Op. Dr. Cevahir Tekcan, 'ileri yaşta hamilelik' konusunu değerlendirdi

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Op. Dr. Cevahir Tekcan, 'ileri yaşta hamilelik' konusunu değerlendirdi
Abone ol
Muhalif yazarı Op. Dr. Cevahir Tekcan, Hürriyet'in sorularını yanıtladı. Tekcan, “En doğru gebelik yaşı 20’li yaşların başı ve sonlarıdır " dedi.

Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Cevahir Tekcan'ı Muhalif'teki yazıları ile tanıyorsunuz. Op. Dr. Tekcan Hürriyet'te 'ileri yaşta hamilelik konusu' hakkında konuştu.

'İleri anne yaşı'  son on yılda güncellendi

35 yaşından sonra yumurta kalitesinin azalmaya başladığının altını çizen Tekcan, “En doğru gebelik yaşı 20’li yaşların başı ve sonlarıdır. 30 yaşında sağlıklı ve doğurgan bir kadının denediği her ay gebe kalma oranı yüzde 20 iken kadın 40 yaşına geldiğinde bu oran yüzde 5’in altına düşer. Zaten 40 yaşın üzerindeki hastalarda genellikle gebelikler yardımcı üreme teknikleriyle gerçekleşir” dedi.

'İlerleyen yaş' tüp bebek başarısını etkiliyor        

Kadınlarda gebe kalmayı güçleştiren en önemli faktörlerden birinin yumurtalık rezerv kaybı olduğunu söyleyen Tekcan, “Bu rezerv kaybı yaşla birlikte artar. Yumurtalık havuzunda rezervin azalması özellikle yumurtayı uyaran FSH denilen hormona duyarlılığı azaltır. Daha yüksek hormon seviyelerinde yumurtlama gerçekleşir. Sonuçta yaşla birlikte hem yumurta kalitesinde azalma hem de yumurtalık rezerv kaybı kadınlarda gebeliği güç hale getirir” dedi ve ekledi:

“İlerlemiş anne yaşı ile birlikte tüp bebek tedavisi daha sıklıkla başvurulan bir tedavi yöntemi olarak karşımıza çıkar. Ancak yumurta kalitesi ve kapasitesinin azalması da tüp bebek tedavisinin başarısını etkileyen faktörlerden biri. Tüp bebeğin başarısı 35 yaş altındaki kadınlar için yüzde 60 civarındayken, 40 yaşın üzerindeki kadınlarda bu oran yüzde 20’nin altındadır.”

En önemli nokta genetik testlerinin uygun zamanda yapılması

Riskleri en aza indirmek için herhangi bir yöntemin bulunmadığını ifade eden Tekcan, “Normal gebeler nasıl takip ediliyorsa, ileri yaş gebeler de öyle takip ediliyor. Burada annenin yaşam tarzına, beslenmesine dikkat etmesi ve rutin doktor kontrollerinin mutlaka yapılması gerekiyor. Bebeğin genetik testlerinin uygun zamanda yapılması ve ayrıntılı ultrasonun doğru şekilde yapılması ise en önemli nokta. Kontrollerini düzenli şekilde yaptıran gebelerin doğumları genellikle herhangi bir problem olmadan gerçekleşiyor” dedi.

Yazının tamamını okumak için tıklayınız...

 


Yorum Yazın