Netanyahu karikatürü 'antisemitik' bulundu, The Guardian'daki 42 yıllık işinden kovuldu

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Netanyahu karikatürü 'antisemitik' bulundu, The Guardian'daki 42 yıllık işinden kovuldu
Abone ol
Britanya’nın köklü ve dünyaca ünlü gazetelerinden The Guardian, 42 yıllık karikatüristi Steve Bell’i, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu konulu bir karikatürünü ”antisemitik” bulması sebebiyle işten çıkardı.

Karikatürde, Netanyahu kendi karnını Gazze Şeridi’nin silüetini gösterecek şekilde neşterle kesmek üzereyken gözüküyor. Aynı anda Netanyahu’nun ağzından “Gazze ahalisi… Hemen şimdi defolup gidin” sözleri dökülüyor. 

Karikatürünün yayımlanmayacağı kendisine telefonla bildirilen Bell’e gerekçe olarak, karikatürün 17’nci yüzyılda yaşamış İngiliz şair William Shakespeare’in ‘Venedik Taciri’ adlı oyununda yer alan ‘tefeci Yahudi’ Shylock karakterinin ‘yarım kilo et’ repliğini anımsatması gösterildi.

Shylock, açgözlü doğası sebebiyle İngiliz edebiyatındaki en kötü şöhretli Yahudi tiplemelerinden biri olarak kabul ediliyor. Oyunda Shylock, geri ödenmeyen bir borç için birinin etinden yarım kilo istiyor.

Bell, Twitter paylaşımında kendisine gelen telefonda gerekçenin “Yahudi adam, et parçası, antisemitik mecaz” olarak açıklandığını söyledi.

Bell, gazetenin gerekçesinin aksine çiziminde David Levine’in 60’lı yılların ABD başkanı Lyndon B. Johnson’ı Vietnam savaşı üzerinden eleştirdiği karikatürden esinlendiğini söyledi.

Guardian ise yayımladığı açıklamada 42 yıldır gazetede karikatüristlik yapan Bell’in sözleşmesinin yenilenmeyeceğini söyledi. 


Yorum Yazın