Paskalya öncesi St. Antuan’da, yine yepyeni bir program

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Paskalya öncesi St. Antuan’da, yine yepyeni bir program
Abone ol
İşte bereketli toprakların müziği, efsane şef ve OCEMUT!

Muhalif. özel/ Emel Seçen

Her çalışmasında etno-kütürel yapının aktarıldığı, müzik arkeolojisi adına kültürel izler bırakan, aynı coğrafyada yaşayan farklı dil, din ve kültürlerin özel ve bireysel olarak ürettiği müzikal eserlerin paylaşıldığı bir OCEMUT konserinin prömiyeri, Moda’da ALL SAINTS KİLİSESİ’nde  gerçekleşmişti. Ve elbette sınırlı sayıda konsere girebilen o şanslı gruptandık.

Kaçırdık diye üzülmeyin, ikincisi daha da büyük daha da görkemli ihtişamı ile İstiklal Caddesi, Saint Antuan’da olacak. 10 Nisan saat 16.00’da ve ücretsiz. Peki, neler bulacaksınız bu eşsiz konserde?

Bu özel topluluğu ve eserleri tanıyarak başlayalım, 

O C E M U T

OCEMUT(Oğuzhan Uç Çok Sesli Etnik Müzik Topluluğu) Projesini aynı zamanda, 2016 yılında çeşitli devlet kurumlarının ve bakanlıkların isteği üzerine, Hatay Çok Sesli Dinler Korosu’nun kurucu şefi olarak  hayata geçiren; müzikolog, kompozitöre ve icracı şef Yrd.Dç.Dr.Oğuzhan Uç’un , çok sesli otantik müziğin kültürel aktarımını hedef alarak kurduğu,  sanatsal ve müzikolojik müzik topluluğu. Kendisinin şefliğinde gerçekleşen konserin repertuarı, dünyada ve Türkiye’de ilk oluyor. Seçkin konukların konser öncesi yer bulmakta zorlandığı konserin adı, Anadolu antik dünyasından yola çıkıp, günümüz dünyasına “Tanrıya Yakarış” olarak geçtiğimiz günlerde gerçekleşti. 

Dünya tarihinin seyrini değiştirecek kadar kültürel miras süreçlerinden en önemli Sümer kültürüne ait arkeolojik bulgu ile başlayan yolculuk, Antik Yunanda bir mezar taşında yer alan, dünyada tamamı notalı olarak ele geçen ilk eser olma özelliğini taşıyan “Seikolos” ağıtınında yer aldığı ve Anadolu topraklarında pek çok kültürün notaları ile müziğin evrenselliği harmanlandı yeniden. Ocemut konserinin ilk eseri, Sultan III.Murad Han’a ait “Uyan en gözlerin gafletten uyan” olan ve bestesi, Türk Müziği nota sisteminin en önemli kuramcılarından Ali Ufki Bey’e ait. Hristiyan kültürü içinde, İncil’de yazılı olarak bulunan, en önemli dua olarak kabul edilen “Göklerdeki Babamız”, Keldaniler’den, “Meryem Ana’ya Övgü”ilahisi. ANADOLU Bektaşi kültürünün ürettiği, herkesin bildiği Yunus Emre, “Ben Yürürem Yane Yane”. Maftirim kültürünün ilk yerlerinden Edirne Musevileri arasında ortaya çıkan bu müzikal türünden, Hadeş Kekedem. Musevi-Yahudi geleneğinin İspanyol ve Arap rüzgârını alarak sevilen Şalom Aleyhem.

ESENLİK SİZİNLE OLSUN ve SEİKOLOS AĞITI

1882-83 yıllarında İzmir-Aydın demir yolu inşaatı sırasında, Edward Purser tarafından bulunan tarihin en eski ve tam notasyonu kabul edilen, Seikolos Ağıtı. MÖ.2.yüzyıla tarihlenen ve uzunca bir süre Purser’in eşi tarafından saksı olarak kullanıldığından, son satırı kaybetmiş olarak İzmir’in işgali sırasında Alman Büyükelçi tarafından korunarak, Kopenhag Müzesine geçmiş,1966 yılından itibaren burada sergilenmekte olan eserde: Işılda henüz yaşıyorken, At tasayı bir kenara, Hayat çok kısa, Ve her şey yenik düşerken zamana, sözleri ile halen Rum Ortodoks Kiliselerinde, Antik Yunan Müzik Nota Sistemi ile besteli eser karşımıza çıkmakta ve şef Oğuzhan Uç, Antik Dönem Müzik kurallarını dikkate alarak notaya aktarmış ve armonize etmiş. Anadolu Bektaşi kültürünün esinlendiği ve bağlı bulunduğu Anadolu Alevi kültürü ile büyük benzerlikler gösterdiği topraklarda her fırsatta, Tanrıyı anma yaklaşımı “Şiirle de şarkıyla da anılır Allah” düsturu ve felsefesi büyük önem taşıyan “Semah” kültürünü oluşturan, sevilen Erzincan İliç semahı, Halk ozanlarımızdan Ali Ekber Çiçek tarafından bestelenen Haydar Haydar.  İki bin yıldır Anadolu’nun kadim hakları arasında olan Süryaniler’e ait ilahi olan Hal Tarheyk Hito. İsm-i Celil olarak tanımlanan Anadolu tasavvufunda Zikr ve Esmalardan, Esma Zikri ve finalde de, İzmir Karşıyaka

Kilisesinin ibadet ilahisi olan sözleri kutsal kitaptan alınmış bir Protestan ilahisi, Selamet Sizinle Olsun ile Ocemut konseri.

Bunları eşsiz ve tarihi bir atmosferde yaşamak isterseniz, toprağın yani doğanın hamile olduğu, sevgiyi, birlikteliği ektiğimiz, hasadını alacağımız süreci sizde yaşayın.
Hepimiz kardeşiz!
Hepimiz sadece sevgide birleşiriz!
Bunun en güzel anahtarı da müziktir!
Ramazan ve Paskalya bayramına şafaklar kala Saint Antuan kaçırmayın!

10 Nisan 2022, Pazar,16.00 (Ücretsiz)


Yorum Yazın