Putin'in Türkiye ziyareti ertelendi

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Putin'in Türkiye ziyareti ertelendi
Abone ol

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in, Türkiye'ye gerçekleştirmesi planlanan ziyareti ertelendi. 

Rusya devlet ajansı TASS da 12 Şubat’ta gerçekleşmesi planlanan ziyaretin ertelendiğini Türk bir diplomatik kaynağa dayandırarak duyurdu. Kaynak, “Ayrıntılar henüz bilinmiyor” dedi.

Gerçekleşmesi durumunda, Türkiye, Rusya’nın 24 Şubat 2022'de Ukrayna’yı işgal etmeye başlamasıyla patlak veren savaşın ardından Putin’in ziyaret edeceği ilk Batı ve NATO ülkesi olacak. 

DW Türkçe'de yer alan habere göre, Tus haber ajansı RIA, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in 12 Şubat'ta yapacağı Türkiye ziyaretinin ileri bir tarihe ertelendiğini bildirmişti.

RIA'nın Ankara'daki bir kaynağa dayandırdığı haberde Putin'in Türkiye ziyaretini Nisan sonunda ya da Mayıs başında gerçekleştirebileceğine işaret edilmişti. 

12 Şubat'ta bekleniyordu

Reuters haber ajansı geçen hafta bir Türk yetkiliye dayandırdığı haberinde Putin'in 12 Şubat'ta Türkiye'yi ziyaret edeceğini duyurmuştu.

Kremlin Dış Politika Danışmanı Yuriy Uşakov da Ocak ayı sonunda yaptığı açıklamada Putin'in ziyaretinin 12 Şubat'ta gerçekleşebilmesi için hazırlık yapıldığını açıklamıştı.

Kremlin Sözcüsü Dimitri Peskov da bugün sabah saatlerinde yaptığı açıklamada, Putin'in Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile görüşmesine ilişkin hazırlıkların sürdüğünü duyurmuştu. 

Rusya'da devlet başkanlığı seçimlerinin 15-17 Mart tarihlerinde, Türkiye'deki yerel seçimlerin ise 31 Mart'ta yapılacak.

Putin'in Türkiye ziyareti, Ukrayna savaşı sonrası ilk kez bir NATO ülkesine gidecek olması nedeniyle büyük ilgi uyandırıyor.

Türkiye, Rusya’nın 24 Şubat 2022'de Ukrayna’yı işgal etmeye başlamasıyla patlak veren savaşın ardından Putin’in ziyaret edeceği ilk Batı ve NATO ülkesi olacak. Bu durum, ziyaretin önemini daha da artırıyor.

BBC Türkçe'de yer alan habere göre, başta ABD, Ukrayna ve Batı ülkeleri, ziyarete eleştirel baksalar da tahıl koridorunun yeniden canlanması ve müzakere masasına dönülmesi açısından olası sonuçlara odaklanıyorlar.

Türkiye Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Putin’in ziyaretinin aslında daha öncesi için planlandığını ancak bölgesel gelişmelerden dolayı geciktiğini kaydetmişti.

Kremlin Sözcüsü Dmitry Peskov da Putin’in ziyaretinin hem ikili hem de bölgesel konuların görüşülmesi açısından önemli olacağını belirtmişti. 

Ukrayna savaşı sonrası 2 yıldır pek yurt dışı ziyareti gerçekleştirmeyen Putin, savaşın başladığı 24 Şubat 2022’den sonra ilk kez Türkiye’ye gelecek.


Yorum Yazın