Özlem Güsar: “Bir genç kızın ‘Ben de yapabilirim’ demesi amacıma ulaştırmış olur”

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Özlem Güsar: “Bir genç kızın ‘Ben de yapabilirim’ demesi amacıma ulaştırmış olur”
Abone ol
Oggusto'nun kurucusu, lüks marka danışmanı Özlem Güsar ile ana konusu kadın olan ''Işıldayanlar Konferansı'' hakkında konuştuk.

24 Mayıs’ta Zorlu PSM’de düzenlenecek konferans sadece davetlilere açık. Tüm Türkiye’ye özellikle genç kızlara ulaşmak için ücretsiz olarak www.isildayanlar.com adresinden çevrimiçi olarak izlenebilecek. 

 

Özlem biz seni Türkiye’nin ilk lüks marka danışman olarak tanıdık. Son senelerde ise kaliteli ve gustolu yaşam anlamında Türkiye’nin en bilinen ve beğenilen online platformu olan OGGUSTO’nun kurucusu olarak yoluna devam ediyorsun.  Şimdi ise önümüzdeki günlerde ana konusu kadın olan bir konferans hazırlıkları içindesin.  Bu konferans fikri nasıl ortaya çıktı?

Ben kadın gücüne çok inanlardanım, ne yazık ki Türkçede “Kadın kadının kurdudur” diye hiç sevmediğim bir söz var, onun bendeki karşılığı “Kadın kadının yurdudur”. Kadın arkadaşalarıma destek olmak için her zaman enerjim ve zamanım vardır, olmasa da yaratırım. Tüm dünyada kadınların birbirine ilham vermesi, destek olması için Mercedes’in kurduğu harika bir platform var She’s Mercedes ismi altında. Odak alanları; iyi yaşam, deneyim, innovasyon ve sürdürülebilirlik. Dünyada bu oluşum içinde Gwyneth Paltrow, Lucy Liu, Olivia Newton John Patti Smith gibi çok özel isimler var. 2020’de bu projenin Türkiye’deki lansmanı için Mercedes ile yollarımız kesişti ve o günden beri birlikte çok farklı projelerimiz devam ediyor.

Bu kapsamda farklı dünyalardan çok başarılı kadınların içinde olduğu bir grubumuz var. Birlikte sinerji yaratarak; güzellikleri büyütmek, birbirimize destek olmak, daha yaşanabilir bir dünya için elimizi taşın altına koymak bu topluluğun yaşam stili zaten. Son dönemde ülkemizde kadına şiddetin yanı sıra her sosyo-ekonomik kültür seviyesinde kadının neredeyse yok sayıldığını, görmek hepimizi gerçekten çok üzüyordu.  

Bir gün öyle beklenmedik bir konuda ve sektörde; kadının yok sayıldığı bir durumla karşılaştık ki, tüm Whatsapp grubumuz isyan etti. Ortaya şakayla karışık “biz de bir konferans yapalım, gücümüzü ortaya koyalım, hadi Özlem sen başlat biz arkandayız” cümlesi atıldı. Hepimizi bir anda ateşleyen bu fikir; bir anda bir düğünün takı törenine döndü. Hani damadın yengesinden burma bilezik, gelinin amcasında beşibiryerde denir ya. Bizim konferansın da başlangıcı öyle oldu; harika She’s Mercedes kadınlarından biri, ben organizasyonunu yaparım, bir diğeri iletişim konusu bende diye yolu açtı, diğeri içerikler benden sorulur dedi; her biri öyle çok destek verdiler ki, bir anda kendimi OGGUSTO’nun ilk konferansını yaparken buldum.  Ben çok mükemmeliyetçi olduğum için böyle bir şeye bu kadar kısa sürede asla cesaret edemezdim aslında. Ancak her adımımızı çözüm ortaklarımız olan; Jules Verne, ÜNİTE Edelman ve 360 Media gibi kendi sektörünün en iyi isimleri ile atıyoruz. O nedenle çok kısa sürede çok ses getiren bir iş başaracağımıza eminim.  

 

Bu konferans ana amacı nedir?

Bu konferansın ana fikri üzerinde çalışırken Sevgili Bekir Ağırdır’ın bir sözü beni çok etkiledi. “Bu ülkede genç kızların önündeki en büyük eksikliklerden biri idol kadın eksikliğidir” demişti. Ne yazık ki iş dünyasında, sporda, sanatta, bilimde inanılmaz başarılar yakalayan kadınlarımızın hikayelerini hem basında hem de sosyal medyada çok az görüyoruz.

Bunun sonucunda da ne iş yaptığını, başarılarının ne olduğunu tam anlayamadığımız bazı kadınlar göz önünde ve rol model oluveriyor. Genç kızlarımız da onları örnek olarak alınca sonsuz bir kısır döngüye giriyoruz.

İşte bu nedenle OGGUSTO olarak düzenlediğimiz IŞILDAYANLAR Konferansı’nda bugüne kadar yaptıkları, bakış açısı veya sadece varlığıyla çevresini aydınlatan, ismini bildiğimiz veya bilmediğimiz yıldız kadınların hikayesi başrolde olacak. Ne yazık ki söz konusu kadınlar olunca o kadar negatif durum var ki; bu da hepimizi ümitsizliğe sürüklüyor, gelecek için aksiyon olmak yerine korkup paralize oluyoruz. Biz ise kafamızı kuma gömmeden, Pollyannacılık oynamadan; umut vermek için, ışık saçmak için yola çıktık.

İdol kadın derken sadece yönetim kuruluna yükselmiş, parmakla gösterilen başarılara imza atmış kadınlardan bahsetmiyorum.  Bir benzincide pompacı olarak çalışan bir kadının, bir uzun yol kaptanı kadının, birçoğumuzdan daha cesur olduğuna ve ön yargıları kırmak için daha çok savaş verdiğine inanıyorum.

Kadını ışıldatan markaların enerjisini de yanımıza alarak bu kadınların hikayelerini 24 Mayıs’ta Zorlu PSM’de IŞILDAYANLAR sahnesinde paylaşmak istiyoruz.  Konferans sadece davetlilere açık; aynı zamanda tüm Türkiye’ye özellikle genç kızlara ulaşmak ana hedeflerimizden biri, bu nedenle ücretsiz olarak www.isildayanlar.com adresi üzerinden de çevrimiçi olarak izlenebilecek. Online yayınımız ile çok geniş kitlelere ulaşmayı planlıyoruz.

 

Işıldayanlar bir konferans için alışılmadık bir isim nasıl ortaya çıktı, neyi temsil ediyor.

Uzun vadede; çok farklı konularda hepimize umut veren, örnek olan farklı alanlara yoğunlaşmak istiyoruz. Anlayacağınız farklı dünyalardan; dünyayı daha aydınlık kılan, hep dahası var diyerek bizi ileri götüren, değişime her gün tanıklık ettiğimiz bu çağda, güç katan, ilham veren, insanları, hikayeleri anlatacağız. Kısacası hayatımızı ışıldatanlar, yolumuzu aydınlatanlar… Yola bu amaçla çıkınca projemizin adı; Işıldayanlar oldu, mottomuz ise #birlikteışıldıyoruz. Her detaya çok önem verdik, logomuz kapsayıcılığı temsil ediyor; stilize edilmiş Y harfi kollarını açmış, her dili, dini, cinsiyeti kucaklayan bir insanı, hem de topraktan yeni çıkan bir filizi simgeliyor.

Ana rengimiz UN Women’ın 2022’de toplumsal cinsiyet eşitliğinin simge rengi olarak açıkladığı nar çiçeği. Gökkuşağını yeryüzüne indiren kadının dünyasının renkliliğini ön plan çıkarmak, renklerimizle de mutluluğu seçmek istedik. 

 

Nasıl hazırlandınız bu konferansa?

OGGUSTO’nun, benim Türkiye’nin aydınlık yüzü olarak tanımladığım, çarpan etkisi yüksek, kendi dünyasında kanaat önderi olarak tanımladığımız olağanüstü bir okuyucu kitlesi var. Bize çok güveniyorlar; bu güven bizim her konuda daha da titiz olmamızı daha çok sorumluluk almamızı da zorunlu kılıyor. Konferansa hazırlanırken, hem bu okuyucularımız neyi dinlemek ister diye düşündük; hem de sahneye kim çıkarsa ve ne anlatırsa örnek teşkil ederiz, geleceğimizin güvencesi olan gençlerimize yol gösteririz konusuna yoğunlaştık.

Bu kapsamda toplum, sanat ve spora değer katan duayen ve genç isimlerin de ilham verenler hikayeleriyle bir arada olacağı IŞILDAYANLAR Konferansı’nda çok değerli sivil toplum kuruluşları ile el ele verdik. Toplum Gönüllüleri Vakfı (TOG), Türkiye Kadın Girişimciler Derneği (KAGİDER), Sosyal Ben Vakfı ve Teknolojide Kadın Derneği’nin (Wtech) stratejik ortaklarımız ve onlarla birlikte ışıldayacağız.

Elimizden geldiğince her konuyu 360 derece düşünmeye çalıştık. Bu kapsamda; Carbon Hints Danışmanlık şirketi, o gün Zorlu PSM’de harcanan elektrikten, yenecek yemeğe, misafirlerimizin konferansa gelmek için harcayacağı benzine kadar her detayı hesaplayacak.  Biz de bunu dengelemek ve konferansın karbon ayak izini sıfırlamak için gerekli miktarı WWF Doğal Hayatı Koruma derneğine bağışta bulunacağız. 

Konferansın sadece ana fikri varken, daha adı bile belli değilken, çok sevdiğim ve saydığım birkaç Genel Müdür ve CEO arkadaşımı aradım, “bizim OGGUSTO olarak böyle bir projemiz var; maddi manevi bu yola senin desteğin olmadan çıkamam” dedim. Her telefonu “senin olduğu her iş iyidir, biz varız Özlem” cevabını almak beni uzun zamandır işle ilgili en mutlu eden şey oldu. Benim için 30 yıllık emeğimin, kaliteli iş yapmanın ve dost biriktirmenin karşılığını; duygusal olarak gördüğüm ve bana kayıtsız şartsız güvenen dostlarımın var olmasının mutluluğunu yaşadığım anlardı, unutmam mümkün değil.

 

Kimler olacak bu konferansta, ne dinleyeceğiz? 

Biz yıldız kadınların hikayeleri çoğaldıkça gücümüze güç katacağımıza inanıyoruz ve bu konferansın bir yıldızlar geçidi olmasını istiyoruz.  Ancak toplumsal cinsiyet eşitliği sağlanırsa, kadın toplumda, iş ve ekonomik hayatta güçlenirse ilerleyebileceğimizi, daha iyi ve daha sürdürülebilir bir dünya yaratabileceğimizi biliyoruz.

Bu konferansta; mesleğin kadını erkeği olmaz ustası olur diyenlere, pozitif hikayelere, olmaz denileni başaranlar, geleceğimizi ışıldatacak gençler, sanatın ve sporun ışıldayan yüzleri, tüm dünyaya ilham veren başarı hikayeleri ve başarısı kanıtlanmış markalar var. 

Fikir zaten ekipten çıktığı için She’s Mercedes platformu ana sponsorumuz. Işıldayanlar Projesi’nin sponsorluık dosyası hiç ortalarda dolaşmadı, sadece hedeflediğimiz ve birlikte bir anlamı olan projeler, paneller yaratabileceğimiz markalarla görüştük. Ne mutlu ki hayır cevabı aldığımız marka neredeyse hiç olmadı. MasterCard, Lancome, Damat, Shell, Hepsiburada, Denizbank, Jumbo, Arzum OKKA, KTSM (Kale Tasarım ve Sanat Merkezi), We Are the Walkers, Zorlu Energy Solutions (ZES)’in desteğiyle gerçekleşiyor. Bu markalar, sınırları yıkan, yeniye imza atan ışıldayan projeleriyle konferanstaki yerini alıyor.

IŞILDAYANLAR Konferansı’nda bugüne kadar yaptıkları, bakış açısı veya sadece varlığıyla çevresini aydınlatan, ismini bildiğimiz veya bilmediğimiz yıldız kadınların hikayesi başrolde olacak. Gülse Birsel’de sahnede bizimle olacak, tadına doyamadığımız üslubu ile Işıldayacak. Bekir Ağırdır, Sinan Canan gibi duayen isimler de kadının gücüne dikkat çekecek.  Lancome’un dünya yüzlerinden biri olmayı başaran ilk Türk olan Hazal Kaya’da sahnede ışıldayacak, markanın Isparta’da gül özünü aldığı kooperatifin üyesi olan köylü teyze de. 

Benim için bir modern zaman ermişi olan İbrahim Betil’de bizimle olacak ve genç bir STK gönüllüsü genç kızımıza eskilerin deyimiyle el verecek, tecrübelerini paylaşacak. Nevruz Köyü Kadınları ve onlarla birlikte Anadolu Tekstil Ağı’nı oluşturmak için çalışan sanatçı ve tasarımcı Fırat Neziroğlu birlikte ışıldayacaklar.

Dünyanın en iyi 10 öğretmeninden biri olan ve İngiltere’de "Yaşam Boyu Başarı" ödülü alan ilk Türk kadını olan Nurten Akkuş’da sahnede ışıldayacak, Türkiye Satranç Federasyonu Başkanı Gülkız Tulay da.

Kısacası kadını ışıldatan markaların enerjisi eşliğinde, bu harika kadınların hikayelerini IŞILDAYANLAR sahnesinde paylaşacağız. Işıldamak için cinsiyet ayrımı olmadan, takım arkadaşlığının ve desteğin önemine vurgu yapmak ve sürdürülebilir bir yaşamın ancak birlikte ışıldarsak mümkün olduğunun altını bir kez daha çizmek istiyoruz.

Ne mutlu ki bize 24 Mayıs gecesi İKSV de 50. yılını kutluyor ve biz 50 yıldır sanatla hayatımıza ışıltı katan bu çok değerli kuruma teşekkürümüzü sahnede sunabileceğiz.

“Yılın En Işıldayan Kadını” olarak bir ödül vermeyi çok arzu ettik. Danışma kurulumuz, iş birliği yaptığımız markalar ve fikrini sorduğumuz kanaat önderleri hiç tereddütsüz aynı isim üzerinde hem fikir oldular. Önümüzdeki senelerde umarım bu Işıldayanlar Ödülü büyüyerek ve hatta kendi bağımsızlığını kazanarak yoluna devam edecek.

 

Peki senin bu konferanstan amacın beklentin ne?

Son üç aydır tüm hayatım, gecem gündüzüm Işıldayanlar Konferansı oldu. Bu konferansın sonunda sadece tek bir genç kız bile; benim bunu yapacak gücüm var, ben de başarabilirim, yaptığım işi daha iyi yapmak için elimden geleni yapabilirim, ben de bir fark yaratabilirim diye düşünürse; bizim tüm ekip olarak aylardır geceli gündüzlü çalışmalarımız amacına ulaşmış demektir.  Bu satırları okuyan herkesi sadece bir konferansı izlemeye değil, daha güzel, daha sürdürülebilir, daha ışıltılı bir geleceğe ortak olmak bize katılmaya davet ediyorum.

 

 

 

 

 


Yorum Yazın