+65

Prof. Dr. Tevfik Dalgıç'tan "Büyüklere Ders" Niteliğinde Bir Yazı: İkilem-Dualite

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Prof. Dr. Tevfik Dalgıç'tan "Büyüklere Ders" Niteliğinde Bir Yazı: İkilem-Dualite
Abone ol
Muhalif Köşe Yazarı Prof. Dr. Tevfik Dalgıç, basın kartı hamili bir gazeteci. Hürriyet, Cumhuriyet, Günaydın ve TRT'de uzun yıllar boyunca yurt dışı muhabirliği yaptı, haber geçti. Gazetecilik yaptığı yıllarda akademik kariyerine de devam etti. Halen Amerika Birleşik Devletleri'nin Dallas kentindeki Teksas Üniversitesi İşletme Fakültesi, Organizasyon, Strateji ve Uluslararası İşletmecilik Bölümü Öğretim Üyesi olarak ders veriyor. Bugünkü yazısındaki dersi öğrencilerine değil, ülkeyi yöneten "Büyüklere!" verdi...

Muhalif Yazarı Prof. Dr. Tevfik Dalgıç yazısına şu sözlerle başladı:

"Sevgili okurlarım… 
Şu gerçeği önce kabullenmemiz gerekiyor. Türkiye’nin bugünkü durumu gelişmiş ülke dememizi önlüyor. Yani kişi başına 8 bin dolarlık milli gelirle gelişmiş ülke olunmaz. O seviyeye gelmek için Türkiye’nin kişi başına en az 30-40 bin dolara ulaşması gerekiyor. Bu da ülkenin en az bir 20 yıl daha ortalama yüzde 5’ten fazla bir hızla büyümesini gerekli kılıyor. 

Ama sadece ekonomik büyüklük de bazen bir anlam taşımaz.
Az gelişmiş ülkelerin ise bir ayırıcı özelliği var; o da ikilem-dualite dediğimiz olgudur. Yani bir yanıyla ülke gelişmiş ülkeler gibi, diğer yanıyla da çağın gerisinde bir ülke türü sergiler. 

Örneğin kara yolları çok iyidir ama telefon sistemi bozuktur… Adli sistemi üçüncü dünya düzeyindedir ama polis ve güvenlik alanında, yöntemler ve teknikleri ileridir. Bazı ülkelerde demokrasinin şekli vardır ama bu şeklen bile olan demokrasi gerçek yaşama yansımaz. Ceberut, çıkarcı, rüşvet ve irtikaba dayalı bir yönetim sürer gider..."

Prof. Dr. Dalgıç'ın yazısının devamını okumak için lütfen aşağıdaki bağlantıyı tıklayınız...


Yorum Yazın