Rahşan Ecevit ölümünün 2. yılında mezarı başında anıldı

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Rahşan Ecevit ölümünün 2. yılında mezarı başında anıldı
Abone ol
Eski başbakanlardan merhum Bülent Ecevit'in eşi Rahşan Ecevit için anma etkinlikleri düzenlendi.

17 Ocak 2020'de hayatını kaybeden Rahşan Ecevit, ölümünün ikinci yılında Devlet Mezarlığı'ndaki kabri başında iki ayrı etkinlikle anıldı.

İlk olarak Rahşan Ecevit-Bülent Ecevit Bilim Kültür ve Sanat Vakfı Başkanı Emrehan Halıcı ile Rahşan Ecevit'in kız kardeşi Asude Aral, kabre çelenk bırakarak dua etti.

Daha sonra düzenlenen etkinliğe ise DSP Genel Başkan Yardımcı Hasan Erçelebi, DSP Genel Sekreteri Müzeyyen Okur, DSP Ankara İl Başkanı Turgay Akbaba ve partililer katıldı.

Ölümü

Ecevit, 17 Ocak 2020’de tedavi gördüğü Gülhane Eğitim ve Araştırma Hastanesinde çoklu organ yetmezliği nedeniyle 96 yaşında hayatını kaybetti. 19 Ocak 2020’de Kocatepe Camisi'nde düzenlenen cenaze töreninin ardından vasiyeti üzerine Devlet Mezarlığına defnedileceklerin eşlerinin de buraya defnedilebilmesine olanak sağlayan 7218 sayılı Kanun uyarınca eşi Bülent Ecevit’in Devlet Mezarlığı’ndaki mezarının yanına defnedildi.

2021'de İzmir'in Güzelbahçe ilçesindeki bir parka eşiyle birlikte adı verildi ve heykeli dikildi.

Rahşan Ecevit kimdir?

Zekiye Rahşan Ecevit (önceki soyadı: Aral, 17 Aralık 1923, Bursa - 17 Ocak 2020, Ankara), Türk ressam, yazar ve siyasetçidir. Demokratik Sol Parti ile Demokratik Sol Halk Partisinin kurucusu ve ilk başkanıdır.

Selanik'ten Şebinkarahisar'a göç etmiş; daha sonra İstanbul'a yerleşmiş bir ailede dünyaya geldi. Babası Namık Zeki Aral, annesi Zahide Aral'dır. Arnavutköy Amerikan Kız Koleji mezunudur. 1946'da Bülent Ecevit ile evlendi. 
1985'te, Bülent Ecevit'in siyasi yasaklı olduğu dönemde kurulan Demokratik Sol Partinin (DSP) kurucusu ve genel başkanı oldu. Genel başkanlık görevini Bülent Ecevit'in siyasi yasağının kalktığı 1987'ye kadar sürdürdü.

Rahşan Ecevit'in önerisiyle DSP, ANAP ve MHP Koalisyonu döneminde çıkarılan (22 Aralık 2000) ve devlete işlenen suçların dışındaki suçlara erteleme ve şartlı salıverme getiren "Şartla Salıverme ve Erteleme Yasası", kamuoyunda Rahşan Affı olarak nitelendirildi. Bu yasanın kapsamı, Anayasa Mahkemesinin ilgili kararıyla genişletildi, kanunu yapanların öngöremediği sonuçlar ortaya çıktı ve bazı hukuki uygulamalar kamuoyunda tepkilere neden oldu. Bu afla birlikte cezaevlerindeki mahkûm sayısı yetmiş binden kırk bine düştü. Yıllar sonra kendisiyle yapılan bir röportajda af için şöyle konuştu:

"O bir af değildi. Şartla salıverme ve ceza ertelemesiydi. Ben sade bir vatandaş olarak affı terör suçluları, azılı katiller veya ırz düşmanları için değil ancak yoksulluğun, açlığın ve toplum düzenindeki aşırı adaletsizliğin suça ittiği kimseler için istemiştim. Benimkisi sadece bir temenniydi. Ama TBMM’ye intikal edince işin yüzü değişti. Tasarı azılı katilleri bile kapsayacak biçimde yasalaştı."

Kurucusu olduğu DSP'den 4 Haziran 2009 tarihinde istifa etti. 17 Ocak 2010 tarihinde kurucusu olduğu Demokratik Sol Halk Partisinin 2. genel başkanlığına seçildi. 22 Mayıs 2010 tarihindeki 33. Cumhuriyet Halk Partisi Olağan Kurultayı'na bağımsız milletvekili Emrehan Halıcı ile katılarak tek başına genel başkan adayı olan ve kazanan Kemal Kılıçdaroğlu'na ve CHP'ye desteğini açıkladı.

Yazdığı Pülümür'de Aşk adlı roman, 2002 yılında tiyatroya uyarlanmıştır. Ecevit, çok iyi derecede İngilizce bilmekteydi.


Yorum Yazın