OECD ülkelerinde gıda zammı şampiyonu Türkiye oldu

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
OECD ülkelerinde gıda zammı şampiyonu Türkiye oldu
Abone ol
Türkiye'nin kurucu üyeler içersinde yer aldığı OECD'nin son raporuna göre üye ülkeler içersinde gıda zammında şampiyon oldu.

Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü'nün (OECD) açıkladığı son rapora göre Türkiye'nin gıdada zam "şampiyonu" olduğunu ortaya koydu.

Rapora göre Türkiye eylülde yıllık yüzde 28,8, ekimde ise 27,4'lük gıda fiyat artışı ile tüm bölge ülkelerine fark attı.

Türkiye'den sonra fiyat artışında ikinci sırada gelen Kolombiya'da artış oranı yüzde 12.4 ve 13.7. Üçüncü sıradaki Avustralya'da ise gıda fiyatları yüzde 10,6 arttı. Bu 3 ülke dışında OECD bünyesinde çift haneli gıda enflasyonu bulunmuyor. Almanya'da ise gıda fiyatlarındaki artış eylülde yüzde 4,8, ekimde yüzde 4,6 oldu.

İzmir Ziraat Mühendisleri Odası (ZMO) Başkanı Tevfik Türk, gıda zamlarına ilişikin konuştu. Türk, fiyatların bundan sonra da artmaya devam edeceğini belirterek şunları ifade etti:

“Gübreden ilaca tüm ana girdilerimiz ithal ve dolarla artıyor. Lojistikte, kutulardan mazota yine her aşamada dışa bağımlıyız. Bir de artık üretici otoyol, köprü maliyetini de fiyata koyuyor çünkü bunlar da çok ciddi birer kalem oldu. Böylece gıdalar, fiyatları katlana katlana soframıza ulaşıyor.” (Sözcü-Özlem Ermiş Beyhan)

OECD nedir?

OECD açılımı, Organisation for Economic Co-operation and Development; Türkçe karşılığı ise İktisadi İşbirliği ve Kalkınma Teşkilatı’dır. OECD, İkinci Dünya Savaşı sonrasında Avrupa ekonomilerini desteklemek ve iyileştirmek amacı ile oluşturulmuştur. Organizasyon, Marshall Planı doğrultusunda Kanada ve ABD’nin o dönemde yaptığı yaklaşık 12 milyar dolar mali yardımın dağıtımını sağlamak için faaliyete geçmiştir.

OECD Ne Zaman Kuruldu?

OECD, 14.12.1960 tarihinde Paris Sözleşmesi'nin imzalanması ile birlikte 30.09.1961 tarihinde kurulmuştur. OECD, Avrupa'nın Marshall Planı doğrultusunda yeniden yapılandırılması amacıyla 1948 yılında kurulmuş olan Avrupa Ekonomik İşbirliği Örgütü'nün (OEEC) mirasçısı niteliğindedir. 02.08.1961 tarihinde Türkiye Cumhuriyeti, OECD Konvansiyonu'nu onaylamış ve OECD bünyesine kurucu üye olarak katılmıştır.​

OECD Ülkeleri Hangileridir?

OECD bünyesinde 20 adet kurucu üye ülke yer alır. OECD kurucusu ülkeler şunlardır:

Türkiye
ABD
Avusturya
Kanada
Hollanda
Fransa
Almanya
Lüksemburg
İngiltere
İtalya
Belçika
İrlanda
Danimarka
Yunanistan
İsveç
İsviçre
İzlanda
İspanya
Norveç
Portekiz

Bu kurucu ülkelere daha sonra ek olarak yeni OECD üyeleri eklenmiştir. Bu ülkeleri şu şekilde sıralamak mümkündür:

Finlandiya
Japonya
Avustralya
Güney Kore
Yeni Zelanda
Meksika

Sovyetler Birliği dağıldıktan sonra 1990’lı yıllarda Batı ile entegrasyona hız kazandırmak amacı ile dâhil olan ülkeler ise şunlardır:

Macaristan
Çekya
Polonya
Slovakya

2010 yılından bu yana üye olan ülkeler şunlardır:

Estonya
Slovenya
İsrail
Şili
Letonya (2016)
Litvanya (2018)
Kolombiya (2020)

Son OECD üyesi ülke ise Kosta Rika ( Mayıs 2021) olmuştur.

OECD ile yakın temasta olduğu halde üye olmamış olan ülkeler ise şunlardır:

Hindistan
Çin
Endonezya
Brezilya
Güney Afrika Cumhuriyeti

OECD’nin Görevleri Nelerdir?

OECD’nin temel görevlerini şu şekilde sıralamak mümkündür:

Ekonomik, sosyal ve istatistiksel verileri sağlamak ve bunları yayınlamak,

Çevre, tarım, teknoloji ve ticaret politikaları ile mali politikalarda meydana gelen değişiklikleri ve gelişmeleri takip etmek, araştırmak,

Ekonomide meydana gelen gelişmeleri analiz etmek ve öngörüde bulunmak,

Farklı ülkelere ait politika deneyimlerini karşılaştırmak, gözlemlenen ortak sorunlara çözüm arayışında bulunmak, iyi uygulamaları tanımlamak,

ülke içi ve uluslararası politikaların koordinasyonu konusundaOECD üyesi ülkelere yardımcı olmak.

OECD, geri kalmış ve gelişmekte olan ülkelere yardım edebilmek için bazı durumlarda bu ülkelere uzmanlar gönderir. OECD uzmanları, gittikleri ülkelerde kalkınma odaklı çalışmalar yürütür.

 


"Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. İşbu blog sayfası aracılığı ile sunulan tavsiyelere dayanarak alınan/alınacak yatırım kararlarının ve yapılan/yapılacak alım satım vb. işlemlerinden ve bu işlemlerin olası neticelerinden Türkiye İş Bankası A.Ş. herhangi bir surette sorumlu değildir."​

 

 


Yorum Yazın