Rusya'nın Ukrayna'yı işgali: 24 Şubat Perşembe neler yaşandı?

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Abone ol
Kiev, aylarca süren gerilimin ve yüksek tansiyonun ardından Rusya'nın Ukrayna'nın doğusuna yeni bir işgal başlattığını duyurdu.

İşte Rusya'nın, Ukrayna'ya yeni askeri operasyonunu resmen başlattığı gün olarak tarihe geçen 24 Şubat'tan dakika dakika gelişmeler...

01.48 Ukrayna Devlet Başkanı Zelenski, Rusya saldırısının ilk gününde 137 Ukrayna askerinin öldüğünü ve 316 askerin yaralandığını duyurdu

01.40 Dünya Bankası Başkanı David Malpass, Ukrayna'ya acil destek sağlamaya hazır olduklarını belirterek, bu destek için hızlı ödemeli finansman dahil olmak üzere seçenekler hazırladıklarını bildirdi

Malpass, "Ukrayna'ya acil destek sağlamaya hazırız ve bu destek için hızlı ödemeli finansman da dahil olmak üzere seçenekler hazırlıyoruz." ifadesini kullandı.

01.36 Newsweek'e konuşan üç ABD'li yetkili, Ukrayna'nın başkenti Kiev'in günler içinde Rusya ordusuna düşmesini ve kısa süre sonra da direnişin bastırılmasını beklediklerini ifade etti.

Yetkililer, "Rusya ordusu, Ukrayna ordusunu çevreleyip teslim olmaya zorlayacak veya onları yok edecek" dedi.

Kiev'in 96 saat içinde düşmesini beklediklerini ifade eden yetkililer, bundan bir hafta sonra da Ukrayna hükümet üyelerinin ülkeden ayrılacağını öngördü.

01.20 Ukrayna Devlet Başkanı Zelenski, ülkede genel seferberlik ilan eden kararnameyi imzaladı.

00.53  Ukrayna İçişleri Bakanlığı, 18-60 yaş arasındaki erkeklerin ülkeden ayrılmasına izin verilmeyeceğini duyurdu.

00.21 Ukrayna Savunma Bakanı Oleksiy Reznikov, Kremlin'in yeni saldırılar hazırlığında olduğunu ve paraşütçü askerler kullanmayı planladığını söylerken; "Biz kendi topraklarımızdayız ve geri adım atmayacağız" dedi.

Facebook sayfasından bir açıklama yayımlayan Reznikov, "Luhansk ile Sumi bölgesinde ve başkentin kuzeyinde yoğun çatışmalar sürüyor. Ülkenin güneyinde de durum zor" yazdı.

00:02  ABD Savunma Bakanlığından üst düzey bir yetkili, Rusya’nın şu ana kadar Ukrayna’ya 160’tan fazla füze fırlattığını ve kuzeyden ülkeye giren Rus güçlerinin Kiev’e daha da yaklaştığını açıkladı.

23.54 Almanya Başbakanı Olaf Scholz, Rusya'nın SWIFT'ten çıkarılmasının AB'nin ikinci yaptırım paketinde bulunmaması gerektiğini söyledi.

23:52 Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, telefonda Rusya'nın Ukrayna'ya askeri müdahalesini konuştu.

Kremlin’den yapılan açıklamaya göre Putin, Ukrayna'ya gerçekleştirdikleri askeri operasyon konusunda Macron’a bilgi verdi.

Görüşmenin “ciddi ve açık” bir havada geçtiğine işaret edilen açıklamada, “Putin, özel bir askeri harekatın yapılmasına ilişkin nedenleri ve koşulları kapsamlı bir şekilde açıkladı.” ifadesine yer verildi.

23:48 Ukrayna İçişleri Bakanı, Kiev'deki sivillere 10.000 tane otomatik tüfek dağıtıldığını duyurdu.

23:47 Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmytro Kuleba ile bir telefon görüşmesi gerçekleştirdi.

23:41 Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken ile telefon görüşmesi gerçekleştirdi.

Dışişleri Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada, “Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken ile bugün bir telefon görüşmesi gerçekleştirdi. Görüşmede, Ukrayna’daki son gelişmeler ele alındı. Bakan Çavuşoğlu, RF’nin Ukrayna’ya yönelik askeri operasyonunun uluslararası hukukun ciddi bir ihlali olduğunu, bu operasyonu kabul edilemez bulduğumuzu ve reddettiğimizi ifade etti. Çavuşoğlu ayrıca, Ukrayna’nın siyasi birliğine, egemenliğine ve toprak bütünlüğüne yönelik desteğimizi vurguladı ve diplomasi ve itidal için çaba göstereceğimizi belirtti” denildi.

Açıklamada, “Bakan Çavuşoğlu, ABD’li mevkidaşıyla ayrıca, konuya ilişkin BM, NATO, AGİT ve Avrupa Konseyi’nde devam etmekte olan süreçler hakkında da görüş alışverişinde bulundu” ifadeleri yer aldı.
 

23.30 Ukrayna kaynakları Hostomel'in geri alındığını açıkladı

23:15 AB liderleri olağanüstü zirvede Rusya'ya yönelik finans, enerji, ulaşım, ihracat kontrolü ve finansmanı, vize politikası ve kişileri hedef alan ek yaptırımları kabul etti.

23:04 ABD yönetimi, Rusya'nın Amerikalı diplomatı sınır dışı etmesine karşılık Rusya'nın Washington Büyükelçiliği Müsteşarı'nı sınır dışı etme kararı aldı.

22:35 Rusya'nın Voronej bölgesinde An-26 tipi kargo uçağı düştü, mürettebat hayatını kaybetti.

Mürettebatın hayatını kaybettiği kazanın ilk belirlemelere göre, teknik bir arızadan kaynaklandığı belirtildi.

22:22 ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon), ABD Başkanı Biden'ın talimatı üzerine 7 bin ek askeri Avrupa'ya konuşlandıracaklarını açıkladı.

22.19 Ukrayna Sağlık Bakanlığı: Rusya saldırılarında bugün 57 kişi öldü, 169 kişi yaralandı

22.16 Ukrayna, Kiev bölgesindeki Hostomel Havaalanının kontrolünü kaybettiğini açıkladı

21.46-22.06: ABD Başkanı Biden: Putin ve ülkesi savaşı seçmiştir. Bunun karşılığını ödeyecektir. En güçlü yaptırımları uygulayacağız. Rusya’nın Dolar, Euro, Pound ve Yen gibi para birimlerinde ticaret yapmasını da kısıtlayacağız.  Güçlerimiz Ukrayna'da savaşmayacak ama Doğu'daki müttefiklerimizi korumak için orada olacağız. ABD her NATO ülkesini koruyacaktır. NATO daha kararlı. Almanya ve Polonya'dan ek güçler geldi. NATO'nun diğer kalanı da kendi yetenekleri ile çaba gösteriyorlar. Bugün NATO bir araya geldi ve tepki planı üzerinde konuştu. Bu NATO'nun hazır olduğunu gösteriyor. ABD güçlerini Almanya'da konuşlandırmayı yetkilendiriyorum. Putin bir imparatorluk kurmak istiyor ve sınırları değiştirmek istiyor. Almak istediğini güçle almak istiyor. ABD özgürlüğün ne kadar önemli olduğunu biliyor. ABD ve müttefikleri bundan daha güçlü çıkacağız. Tarih Putin'in seçimlerini yazacak. Ukrayna'ya gayri meşru bir savaş ilan etti. Özgürlük, korku ve baskıdan daha önemli bunu Putin gibi tiranlar yok edemez. Özgürlük üstün gelecek. Rus oligarklarına yaptırım uygulanacak. Putin, Sovyet Birliği'ni kurmak istiyor. Yaptırımlar Rusya'nın füzelerinden daha etkili olacak. Eğer, NATO ülkesine girilirse tabi ki işin içine gireceğiz. (SWIFT konusunda yaptırım gelmedi) Yaptığımız yaptırımlar SWIFT transferinden daha etkili.

Joe Biden, Putin'e neden yaptırım uygulamıyorsunuz sorusunu ise yanıtsız bıraktı. Biden, aralarında ülkenin en büyük ikinci bankası VTB'nin de bulunduğu 4 büyük Rus bankasına yaptırım getireceklerini duyurdu

21.42: Rusya Lideri Putin: Harekat kararını ABD ve NATO'nun Ukrayna topraklarını suistimal etmesi nedeniyle aldım

21.38 Rusya'nın Ukrayna işgalinden kaçan Ukraynalı mülteciler için Polonya-Ukrayna sınırında özel kabul noktaları oluşturulmaya başlandı.

21.31 Kanada Başbakanı Trudeau, Rusya'nın Ukrayna'ya işgali nedeniyle 58 rus kişi ve kuruluşa para cezası ve tüm ihracat izinlerinin durdurulmasını içeren yaptırımı açıkladı.

21.28 İngiltere Ulaştırma Bakanı Grant Shapps, Rusya'nın tüm tarifeli havayollarının İngiltere'den yasaklandığını doğruladı.

21.11 Rusya'da savaş karşıtı mitinglerde tutuklu sayısı 650'yi aştı

20.55 Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu: Vatandaşlarımızı kara yolu ile Moldova, Polonya ve Romanya'ya tahliye edeceğiz.

20.54 Rusya Savunma Bakanlığı: Rus hava indirme ve baskın birlikleri Kırım üzerinden Herson’a girdi

20.53 ABD Başkanı Joe Biden, G7 ülkelerinin Rusya'ya karşı yıkıcı yaptırım paketi üzerinde anlaştığını açıkladı.

20.48 Ukrayna'nın Çerkasi, Dnipro, Mikolayiv şehirlerinde akşam 22.00'den sabah 06.00'ya kadar sokağa çıkma yasağı uygulanacağı belirtildi

20.32 Milli Savunma Bakanı Akar ve ABD Savunma Bakanı Austin telefonda görüştü. Görüşmede, Ukrayna'daki son gelişmeler, ikili ve bölgesel savunma ile güvenlik konuları ele alındı.

20.27 Ukrayna duyurdu: Rus güçleri, Çernobil Santrali'ni ele geçirdi

20.25 Uluslararası Kızılhaç Komitesi (ICRC), Rusya'nın Ukrayna'daki askeri harekatında, sivillere temel hizmet sağlayan altyapı binalarının hedef alınmaması gerektiğini belirtti.

20.08 Basın açıklaması yapan İngiltere Başbakanı Johson, Ukrayna'ya saldıran Rusya'ya, uygulayacakları yaptırımları duyurdu. Johson, "Rusya'nın sterline erişimini engelleyeceğiz, aynı yaptırımları Belarus'a da uygulayacağız, Londra'daki oligarkların saklanacak yeri kalmayacak" dedi.

19.50 Cumhurbaşkanı Erdoğan, Fransız mevkidaşı Emmanuel Macron ile telefonda görüştü. İki lider, NATO Zirvesi öncesindeki son durumu ve Rusya'nın Ukrayna'yı işgalini ele aldı.

19.44  Rusya'da savaş karşıtı gösterilerde en az 367 kişi gözaltına alındı

19.30   Putin'den işgal sonrası ilk açıklama. Putin:

Bugün bir günde yaşanan bir şey değil. Gerçekten çok ciddi riskler söz konusuydu. Yaptırımlar konusunda hazırdık. Burada Rusya dünya ekonomisinin bir parçası olacak dendi bu yüzden tam olarak şu anda bu sistemi yok etmeyeceğiz. Zarar vermeyeceğiz dünya ekonomisine. Bu atmaya bizi zorladılar.

 

19.29 Ukrayna ordusu, 20 Rus helikopteri ile Mi-8 uçağının, Kiev bölgesinde bulunan Gostomel havalimanına paraşütçü indirdiğini duyurdu.

19:25 İngiltere Savunma Bakanlığı, Belarus'taki Rus kuvvetlerinin Ukrayna'nın başkenti Kiev'e doğru ilerlediğini duyurdu.

19.22 Ukrayna Devlet Başkanı Zelenski, Rus askerlerinin başkent Kiev'in yakınlarındaki Antonov Havalimanı'nı ele geçirdiğini açıkladı.

19.06 Rusya'nın Ukrayna’ya yönelik başlattığı saldırılarına karşı Kharkiv’deki insanlar metroya sığındı

19.05 Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy: "Ukrayna savaş yolunu seçmedi fakat Ukrayna barış yoluna dönmeyi öneriyor"

19:02 Ukrayna'da ilk resmi toprak kaybı. Ukrayna'nın güneyindeki Herson kenti resmi idaresinden yapılan açıklamada, bölgenin güneyindeki bir kısmın artık Ukrayna'nın kontrolü altında olmadığı belirtildi.

18:58 G7 ülkeleri liderleri Rusya'nın Ukrayna'yı işgal etmesini güçlü biçimde kınadıklarını açıkladı.

18:57 ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon), dün gece 75 Rus savaş uçağının Ukrayna’ya girdiğini, Rus ordusunun Ukrayna’ya 100 civarında füze fırlattığını ve 10 hava üssünü vurduğunu açıkladı.

18:54 Ukrayna'nın Türkiye Büyükelçiliği : "Ukrayna ordusunun geri çekildiğini söyleyen propaganda medyasının sahte haberlerine inanmayınUkrayna Ulusal Muhafızları, Polis ve Sınır Muhafızları görev başında.Savunmaya devam ediyoruz!"

18:45 Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy: Çok sayıda kayıp verdik, Rus ordusu Kiev yakınlarında. Rus askerleri Çernigov bölgesinde yavaş yavaş ilerliyor. Ancak Rusya'nın birçok uçağını ve zırhlı aracını imha etik.

18:40 ABD savaş uçaklarının Litvanya ve Estonya'da konuşlandırıldığı açıklandı. Litvanya tarafından yapılan açıklamada; "ABD'ye ait F-35 uçakları konuşlandırıldı" denildi.

18:38 Türk Kızılay Genel Başkanı Kınık, Ukrayna ve Rusya Kızılhaç başkanlarıyla görüştü. Türk Kızılay Genel Başkanı Kerem Kınık, Rusya-Ukrayna krizinde acil insani destek için alandaki faaliyetleri artırmaya başladıklarını duyurdu.

Kınık, sosyal medya hesabındaki paylaşımda, Ukrayna ve Rusya Kızılhaç başkanları ile görüşüp, mevcut durumu değerlendirdiklerini belirterek, "Çatışma alanlarındaki sivillerin ve yerlerinden edilenlerin korunması ve acil insani destek için alandaki faaliyetlerimizi artırıyoruz. Umarım aklı selim hakim olur ve masum insanlar bedel ödemez." ifadelerini kullandı.

18:25 İngiltere Dışişleri Bakanı, Rus büyükelçisini Bakanlığa çağırdı büyükelçinin defalarca yalan söylemesi nedeniyle İngiliz Dışişleri Bakanı, büyükelçiye “kendisinden utanması gerektiğini” söyledi ve onu ofisinden kovdu. (Guardian- aktaran Gazeteci İbrahim Haskoloğlu)

18:10 Ukrayna: Rusya Donetsk'te hastaneyi vurdu. 4 kişi hayatını kaybetti, aralarında doktorların da olduğu çok sayıda yaralı var.

18:07 Ukrayna'nın Başkenti  Kiev'de sokağa çıkma yasağı ilan edildi. Yasağı Kiev belediyesi duyurdu.

17.43 Rusya'da savaş karşıtı protestolar başladı. Rusya'nın Yekaterinburg şehrinde ülkenin Ukrayna topraklarına girmesi muhalifler tarafından protesto edildi.

17:38 "Ukrayna İçişleri Bakanlığı, Rus ordusunun Belarus üzerinden Çernobil'e girdiğini duyurdu.

17:32 Denizcilik Genel Müdürlüğü açıklamasına göre Marshall Adaları bayraklı Türk sahipli Yasa Jupiter gemisine Odessa'da bomba isabet etti. Gemide can kaybı ya da yaralı yok.

17:27 Rusya Savunma Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, "Rusya, AB ve ABD'ye kısasa kısas şeklinde yanıt verecektir" denildi.

17.07 Ukrayna Genelkurmay Başkanlığı, Rusya’nın işgal girişimi karşısında verilen mücadeleyle ilgili bilgilerini aktardı. Yapılan açıklamada Bayraktar TB-2 SİHA’ların da kullanılmaya başlandığı bildirildi.

Yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi:

“Ukrayna Silahlı Kuvvetleri, düşmanın ilerlediği bölgelerde yoğun düşmanlıklar yürütüyor. TB2’ler görevde Ukrayna Silahlı Kuvvetleri düşmanın ilerlediği bölgelerde yoğun çatışmalar yürütüyor.  Karadeniz Operasyon Bölgesi’nde Ukrayna Silahlı Kuvvetleri Bayraktar insansız hava araçlarını kullanıyor.  Putivl bölgesindeki düşman tanklarının saldırısı durduruldu.  Vyshhorod üzerinde bir KA-52 helikopteri düşürüldü.  Henichesk, Skadovsk ve Chaplynka kentlerinde çatışmalar yaşanıyor.”

17.00 Reuters’ın aktardığı bilgiye göre;  Ukrayna ordusu, Ukrayna’nın doğusundaki tüm temas hattı boyunca çatışmaların devam ettiğini, ancak Rusya’nın bir ilerleme kaydetmediğini söyledi

16.59 Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski, sosyal medya hesabından paylaştığı mesajında ‘anti-Putin’ koalisyonu oluşturduklarını belirterek “Von der Leyen, Macron, Nehammer ve Erdoğan ile ordumuz için somut yaptırımlar ve somut yardımlar hakkında konuştum. Kararlı eylemler bekliyoruz” ifadelerini kullandı.

16:53 Beyaz Saray: Biden, Ulusal Güvenlik Konseyi'ni toplantıya çağırdı

16:47 Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, Ukrayna Savunma Bakanı Oleksii Reznikov ile telefon görüşmesinde Ukrayna’daki son gelişmeleri ele aldı.

16:15 Ukrayna Ankara Büyükelçiliği: Belarus Cumhuriyeti topraklarından güneybatı yönünde 4 balistik füze fırlatıldı.

16:30 Rusya Savunma Bakanlığı: 4 Bayraktar İHA düşürüldü. Bir Su24 savaş uçağımız teknik arıza nedeniyle düştü.

16:15 Ukrayna Büyükelçisi Bodnar: "Bir Ukrayna kargo uçağı düşürüldü ve 10 askerimiz hayatını kaybetti."

15:56 AB ve NATO'dan ortak açıklama: Ukrayna'dan gelecek sığınmacı akınına hazırız.

15:25 Rus savaş uçakları ile Ukrayna savaş uçakları Kiev üzerinde çarpışıyor

15:11 Ukrayna'ya ait bir An-26 nakliye uçağının düşürüldüğü ve çok sayıda can kaybı yaşandığı bildirildi.

15:03 AFP:Rus birlikleri Kiev bölgesine girdi

14:32 Cumhurbaşkanı Erdoğan: Rusya'nın yaptığı saldırı kabul edilemez

14:30 Kremlin: Rusya, Ukrayna'ya operasyonu Nazilerden temizlemek için başlattı

14:23 NATO Genel Sekreteri Stoltenberg: Şu an Avrupa'da savaş var

14:17 Cumhurbaşkanı Erdoğan, Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy ile bir telefon görüşmesi gerçekleştirdi. İki lider Rusya'nın harekatıyla ilgili son durumu ele aldı.

14:15 Cumhurbaşkanı Erdoğan başkanlığındaki güvenlik zirvesinde, Rusya’nın Ukrayna'ya yönelik saldırısının uluslararası hukuku ihlal ettiği ve kabul edilemez olduğu ifade edildi.

14:08 NATO, Rusya'nın Ukrayna işgaline ilişkin yarın video konferansla toplanacak

14:05 Türkiye Dışişleri Bakanlığı: "Rusya Federasyonu Silahlı Kuvvetleri tarafından Ukrayna’ya yönelik başlatılan askeri operasyonu kabul edilemez buluyoruz ve reddediyoruz"

13:52 Tass ajansı: İki Rus sivil kargo gemisi Ukrayna ordusu tarafından füzeyle hedef alındı. Ölenler var

13:50 Ukrayna Genelkurmay Başkanlığı: Luhansk'ta Rusya Federasyonu Silahlı Kuvvetlerine ait 7. uçak düşürüldü. 

13:45 NATO: Washington Antlaşması'nın 4'üncü maddesi uyarınca müttefiklerle istişarede bulunarak, caydırıcılığı ve savunmayı güçlendirmek için ek adım kararı aldık

13.36 Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy, genel seferberlik tasarısını Ukrayna Parlamentosu'na sundu.

13:25 Reuters: 2. dalga füze saldırıları başladı

13:13 Ukrayna Dışişleri Bakanı: Ukrayna savunması çökmedi. Ukrayna ordusu savaşa girdi. Ukrayna iki ayağı yerde duruyor ve kendini savunmaya devam ediyor.

13:10 Ukrayna'nın Ankara Büyükelçisi Bodnar: Türkiye savaşa sessiz kalmamalı

12:55 Britanya Başbakanı Boris Johnson, 'acil NATO zirvesi' talebinde bulundu.

12:53 Zelenskiy'in danışmanı, "Rus saldırısında 40 Ukrayna askeri yaşamını yitirdi, onlarcası yaralandı. Sivil kayıplar da var" açıklaması yaptı.

12:32 Ukrayna Devlet Başkanı Zelenski: Ukraynalıları orduya katılmaya davet ediyorum

12:30 Avrupa Komisyonu Başkanı: Rusya'nın AB'deki varlıklarını donduracağız

11:54 Ukrayna ordusu: Doğu Ukrayna'da 50 Rus öldürüldü, 6 uçak imha edildi

11:25 Ukrayna'nın Ankara Büyükelçisi Bodnar: Rus ordusunda ciddi kayıplar söz konusu. Ukrayna tarafından da sivil kayıplar olduğu bilgisi alıyoruz.

11:10 Ukrayna İçişleri Bakanı Anton Gerashchenko, Rusya'nın saldırılarına ilişkin yaptığı açıklamada "Topraklarımıza gireni vuracağız. Binlerce Ukrayna ve Rus askeri ölür." dedi.

11:02 Rusya Savunma Bakanlığı: Ukrayna şehirlerine saldırı düzenlemiyoruz; siviller tehdit altında değil

10.52  Uçuş takip sitesi FlightRadar24'ün anlık verilerine göre, Ukrayna ve Rusya'nın hava sahaları kapanmasıyla uçuş trafiği böyle görünüyor:


10:25 Ukrayna Ankara Büyükelçisi: Türkiye'den hava sahasını ve İstanbul ile Çanakkale Boğazları'nın Rus gemilerine kapatmasını talep ettik

10.20 Ukrayna, Rusya'nın askeri ekipmanlarını Kırım üzerinden ülkenin güney doğusuna doğru taşıdığını açıkladı.

10.09 Putin'in emri Rusya piyasalarına darbe vurdu. Rusya merkez bankası durumu stabilleştirmek için müdahale kararı aldığını bildirdi.

10:08 Kare kare Rusya'nın Ukrayna'ya saldırdığı anlar

09.56 Ukrayna'da havaalanlarından patlama sesleri duyulurken Rusya Savunma Bakanlığı, Ukrayna'nın hava kuvvetleri ve hava savunma alanlarının hassas silahlarla yapılan operasyonla etkisiz hale getirildiğini açıkladı. 

09.54 Interfax, Ukrayna'nın başkenti Kive'in ana havalimanı Boryspil'de silah sesleri duyulduğunu aktardı

09:45 Rusya destekli ayrılıkçılar, Luhansk'ta Ukrayna kontrolündeki iki köyü ele geçirdiklerini duyurdu

09:40 Almanya Başbakanı Olaf Scholz, Rusya'nın Ukrayna'ya askeri müdahalesinin hiçbir şekilde haklı çıkarılamayacağını kaydetti.

Ukrayna'daki insanlarla dayanışma içinde olduklarını vurgulayan Scholz, Rusya'ya askeri harekatı derhal durma çağırısında bulunarak, "G7, Avrupa Birliği ve NATO kapsamında yakın koordinasyon içinde olacağız. Ukrayna için korkunç bir gün ve Avrupa için kara bir gündür." değerlendirmesinde bulundu.

09:30 Ukrayna medyasında yer alan bilgilere göre, ülkede bombalanan alanlar haritada böyle gösterildi. 

 

Ukrayna Dışişleri Bakanı Kuleba'dan yeni tweet:

"Putin saldırdı ancak kimse kaçmıyor. Ordu, diplomatlar; herkes işinin başında. Ukrayna savaşıyor. Ukrayna kendini savunacak. Ukrayna kazanacak".

09:25 Rusya'nın Ukrayna'ya askeri harekatı sonrası Cumhurbaşkanı Erdoğan güvenlik zirvesini saat 11:00'de topluyor.

09:15 Ukrayna sınır güvenliği, ülkeye Belarus ve Kırım'dan da saldırıldığını duyurdu. Rusya ordusu bir süre önce tatbikatlar için Belarus'a gitmiş, bu Rusya'ya Ukrayna'ya kuzeyden saldırma kapasitesi verdiği için endişe yaratmıştı.

09:13 Türkiye Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada Ukrayna hava sahası halen kapalı olduğunu belirterek ''Mevcut aşamada evlerinizde veya güvenli bir yerde kalmanızı, seyahatten kaçınmanızı rica ediyoruz'' denildi.

08.52 Ukrayna Ordusu: Ruslara ait 5 uçak ve 1 helikopter düşürdük. Rusya bu iddiayı yalanlayan bir açıklama yaptı.

08.32 Rusya Savunma Bakanlığı, Rus ordusunun Ukrayna'daki operasyon kapsamında ülkedeki askeri tesislerin hedef alındığını açıkladı. Hassas silahların askeri altyapı, hava savunma tesisleri, askeri alanlarda kullanıldığı belirtildi.

Rusya ordusu, Ukrayna şehirlerine saldırı yapmadıklarını iddia etti ve Ukraynalı sivillerin tehdit altında olmadığını belirtti.

08.21 Ukraynalı yetkililer, bir grup Rus askerinin Odessa'ya çıkartma yaptığını; bazılarının ise sınırı geçerek Harkov kentine girdiğini bildirdi. Bu şehirler, ayrılıkçıların değil; Ukrayna ordusunun kontrolünde bulunuyordu.

Ukrayna İçişleri Bakanlığı, Telegram üzerinden yaptığı açıklamada roket saldırılarının  Kiev dışındaki bir havalimanındaki savaş jetlerini hedef aldığını bildirdi. 

Ülkenin acil durumlar servisi, çoğu Ukrayna'nın doğusu ve güneyinde bulunan 10 bölgeye saldırıların başladığını bildirdi. 

08.15 Ukrayna'nın başkenti Kiev'de siren sesleri duyulmaya başladı. BBC'nin Kiev'deki muhabiri Paul Adams, Kiev'de ilk siren seslerinin duyulmaya başlandığını söyledi.

Kiev'den bildiren CNN muhabiri de şehir yetkililerine sorduğunu, sirenlerin "şehrin saldırı altında olduğu" anlamına geldiğini söyledi.

08.04 Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski, ülkede sıkıyönetim ilan edildiğini açıkladı. Zelenski, vatandaşları sukûnete ve evde kalmaya çağırdı.

08.00 Rusya'nın Ukrayna şehirlerini vurmaya başladığına dair haberler uluslararası medyada yer almaya başladı. 

07.55 Birleşmiş  Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres, BM Güvenlik Konseyi toplantısında son dakikada Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'e çağrıda bulundu. Guterres, "İnsanlığın adına lütfen savaşı durdurun" dedi.

07.42 Rusya devlet televizyonu RT'nin aktardığına göre Ukrayna Devlet Başkanı Zelenski'nin ülkenin Ulusal Güvenlik ve Savunma Konseyi'ni toplantıya çağırarak sıkıyönetim ilan etmeye hazırlanıyor.

07.10  Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmitro Kuleba, "Putin, büyük çaplı saldırısını biraz önce başlattı. Sivil barışçıl şehirlere bombalar atılıyor. Bu agresif bir savaştır. Ukrayna kendini koruyacak ve kazanacak. Dünya Putin’i durdurabilir. Şimdi harekete geçme zamanı"

06.40  ABD Başkanı Joe Biden, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in Ukrayna'nın Donbas bölgesine 'askeri operasyon' başlattıklarını duyurmasının ardından yaptığı açıklamada, "Dünya, Rusya'dan hesap soracak" dedi. Biden, ABD ile müttefiklerinin; 'birleşik ve kararlı bir şekilde' karşılık vereceğini ifade etti.

Biden, yaptığı yazılı açıklamada, "Putin, feci bir şekilde can kaybı ve acı getirecek kasti bir savaşı seçti. Bu saldırının getireceği ölüm ve yıkımın tek sorumlusu Rusya'dır. ABD ve müttefikleri birlik ve kararlılıkla karşılık verecektir. Dünya, Rusya'dan hesap soracak" ifadelerini kullandı.

06.00 PUTİN, RUSYA'NIN UKRAYNA'YA RESMEN BİR ASKERİ OPERASYON BAŞLATTIĞINI DUYURDU.

Rusya lideri televizyon kanallarında canlı yayınlanan açıklamasında, "Amacımız Ukrayna'yı işgal etmek değil. Ülkeyi silahsızlandırmak ve Nazi'lerden arındırmak" dedi. 

Kremlin uzun süredir Ukrayna'nın 'neo-Naziler' tarafından yönetildiğini iddia ediyordu.


Yorum Yazın