İnanç Uysal yazdı:

Nereeeden Nereeeye

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Nereeeden Nereeeye
Abone ol

Haber şöyle yazılmış “Başkan Erdoğan yeni adımlar atılacağının müjdesini verdi:

Nisan ayı ile birlikte meclise gelmesi planlanan 7 büyük destek emeklilerin hayatını kolaylaştıracak gelirini artıracak”

Sonra da o meclise gelmesi planlanan ve bir kısmı yerel yönetimlerle yapılacak protokollerle hayata geçirilecek olan 7 büyük destek sıralanmış. Elbette ki büyük şehirlerdeki emekliler için daha bir fedakarca davranışlar sergileneceğinin de altı çizilmiş haberde. Elbette benim gibi fesatların aklına da muhtemelen hemen Başkan Erdoğan’ın daha önce yaptığı bazı açıklamalar gelmiş olabilir. Yani hani şu merkezi hükümetle, belediyelerin aynı partiden olmaması durumunda şehirlerin hizmet almakta zorlanacağına dair yaptığı açıklamalar.

Oysa aynı haber de belediyelerin konuya dahil olmayacağı başka büyük müjdeler var. Yani fesatlığın lüzumu yok. Mesela şu kök maaş ve seyyanen zam konuları ile refah payı konuları da pakette yer alıyor habere göre. Dahası emekli maaşlarının hesaplanmasına dair de müjdelerden bahsediliyor.

Buraya kadar haberdeki tek kafa karıştırıcı bölüm yerel seçimlerin tarihinin 31 Mart olması.

Ama daha bir hafta kadar önce ve ardından yapılan 3 gün öncesindeki Kabine toplantısı sonrası Erdoğan Emeklilere neden zam verilemeyeceğini tane tane anlatmış ve kabine üyeleri de başları ile kendisini onaylamışlardı.  Hatta Başkan Erdoğan emeklilere seyyanen zam verilmesini talep edenlerin emeklileri tahrik ettiklerini de söylemişti.

Ben de o cümle ile ilgili olarak Cumhur ittifakı ortağı Sayın Bahçelinin geçen Temmuz ayından beri defalarca seyyanen zammı dile getirdiğini unuttu her halde Başkan Erdoğan yorumu yapmıştım. Ancak Erdoğan’ın bu açıklamasının hemen ardından yine MHP Lideri Sayın Bahçeli emekliler hakkında iyileştirmelerin yapılacağını dile getirince zam müjdesinin Kabine toplantısı sonrasına bırakıldığını düşünmüştüm ama o da olmamıştı.

Zaten Başkan Erdoğan Kütahya’da yaptığı seyyanen zam bekleyen emeklilere bunun niye mümkün olmadığını aslında çok da net anlatmıştı: “2024 yılı boyunca ülkemizde tek çivi çakmasak, tüm yatırım bütçesini buraya aktarsak bile bu gideri karşılamaya yetmiyor. Aynı şekilde deprem harcamalarının tamamını bu iş için kullansak yine yeterli gelmiyor. Eğitime, sağlığa tek kuruş harcamadan her birinin tüm bütçesini buraya aktarsak ucu ucuna ya kurtarıyor ya kurtarmıyor" . Ama işte ne yalan söyleyeyim Sayın Bahçeli’nin açıklamalarının ardından da bende bir umut doğmuştu.

Bugün yukarıda alıntıladığım haberin ardından yine bir umut doğmuş olabilir belki içimde ama işte o tarih meselesi biraz kafamı karıştırmıyor değil. Haberi görür görmez, önce şöyle düşündüm: “Demek ki Sayın Bahçeli’nin bahsettiği iyileştirmeler kabine toplantısına yetişmedi ama çalışmalar bütün hızı ile devam ediyor” Sonra birden 31 Mart tarihinde yapılacak olan yerel seçimler ve haberde verilen tarihin sonraki aya tekabül ettiğini fark ettim.

Ardında da Erdoğan’ın Kütahya konuşmasında bahsettiği kaynak yokluğu açıklamasını. Yani emekliye seyyanen 7000 lira zam verilmesi halinde 2024 yılı boyunca başka hiçbir yere kaynak kalmayacağı gerçeğini yeniden hatırladım. Aradan geçecek olan bir iki aylık süreçte nasıl bir ekonomik kaynak oluşturulabilecek diye düşünürken de nedense aklıma çok da olumlu bir şey gelmedi.  Eğer Nisan’da yapılabilecek herhangi bir şey varsa neden şimdi yapılmıyor diye düşünürken belki de 7000 liradan daha az bir rakamdan bahsediyoruzdur dedim ama onun da neden seçim sonrasına bırakıldığını anlayamadım.

Bütün bunları anlayamazken açık kaynaklarda bulunamayan o 66 liradan 10 bin liraya çıkarılan emekli maaşı hakkındaki nereden nereye ifadesi geldi aklıma. Her ne kadar açık kaynaklarda 66 liraya rastlanamasa da oraya takılmadım bu sefer. 10bin lira ve nereden nereye bölümüne takılmaya devam ettim ama. Çünkü aslında  Başkan Erdoğan’ın asgari emekli maaşının 10bin lira olduğu müjdesini verdiği 16 ocak tarihindeki dolar kuru ile bugün yani 8 Mart  tarihindeki dolar kuru arasındaki fark da pekala nereden nereye diye açıklanabilir bir durumu yansıtıyordu. Sizi yormadan, aslında daha iki ay olmadan en düşük emekli maaşının dolar cinsinden nereden nereye geldiğini de ben söyleyeyim size: 16 Ocak itibari ile 332 dolar civarı olan en düşük emekli maaşı, 8 Mart itibari ile 312 dolar. Yani 2 aydan kısa bir sürede eksi 20 dolar. Nereden nereeyee


Yorum Yazın