Rusya Lideri Putin: Minsk Anlaşması artık yok

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Rusya Lideri Putin: Minsk Anlaşması artık yok
Abone ol
Vladimir Putin, sözde Donetsk Halk Cumhuriyeti ve Lugansk Halk Cumhuriyeti'ni tanımanlarından sonra "Minsk Anlaşması"nın artık olmadığını öne sürdü.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, sözde Donetsk Halk Cumhuriyeti ve sözde Lugansk Halk Cumhuriyeti sınırlarının, anayasalarında belirtildiğini ve Rusya'nın bu sınırı kabul ettiğini belirterek, "Ama bu sorunun Ukrayna yönetimi ve DHC ve LHC yöneticileri arasında barışçıl şekilde çözüme kavuşturulmasını umuyoruz" dedi.

2014’te imzalanan Minsk Antlaşması'nın Ukrayna'nın anlaşmaya bağlı kalmaması ve sebebiyle geçersiz hale geldiğine işaret eden Rus lider, Batılı ülkelerin de bu süreçte etkin rol oynayamadığı vurgusu yaptı.

Minsk Anlaşması, Rusya, DHC ve LHC’yi tanımadan çok önce Kiev tarafından öldürüldü

Putin "Ukrayna yönetimi alenen Minsk Anlaşması’nı uygulamayacaklarını açıkladı. Rusya, Donbass halkına yönelik soykırıma daha fazla müsamaha gösteremezdi. Minsk Anlaşması aslında Rusya, DHC ve LHC’yi tanımadan çok önce Kiev tarafından öldürüldü" dedi.

Putin "Avrupa, Kiev’i Minsk Anlaşmasını uygulamaya zorlamakta başarısız oldu. Bu yüzden DHC ve LHC’yi tanımaktan başka çaremiz kalmadı. Evet, Minsk Anlaşması artık yok. DHC ve LHC’yi tanıdık" diye devam etti.

"Ukrayna'nın taktiksel nükleer silah elde etmesi Rusya için tehdit

 Ukrayna'nın taktiksel nükleer silahlar elde etmesinin Rusya açısından güvenlik sorunu teşkil ettiğine de işaret eden Putin "Ukrayna'nın taktiksel nükleer silahlar elde etmesi Rusya için stratejik tehdit" dedi. Rus lider "En iyi çözüm Kiev’in NATO’ya katılmaması ve tarafsızlığa bağlı kalması" diye ekledi.

Federasyon Konseyi, Rus ordusunun yurt dışında kullanımına onay verdi

Rusya parlamentosunun üst kanadı Federasyon Konseyi, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in Rus ordusunun yurt dışında kullanımına ilişkin talebini kabul etti. Konsey, Rus ordusunun yurt dışında kullanımını öngören kararı onayladı. (Sputnik)

Rusya "tehdit ediliyoruz" diyerek duyurdu: Ukrayna'daki diplomatlarımızı geri çekiyoruz

Rusya, 'tehdit edildikleri' gerekçesiyle Ukrayna'daki tüm diplomatik personellerini tahliye edeceğini açıkladı. (AA)

Peskov: Ukrayna konusundaki görüş ayrılıkları, Rusya-Türkiye ilişkileri için engel değil

Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, Rusya ile Türkiye arasındaki Ukrayna konusuyla ilgili görüş ayrılıklarının Moskova ve Ankara'nın ilişkilerini sürdürmelerini engellemediğini söyledi.

Gazetecilerin sorularını yanıtlayan Peskov, "Türklerle Kırım konusunda da görüş ayrılıklarımız olduğunu biliyorsunuz. (Görüş ayrılıkları) Uzun süredir var ancak bu, ilişkilerimizi şekillendirmemizi engellemiyor. Bu nedenle, ikili ilişkilerimizde sorunlu kısımlar olduğu gibi, önemli başarılar elde ettiğimiz alanlar da var" ifadelerini kullandı.

Sputnik'te yer alan habere göre Peskov, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Donetsk ve Lugansk Halk Cumhuriyetlerinin tanınması konusundaki açıklamalarının Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in Türkiye ziyaretini etkileyip etkilemeyeceği sorusuna, "Henüz bunlar (açıklama ve ziyaret) arasında bir bağlantı görmüyoruz. Hiç kimse buna işaret etmedi" yanıtını verdi.

Rusya ile Ukrayna'nın ilişki kurması mümkün

Rusya ile Ukrayna'nın ilişki kurmasının mümkün olduğunu belirten Peskov sözlerini şöyle sürdürdü:

    İmkansız bir şey yok. Eğer sorumlu bir tutum sergilenirse, birbirine saygıyla yaklaşılırsa, sözler tutulursa, kendi vatandaşlarına saldırılmazsa, o zaman her şey mümkün.


Yorum Yazın