Haksız tahrik indirimi!

Pınar Gültekin davasında nihai karar çıktı!

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Pınar Gültekin davasında nihai karar çıktı!
Abone ol
Üniversite öğrencisi Pınar Gültekin'i vahşi bir şekilde öldüren katil Cemal Metin Avcı ile kardeşi, annesi, babası, boşandığı eşi ve ortağı hakim karşısına çıktı. Mahkeme 13'üncü duruşmada Cemal Metin Avcı'nın ağırlaştırılmış müebbet hapsine karar verdi. Avcı'ya verilen müebbet hapis cezası haksız tahrik indirimi ile 23 yıla indi.

Muğla'da üniversite öğrencisi Pınar Gültekin'i (27) boğduktan sonra varile koyup, yakan Cemal Metin Avcı (32) ile suç delillerini gizleyerek yok ettikleri öne sürülen kardeşi Mertcan Avcı (26), annesi Ayten Avcı, babası Selim Avcı, boşandığı Eda Karagün ve ortağı Şükrü Gökhan Orhan'ın yargılandığı davanın 13'üncü duruşması, Muğla 3'üncü Ağır Ceza Mahkemesi'nde görüldü.

DAVADA KARAR ÇIKTI

Pınar Gültekin'i boğduktan sonra varile koyup yakan Cemal Metin Avcı'nın, 'canavarca hisle, eziyet çektirerek ve tasarlayarak öldürme' suçundan yargılandığı davada karar çıktı.

HAKSIZ TAHRİK İNDİRİMİ UYGULANDI

Mahkeme heyeti, 23 aydır tutuklu Avcı'ya ağırlaştırılmış müebbetten indirime giderek 23 yıl hapis, tutuksuz sanık kardeşi Mertcan Avcı, annesi Ayten Avcı, babası Selim Avcı, boşandığı eşi Eda Karagün ve ortağı Şükrü Gökhan Orhan'ın ise beraatine karar verdi.

AİLENİN AVUKATI: TEK KELİMEYLE YAZIKLAR OLSUN

Gültekin ailesinin avukatı Dr.Rezan Epözdemir kararla ilgili şunları söyledi:

"Biz bütün aşamalarda bu cinayetin tek başına işlenemeyeceğini iddia ediyorduk. Açıkçası dosyadaki bütün deliller de bunu gösteriyordu. 183 boyunda, cenin pozisyonunda varile konulmuş, önce tahta sonra benzin ile diri diri yakılmış. Sonrasında telefonu 4 parçaya, SIM kartı 2 parçaya ayrılmış, tasarlanarak, ilmik ilmik işlenerek organize senkronize bir cinayet canavarca ve eziyet çektirerek işlenmiş. Katil o kadar profesyonel ki parçaladığı SIM kart değişik yerlerden sinyal versin diye atılmış.

ABD'ye yazılan müzekkere sürüncemede kaldı. Adeta yargılanan sanık ve sanığın ailesi değilmiş de maktulenin özel hayatı yargılanmaya başlandı. Bu cinayet meşrulaştırılmaya çalışıldı. Geldiğimiz noktada biz zaten bu mahkemede adalet beklemediğimizi söylüyorduk. 3 defa reddi hakim talep ettik. Her seferinde reddedildi. Geldiğimiz noktada mahkemeden beklediğimiz bir karar. Çok net söylüyorum hukuk bugün ölmüştür. Yargı reformuna başlayacağız deniliyor, önemli adımlar atılacak deniliyor. Gelip bu dosyayı bir incelesinler. Yargı reformu, İnsan Hakları Eylem Planı.. Sayın Adalet Bakanı'nın kadına yönelik şiddet ve cinayetler ilgili ciddi bir mücadele ortaya koyacağız diye beyanı vardı Sayın Bozdağ'ın. Gelip incelerse sayın bakan çok seviniriz. Burada bugün adalet öldü. Sayın Cumhurbaşkanı tüm bu sürecin takipçisi olacağız demişti. Fakat burada bugün adalet öldü. Tam bir hukuk garabeti, bir yargı katliamı vardı. Bakın haksız tahrik indirimi uygulandı bu caniye. Mahkeme katil zanlının çelişen kurgulanmış 3 ifadesine itibar ediyor. Cezası 23 yıla düşürülüyor. Kardeşi Mertcan Avcı, anne, baba, ortak, eşe bütün bunlara da beraat kararı veriyor. Bu bir yargı katliamıdır. Bununla ilgili en kısa zamanda istinaf mahkemesine başvuracağız. Hukuki süreci sonuna kadar takip edeceğiz. Yargıtay'a kadar gideceğiz. Bu mesele burada kapanmadı ama adalet burada bugün Muğla'da öldü. Biz başından beri bu heyetin adaleti tesis etmeyeceğini biliyorduk. Maddi gerçeği ortaya çıkarmayacağını biliyorduk. Bu yargılama da bu karar da bana göre hukuki ve fiili dayanaktan yoksundur. Ve bu karar kanaatimce mesnetsiz bir kadardır. Tek kelimeyle yazıklar olsun diyorum."

NE OLMUŞTU?

DHA'da yer alan habere göre kan donduran olayda, Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi İktisat Bölümü öğrencisi Pınar Gültekin, 16 Temmuz 2020'de kayboldu.

Soruşturma kapsamında 5 gün sonra gözaltına alınan eski sevgilisi Cemal Metin Avcı, çıkan kavgada Gültekin'i boğarak öldürdüğünü, cansız bedenini bağ evindeki varile koyup yaktığını, üzerine de beton döktüğünü itiraf etti.

KATİL ZANLISININ KARDEŞİ TAHLİYE EDİLDİ

Avcı'nın gösterdiği yerde bulunan varilde, Gültekin'in kısmen yanmış cansız bedenine ulaşıldı. Adliyeye sevk edilen Cemal Metin Avcı, 'canavarca hisle ve eziyet çektirerek öldürme' suçundan tutuklandı. Avcı'nın kardeşi Mertcan Avcı'nın telefon sinyallerinden ağabeyiyle aynı zamanda bağ evinde olduğu tespit edildi. Gözaltına alınan Mertcan Avcı da tutuklandı.

Mertcan Avcı, 15 Şubat 2021'deki duruşmada, imza atma yükümlülüğü ve yurt dışı çıkış yasağı konularak tahliye edildi. Pınar Gültekin'in ailesinin avukatı, sanık Cemal Metin Avcı'nın annesi Ayten Avcı, babası Selim Avcı, boşandığı eski eşi Eda Karagün ile ortağı Şükrü Gökhan Orhan'ın da 'delilleri yok etme, gizleme ve değiştirme' suçunu işlediğini iddia ederek şikayetçi oldu.

Muğla Cumhuriyet Savcılığı, 2 Ekim 2020'de şüpheliler hakkında ek kovuşturmaya yer olmadığına karar verdi. Karara yapılan itirazın Muğla Sulh Ceza Hakimliği de kesin olarak reddine hükmetti.
Ailenin avukatı Rezan Epözdemir, Muğla Sulh Ceza Hakimliği'nin verdiği kesin kararın Adalet Bakanlığı tarafından kanun yararına bozulması istemiyle Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı'na başvurdu. Başsavcılık, kararı bozup 4 şüpheli hakkında iddianame hazırlanmasına karar verdi. Savcılık tarafından hazırlanan yeni iddianamede, şüpheliler Selim Avcı, Ayten Avcı, Eda Karagün ile Şükrü Gökhan Orhan'ın 'kasten öldürme' sonrasındaki zaman diliminde olay mahalline birlikte gidip, suç delillerini yok ederek gizlediklerine dair haklarında yeterli şüphe bulunduğuna kanaat getirilip ayrı ayrı cezalandırılmaları talep edildi.

MAHKEME 2 DOSYANIN BİRLEŞTİRİLMESİNE KARAR VERDİ

Davanın 24 Ocak 2022'de görülen 9'uncu duruşmasında savcı, mütalaasını açıkladı. Savcı, Pınar Gültekin'in hayattayken yangına maruz kaldığının oy birliğiyle kabul edildiğini belirterek, Cemal Metin Avcı'nın 'canavarca hisle öldürme' suçundan cezalandırılmasını talep etti. Mertcan Avcı'nın da 'suç delillerini gizleme ve değiştirme eyleminde bulunması', Cemal Metin Avcı'nın eski eşi Eda Karagün, iş ortağı Şükrü Gökhan Orhan, annesi Ayten ve babası Selim Avcı'nın da 'suç delillerini yok etmek ve gizlemek' suçlarından cezalandırılmasını istedi.

Gültekin ailesinin avukatı Rezan Epözdemir, adli kontrol şartıyla daha önce serbest bırakılan Mertcan Avcı'nın tutuklanması amacıyla bir kez daha savcılığa başvurdu. Mertcan Avcı, 21 Şubat'ta 'canavarca hisle ve eziyet çektirerek öldürme suçuna iştirakten tutuklandı.

MÜEBBET HAPSİ İSTENDİ

Muğla Cumhuriyet Başsavcı Vekili Ali Cenk Düzgün tarafından hazırlanan iddianamede, Mertcan Avcı'nın, Pınar Gültekin'in bulunduğu varildeki yangını önleyecek, sonlandıracak ve ağabeyini engelleyecek hiçbir eylemde bulunmadığına yer verilerek, 'canavarca hisle ve eziyet çektirerek öldürme suçuna iştirak'ten ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası istendi.

MAHKEME İDDİANAMEYİ İADE ETTİ

İddianame, Muğla 3'üncü Ağır Ceza Mahkemesi'ne gönderildi. Mahkeme heyeti, suça doğrudan etki edebilecek nitelikteki delillerin toplanmadan hazırlandığı gerekçesiyle iddianamenin iadesine karar verdi. Muğla Cumhuriyet Başsavcısı Vekili Ali Cenk Düzgün, iade kararına itiraz etti. Düzgün, itirazında Mertcan Avcı hakkında yürütülen soruşturmada, mevcut verilerle toplanabilecek tüm delillerin toplandığını, suçun işlendiği hususunda yeterli şüphe oluşturacak delil elde edildiğini anlattı.

SAVCILIĞIN İTİRAZI KABUL EDİLDİ

Savcılığın itirazını değerlendiren Muğla 1'inci Ağır Ceza Mahkemesi, iddianameyi kabul etti. Kararda, itirazın kabulünün gerekçesi için "Muğla Cumhuriyet Başsavcılığı'nda Pınar'ın kesin ölüm sebebi ile zamanının belirlenmesi için mevcut veriler bağlamında mümkün olan tüm tespitler yapılarak iddianamenin düzenlendiği kanaati oluştuğundan, yeniden rapor alınmasının artık mahkemenin takdirinde olduğu, iddianamenin iade kararının yerinde olmadığı kanaatine varılmıştır" denildi.

MERTCAN AVCI'YA 2'NCİ TAHLİYE

Mertcan Avcı'nın tutukluluğuna avukatı itiraz etti. İtirazı değerlendiren Muğla 3'üncü Ağır Ceza Mahkemesi, Avcı'nın mevcut delil durumu, aynı delil durumuyla sanığın tutuklanma taleplerinin reddedilmesi, kaçma şüphesinin olmaması, adli kontrol tedbirlerine uyması nedeniyle itiraz yolu açık olmak üzere tahliyesine karar verdi.

ANNE HAKKINDA DAVA

Cemal Metin Avcı'ya, 14 Şubat'ta görülen davanın 10'uncu duruşmasında, "Seni öldüreceğim, öldüreceğim köpek. Sen niye orada konuşuyorsun köpek" diye hakarette bulunduğu gerekçesiyle anne Şefika Gültekin hakkında, savcılık tarafından hazırlanan iddianamede, 4 yıl 4 ay hapis istendi. İddianame, mahkeme tarafından kabul edilerek, anne Gültekin hakkında kamu davası açıldı.
Davanın 16 Mayıs'ta görülen 12'nci duruşmasında savcı, esasa ilişkin mütalaasını verdi. Savcı, mütalaasında Cemal Metin Avcı'nın 'canavarca hisle eziyet çektirerek ve tasarlayarak öldürmek'ten, kardeşi Mertcan Avcı'nın da 'canavarca hisle ve eziyet çektirerek ve tasarlayarak öldürme suçuna iştirak'ten ağırlaştırılmış müebbet hapisle cezalandırılmasını talep etti. Mütalaada Eda Karagün, Şükrü Gökhan Orhan, anne Ayten ve baba Selim Avcı'nın da 'suç delillerini gizlemek ve yok etmek' suçundan 2 yıldan 5 yıla kadar hapisle cezalandırılmaları istendi.

Sanıklar, bugün 13'üncü kez hakim karşısına çıkacak. Karar çıkması beklenen duruşmaya, Gültekin'in ailesinin yanı sıra tutuksuz yargılanan sanıklar da katılıyor


Yorum Yazın