Can Baydarol yazdı:

Provokasyon

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Provokasyon
Abone ol

Önce İsveç’te Türkiye Büyükelçiliği’nin önünde Kur’an yakan ırkçı Rasmus Paludan, ardından Hollanda’da Kur’an yırtan Pegida lideri, aşırı sağcı Edwin Wagensveld Türkiye başta olmak üzere bütün İslam alemini yeterince provoke ettiler.

Batı dünyası liderlerinin tepkileri de eksik olmadı. Onların yorumları “kendisini ifade etme özgürlüğü bir insan hakkı olmakla birlikte, eylemlerin yapılış tarzı çirkin” mealindeydi.

İfade özgürlüğü, siz ister inanın ister inanmayın, milyarların inancını simgeleyen bir kitabın yakılması ya da yırtılmasını haklı çıkaracak bahanesi olamaz. Dolayısı ile sonuna kadar desteklediğim ifade özgürlüğü bu noktada dar kapsamı ile yorumlanmalıdır inancındayım.

Hoş bu provokasyonu yapanların da aldıkları tehditler karşısında geceleri ne kadar rahat uyudukları da başka tartışma konusu olabilir.

Gelelim bu provokasyonun ardında kim olabilir sorusunun cevaplarına. Diğer ifadesi ile ünlü istihbaratçılarımızdan öğrendiğimiz kadarı ile, “bu tür eylemlerden kim kazançlı çıkar?” sorusunu tam bu noktada ortaya koymak gerekiyor.

Muhtemel olarak birinci sıraya Rusya yazılabilir. İsveç hükümetinin geniş tanımlı ifade özgürlüğüne bağlı olarak müdahil olmayacağını hesaba katan Rusya cephesi bu eyleme bağlı olarak Türkiye ile İsveç’in arasının açılmasını, tepkisiz kalmayacağı belli olan Türkiye’nin İsveç’in NATO üyeliğini askıya almasını hedeflemiş olabilir.

Peki Türkiye’yi NATO’dan atmak ya da daha yumuşak tabiri ile Türkiye’nin NATO üyeliğini bir müddet askıya almak arzusunda olan başta ABD olmak üzere Batı dünyası bu tür bir eylemin arkasında olabilir mi? Dünyanın içinden geçtiği sürece bakınca “olabilir” ihtimalini bir köşede saklı tutuyoruz. Ancak pek çok açıdan Türkiye’nin stratejik öneminin tavan yaptığı günümüz koşullarında, şüphe duymakla birlikte göz ardı etmeyi tercih ediyoruz...

Köşe yazısının tamamını aşağıdaki linkten okuyabilirsiniz.


Yorum Yazın