NATO'nun ilk kadın jet pilotu: Albay Leman Bozkurt Altınçekiç

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
NATO'nun ilk kadın jet pilotu: Albay Leman Bozkurt Altınçekiç
Abone ol
Milli Savunma Bakanlığı, vefatının 21. yıl dönümünde NATO'nun ilk kadın jet pilotu Hava Pilot Albay Leman Bozkurt Altınçekiç’i andı.

Milli Savunma Bakanlığı, Türkiye'nin NATO'ya üye oluşunun 70. yıl dönümü dolayısıyla yayımladığı mesajda, NATO'nun ilk kadın jet pilotu Hava Pilot Albay Leman Bozkurt Altınçekiç’i andı. Bakanlığın sosyal medya hesabından yapılan paylaşım şöyle:

“Gururla paylaşıyoruz ki NATO’nun ilk kadın jet pilotu bir Türk subayıdır. Bizlere bu gururu yaşatan Hava Pilot Albay Leman Bozkurt Altınçekiç’i rahmet, minnet ve saygıyla anıyoruz.”

Leman Bozkurt Altınçekiç kimdir?

1932 yılında Sarıkamış'ta doğan Leman Bozkurt Altınçekiç, liseyi bitirdiği yıl Türkkuşu İnönü Tesisleri'nde planör eğitimi aldı. Eğitiminin ardından Türkkuşu Motorlu Okulu'na öğretmen adayı olarak katılan Leman Bozkurt Altınçekiç, Ekim 1955'te İzmir Hava Harp Okulu'na başladı. 30 Ağustos 1957'de okuldan mezun olan Leman Bozkurt Altınçekiç, Ağustos 1958'de Eskişehir'deki jet eğitim filosuna katıldı, Kasım 1958'de jet pilotu brövesini taktı. Dokuz yıl F-84 ve T-33 jet uçaklarında uçtu. Hava Kuvvetleri'nin karargâh hizmetlerinde de çalışan Leman Bozkurt Altınçekiç, Personel Plan Şube Müdürü ve Merkez Şube Müdürü olarak da görev yaptı. Kıdemli Albay rütbesiyle Hava Kuvvetleri'nden emekli oldu. Leman Bozkurt Altınçekiç, 4 Mayıs 2001 tarihinde İzmir'de hayatını kaybetti


Yorum Yazın