Orman yangınlarıyla ilgili "bütçe" açıklandı ardından silindi!

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Orman yangınlarıyla ilgili "bütçe" açıklandı ardından silindi!
Abone ol
Orman Genel Müdürlüğü, (OGM) Twitter hesabından yaptığı açıklamada "2021 yılı orman yangınlarıyla mücadele kapsamında hava ve kara araçları için toplam 1,5 milyar TL bütçe ayrıldığı" dedi. OGM daha sonra bu bilgilerin yer aldığı paylaşımını sildi.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Ankara Milletvekili Murat Emir, Twitter hesabından OGM'nin sildiği tweeti paylaşarak "1.5 milyar TL'lik kaynak nerede? Ormanlar kül olduktan sonra mı harcayacaksınız? Tweeti neden sildiniz?" diye sordu.

OGM'nin sildiği açıklama
OGM Twitter hesabından kuruma yönelik iddialarla ilgili yaptığı açıklamada şöyle dedi:

"Orman Genel Müdürlüğü 2021 yılı yatırım programında helikopter alımı projesine gösterilen 1000 TL 'İz ödenek' olup muhasebesel bir terimdir. Projenin halen devam eden bir proje olduğunu göstermek amaçlıdır. Orman Genel Müdürlüğü 2021 yılı orman yangınlarıyla mücadele kapsamında yangın mevsiminin başlamasıyla çalıştırılmaya başlanan hava ve kara araçları için toplam 1,5 milyar TL bütçe ayrılmış olup, yıl sonuna kadar harcama yapılacaktır" denilmişti.

Basketbol takımlarına 40 milyon TL bütçe iddiası
OGM, bir diğer paylaşımında Ormanspor kadın ve erkek basketbol takımına "40 milyon TL bütçe ayırıldığı" yönündeki haberlerin "gerçeği yansıtmadığını" öne sürdü:

"Spor yatırımlarımız kurumumuzun döner sermaye bütçesinden karşılanmakta olup, 2 Süper Lig takımı ve bölge müdürlüklerimiz kanalıyla Türkiye çapında destek verdiğimiz amatör takımlara ayırdığımız toplam bütçemiz 15 milyon TL'dir. Dolayısıyla haberde ortaya atılan iddialar gerçeklikten uzaktır."

"OGM kaynaklarının yüzde 10'unu yangınlara ayırıyor"
Kamu Harcamalarını İzleme Platformu'nun (KAHİP) paylaştığı, "Orman Genel Müdürlüğü'nün (OGM) Bütçesi ve Yangın için Ayrılan Kaynak" başlıklı bilgi notuna göre OGM kaynaklarının yaklaşık yüzde 10'unu yangınlara ayırıyor.

Orman Genel Müdürlüğü'nün 2021'deki 11 milyar 705 milyonluk toplam kaynağı içinden orman yangınlarıyla mücadeleye ayrılan pay sadece 1 milyar 800 milyon lira.

"OGM'nin 2021 Performans Programı hedefleri ve bunlara ayrılan bütçeleri arasında ormanlarla ilgili olan temel başlıklar ayıklandığında 2021 yılı için 4 milyar 200 milyon olan özgelir ve Hazine'den alınan bütçenin içinden 1 milyar 100 milyon orman yangınlarıyla mücadeleye ayrılmıştır. 7 milyar 500 milyon olarak öngörülen 2021 Döner Sermaye Bütçesi'nden ise 650 milyon TL yangın ile mücadeleye ayrıldığı görülmektedir."

KAHİP, Orman Genel Müdürlüğü'nün faaliyet raporlarından yangınla mücadele için kiralanan helikopter ve uçakların da bu bütçeden karşılandığının anlaşıldığına dikkat çekiyor.

OGM'nin üç tür geliri bulunduğunu belirten KAHİP, bunların özgeliri, hazine yardımı ve döner sermaye geliri olduğuna aktardı.


Yorum Yazın