Resesyon nedir, resesyon olursa ne olur?

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Resesyon nedir, resesyon olursa ne olur?
Abone ol
Ekonomide küçülme, daralma durumuna verilen isim olan resesyon, en az altı ay süreyle gerileme durumunu temsil ediyor. Resesyonda reel gayri safi yurt içi hasıla düşer, ekonomik faaliyetlerde duraklama yaşanır.

ABD’de de enflasyonist endişelerle merkez bankalarının agresif hamleleri, halihazırda savaş ve salgın nedeniyle kırılganlıkların sürdüğü ekonomilere yönelik resesyon endişelerini artırıyor. vatandaşlar “resesyon nedir” sorusuna yanıt aramaya başladı. Peki resesyon nedir? Hangi durumlarda resesyon olur?

RESESYON NEDİR? 

Resesyon nedir sorusunun yanıtı “durgunluk”tur. Resesyon, bir kaç aydan daha uzun bir süreyi kapsayan ekonomik olarak belirgin bir düşüşü ifade eder. Resesyon, ülke ekonomisinde ki büyüme hızının, nüfus artış hızından daha düşük olması sebebiyle kişi başına düşen milli gelirin yerinde saymasıdır.

Resesyon oluşması için iki çeyrek dönemde negatif bir ekonomik büyüme göstergesinin ortaya çıkması gerekiyor. Bazı ekonomistlere göre ise bir ülke tarafından ölçülen Gayri Safi Yurtiçi Hasıla’nın (GSYİH) izlenmesi yeterlidir.

RESESYONA GİRİLİRSE NELER OLUR?

– Ekonomik büyümenin nüfus artış hızının altına inmesi,

– Kişi başına düşen milli gelirin durağan ve gerileyen haline dönüşmesi,

– İşsizliğin artması,

– Ekonomik faaliyetlerin duraklaması ve gerilemesi,

– Üretim faaliyetlerinin düşmesi, gibi sonuçla ülkelerin resesyona girmelerindeki en temel sebepleri oluşturur.

Uzun bir resesyon ekonomik çöküş olarak nitelendirilir.

Durgunlukla mücadelede kamu harcamaları siyaseti, ekonominin tam çalışma düzeyinde balansa kavuşabilmesi için özel harcamalardaki yetersizliklerin, kamu harcamaları ile giderilmesi neticesini doğurmaktadır. Bu tür bir politika ile milli gelir düzeyinin düşmesi önlenmiş, özel sektör harcamalarının azalmasına mani olunmuş ve ekonomideki daraltıcı güçler ortadan kaldırılmaya çalışılarak genişleme sürecine sokulmuş olacaktır.


Yorum Yazın