Robert Oppenheimer kimdir? Kaç yaşında, neden öldü? Mesleği neydi?

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Robert Oppenheimer kimdir? Kaç yaşında, neden öldü? Mesleği neydi?
Abone ol
Christopher Nolan'ın yeni eseri Oppenheimer filmi 21 Temmuz Cuma günü gösterime giriyor. Sinemaseverler Oppenheimer filmini merakla beklerken filme konu olan fizikçi Robert Oppenheimer’ın hayatı da sinemaseverler tarafından sorgulanıyor. Peki, Robert Oppenheimer kimdir? Kaç yaşında, neden öldü? Mesleği neydi?

Cillian Murphy, Robert Downey Jr, Matt Damon gibi ünlü isimlerin rol aldığı Oppenheimer, 21 Temmuz’da gösterime girecek. Murphy, filmde, nükleer silahların geliştirilmesinde büyük rol oynayan teorik fizikçi J. Robert Oppenheimer’ı canlandırdı. Filmin meraklıları, Robert Oppenheimer’ın hayatını araştırmaya başladı. Bu bağlamda, Robert Oppenheimer kimdir? Kaç yaşında, neden öldü? Mesleği neydi?

J. Robert Oppenheimer varlıklı bir ailenin çocuğu olarak 22 Nisan 1904’te ABD’nin New York şehrinde dünyaya geldi ve küçük yaşlardan itibaren olağanüstü entelektüel yetenekler gösterdi.

Harvard Üniversitesi’ne devam etti ve daha sonra İngiltere’deki Cambridge Üniversitesi’nde okudu ve burada Max Born ve Paul Dirac gibi önemli fizikçilerle çalıştı.

Manhattan projesi

Oppenheimer kuantum mekaniği alanına önemli katkılarda bulundu. Elektronlar ve pozitronlar teorisinin yanı sıra kozmik ışınların doğası üzerine araştırmalar yaptı. Bu alandaki çalışmaları, gelecekte teorik fiziğe yapacağı katkıların temelini oluşturdu.

II. Dünya Savaşı sırasında Oppenheimer, ilk atom bombasını yapmayı amaçlayan çok gizli bir araştırma ve geliştirme çabası olan Manhattan Projesi’nde önemli bir rol oynadı. New Mexico’daki Los Alamos Laboratuvarı’nın bilimsel direktörü olarak atandı ve burada bombanın geliştirilmesini denetledi.

Atom bombası ve Trinity testi

Oppenheimer’ın liderliğinde Los Alamos’taki ekip ilk atom bombasını başarıyla üretti ve test etti. Trinity kod adlı test 16 Temmuz 1945’te New Mexico çölünde gerçekleştirildi ve bilim ve savaş tarihinde çok önemli bir an oldu.

Güvenlik izni iptal edildi

Başarılı testin ardından Japon şehirleri Hiroşima ve Nagazaki’ye atom bombaları atılarak İkinci Dünya Savaşı’nın sona ermesi hızlandırıldı. Ancak Oppenheimer’ın nükleer silahların geliştirilmesindeki rolü savaş sonrası yıllarda bazı tartışmalara yol açtı. Komünist ideolojilere sempati duyduğu suçlamalarıyla karşılaştı ve ABD’deki McCarthycilik döneminde güvenlik izni iptal edildi.

Tartışmalara rağmen Oppenheimer akademiye ve teorik fiziğe katkıda bulunmaya devam etti. Princeton’daki İleri Araştırmalar Enstitüsü de dahil olmak üzere çeşitli üniversitelerde önemli görevlerde bulundu. Kuantum alan teorisi ve astrofiziğe yaptığı katkılar etkili olmaya devam etti.

18 Şubat 1967’de New Jersey’in Princeton şehrinde vefat den Oppenheimer hayatı boyunca Enrico Fermi Ödülü ve Liyakat Madalyası da dahil olmak üzere çok sayıda ödül ve onur aldı. Karşılaştığı zorluklara rağmen 20. yüzyılın en önemli fizikçilerinden biri olarak kabul edilmektedir.

Film, ödüllü kitaba dayanıyor

Film, Kai Bird ile Martin J. Sherwin’in yazdığı Pulitzer ödüllü ”American Prometheus: The Triumph and Tragedy of J. Robert Oppenheimer” adlı kitabına dayanıyor. Tarihçi Kai Bird, filmi izledikten sonra ”Şaşkın bir durumdayım. Duygusal anlamda iyileşme sürecindeyim” dedi.

’’Film için sadece bir badem falan yiyebiliyordu’’

Filmin galasında zayıf görüntüsüyle dikkat çeken Murphy, daha önce nasıl kilo verdiğini açıklamayı reddetmişti. Ancak 40 yaşındaki rol arkadaşı Emily Blunt, aktörün diyet programına ilişkin bilgiler verdi.

Kitty Oppenheimer’ı canlandıran Blunt, bir dergiye verdiği demeçte, ”Çok büyük bir görevi vardı. Ve her gün sadece bir badem falan yiyebiliyordu. Çok zayıflamıştı” dedi.

”Vücudumla oynamayı seviyorum’’

Çekimler sırasında da çok fazla enerji tükettiğini söyleyen Murphy, Mayıs ayında The New York Times’a verdiği röportajda şunları söylemişti:

”Vücudumla oynamayı seviyorum ve Oppenheimer’ın çok belirgin bir fizyolojisi ve silueti vardı. Bunu doğru yapmak istedim. Biraz kilo vermem gerekti. Kostüm için terziyle çalıştık; çok inceydi, neredeyse bir deri bir kemik kalmış birinin kıyafetiydi.”

Aktör, yakın zamanda The Guardian ile yaptığı bir mülakatta da ’Oppenheimer’ rolü için nasıl kilo verdiğiyle ilişkin gazetelere manşet olmak istemediğini belirtmişti. Nasıl bu kadar zayıfladığı sorulduğunda ise “Biraz kendinle yarışır hale geliyorsun ki, bu sağlıklı değil. Bunu tavsiye etmiyorum” dedi.

’’Şimdiye kadar oynadığım en iyi film”

Filmin Londra prömiyerine katılan oyuncu, Oppenheimer için ”Sadece açıkça söyleyeceğim: Bu şimdiye kadar oynadığım en iyi film” dedi. 58 yaşındaki aktör, Robert Oppenheimer’a karşı çıkan Lewis Strauss’u canlandırıyor.


Yorum Yazın