Cahilin izlencesi

Özendirmenin maliyeti, tüm yükü yoksulun sırtına bıraktı

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Özendirmenin maliyeti, tüm yükü yoksulun sırtına bıraktı
Abone ol
Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın, TL’yi özendirme operasyonu birilerini zengin ederken, tüm yükün yoksulun sırtına bırakıldığı görüldü.

Muhalif. / Özel Haber

Cumhurbaşkanı Erdoğan, 20 Aralık’ta Kabine Toplantısı’nın ardından TL’yi özendirme paketini özetle şöyle açıkladı: “Kur getirisi mevduat kazancının üstünde ise aradaki fark doğrudan vatandaşımıza ödenecek.”

Erdoğan’ın, saat 20.33’teki konuşması bitmeden küçük yatırımcı için, bankalardan döviz alım satımı imkânsız hale gelmişti. Buna karşılık ilk etapta, saniyeler içinde1 milyar doların, kur 17 TL’nin üzerindeyken bozdurulduğu belirtildi.

B.Ü İİBF Prof. Dr. İzzettin Önder, “Buna insider information deniliyor. Bu durumdan haberi olanlar, dövizi yüksekteyken TL’ye geçerek büyük servetler kazandılar.

Aynı durumu Merkez’in (TCMB) dövize yaptığı beş müdahalede de gördük.

Merkez’in, dövize anormal şekilde müdahale etmemesi lazım. Çünkü bu nafile bir çabadır. Bunun tek nedeni servet artırımıydı. Dün de aynı şey yapıldı!”

ÖRTÜLÜ FAİZ ARTIRIMI

Prof. Dr. Önder, örtülü biçimde faiz artırımının bedelinin vergiden karşılanacağına ve yoksulluğun arttığına işaret ediyor: “Servet aktarımı fakirden, zengine yapıldı!”

KONUT, OTOMOBİL VE ENFLASYON ARTAR

Uzmanlar, doların bu seviyelerden daha fazla aşağı inmeyeceği konusunda birleşiyorlar. Tasarruf edenlere, devletin döviz farkını vergilerle ödemesiyle, enflasyonun artacağını öngörüyorlar.

Önder, artan fiyatların yoksulun üzerine bineceğini kaydediyor.

OPERASYON YANLIŞTI!

Prof. Dr. Önder, TL’yi özendirme operasyonunun yanlışlığını şöyle açıklıyor:

“Doların organik seyrine müdahale yapıldı. Siyasetin etkisi azaldıkça tekrar dolara yönelme olacaktır.
Bu bir ülkenin kendi parasına güvenmemesi meselesidir. Bunun yerine ekonominin düzeltilmesi, Merkez Bankası politikaları ve hukukta güven oluşturulması gerekirdi. “

Önder, EYT’ler, memur ve emekli maaşlarına zammın da kapıda olduğunu belirterek, erken seçimin geldiğini kaydetti.

DÖVİZDE ARTIŞ, FED VE PPK’YA BAĞLI

Para Piyasaları ve Altın Uzmanı Mehmet Ali Yıldırımtürk, ihracat ve turizmden beklenen yüksek girdiler nedeniyle, dövizin düşmesinin istenmediğini kaydediyor.

3, 6, 9 ve 12 aylık vadede döviz ile TL getirisinde avantajlı bir durum olursa geçişin hızlanacağını öngörüyor.
Yıldırımtürk, 3 Ocak’taki yüksek enflasyon rakamının piyasa tarafından satın alnıdığını belirterek, tabloyu FED’in faiz artırım kararı ile PPK’nın Ocak ayı faiz kararının değiştirebileceğini söylüyor.

“Dolar kuru, 13-14 bandında karar kılacaktır. Yaz aylarına kadar bu seviye korunur. Ancak, dışarıda dolar güçlenirse 15 TL’yi görürüz.

MART’TA ALTIN 100 DOLAR ARTACAK

Altın fiyatı ayrı bir kulvarda koşuyor. Ocak’tan itibaren faiz artırımlarıyla birlikte, tahvil geri alımlarıyla piyasadan para çekilecek bu satın alındı. Altının yılın ilk üç ayı için reel getirisi faizden fazla olduğu için ons bazında 100 dolar daha artacaktır.”

 


Yorum Yazın