Şaşırtıcı Gabriel García Márquez anısı

Orhan Pamuk, Sunay Akın'ın konuğu oldu

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Orhan Pamuk, Sunay Akın'ın konuğu oldu
Abone ol
Nobel ödüllü yazarımız Orhan Pamuk, şair ve yazar Sunay Akın'ın Youtube'da yayınlanan "İşte O Çocuk" isimli programına misafir oldu. Pamuk'un programda anlattığı Yazar Gabriel García Márquez ile ilgili anısı izleyenleri büyüledi.

Nobel ödüllü yazar Orhan Pamuk, yazar ve şair Sunay Akın'ın YouTube'da yayınlanan "İşte O Çocuk" adlı programına konuk oldu. Pamuk, çocukluğunda başlayan resim merakını, Pamuk ailesini, romancılığa nasıl başladığını, okuduğu ilk kitapları, sevdiği şehirleri ve eski eşyalara olan takıntısını anlattı.

Programda Kolombiyalı yazar Gabriel García Márquez ile ilgili bir anısını da anlatan Pamuk, şu ifadeleri kullandı:

"Kolombiya Üniversitesi'nde bir konuşma yaptım, öğrenciler kitap imzalamam için yanıma geldi. İçlerinden biri dedi ki 'Bende bu kitabın İspanyolcası var.' Márquez'in yeğeniymiş. Bir gün Márquez 'Al bu kitabı oku' diye 'Benim Adım Kırmızı'yı vermiş. Márquez benim üstadımdır, bu benim hayatımda işittiğim en büyük iltifat. Yayıncıma da Pamuk'un hangi kitabı çıkarsa bana da yollayın demiş." 

Pamuk, programda henüz yayınlanmayan son kitabı "Kâğıt Oynayanlar"ını da anlattı. Oyun kâğıtlarının Rönesans döneminden önce minyatür çizimler yapılırken keşfedildiğini söyleyen Pamuk, "Topkapı'daki resimlere dayanarak yerli oyun kâğıtları icat etsek nasıl olur diye düşündüm" dedi. Pamuk, kitapla ilgili bir film projesinin de olduğunu belirtti.

"Uzak Dağlar ve Hatıralar" kitabından da bahseden Pamuk, kitap yayınlandıktan sonra gelen "Kendini çok açmışsın" eleştirileri hakkında konuştu. "Edebiyatının gücü samimiyetidir" diyen Pamuk, 'yazar olmak' hakkında şunları söyledi:

"Herkes bir otobüse, Kadıköy-Üsküdar vapuruna biner ama oradaki sesi siz yazarsınız. Herkes işitmiştir oradaki motorun 'bırrr' sesini ama siz öyle bir yazarsınız ki 'İşte yazar' derler. Yazarlık bence sır vermek değildir. En zoru, herkes bildiği ama bildiğini bilmediği bu yüzden de yazamadığı şeyleri yazmaktır. Siz yazarsınız, "Ben burayı biliyordum ama böyle yazamazdım" dendiği an bir yazar olarak başarılı hissedebilirsiniz kendinizi."


Yorum Yazın