Namık Tan’dan Yargıtay’a gönderme: Anayasayı ihlâlden ötürü düşürülen ilk Başbakan İmran Han değil, Nawaz Şerif’ti

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Namık Tan’dan Yargıtay’a gönderme: Anayasayı ihlâlden ötürü düşürülen ilk Başbakan İmran Han değil, Nawaz Şerif’ti
Abone ol
Yargıtay, Can Atalay hakkındaki hak ihlali görüşmesindeki gerekçeli kararında Pakistan Anayasa Mahkemesi'nin eski Başbakan İmran Han hakkındaki kararına atıf yaptı. CHP Milletvekili Namık Tan ise, Pakistan’da yüksek mahkeme kararıyla anayasayı ihlâlden ötürü düşürülen ilk başbakanın İmran Han değil, Nawaz Şerif olduğunu söyledi.

Yargıtay 3. Ceza Dairesi, dün Anayasa Mahkemesi’nin (AYM) TİP Milletvekili Can Atalay hakkındaki ikinci hak ihlali kararını görüştü. Daire, “AYM'nin hak ihlali kararının hukuki değeri yok” diyerek, bir kez daha AYM'nin kararına uyulmaması yönünde karar verdi.

Yargıtay gerekçeli kararında Pakistan Anayasa Mahkemesi'nin eski Başbakan İmran Han hakkındaki kararına atıfta bulundu ve Anayasa Mahkemesi'nin sınırsız yetkilerle donatıldığını öne sürdü.

CHP İstanbul Milletvekili Namık Tan ise Yargıtay’ın gerekçeli kararına dair; “Hem pervasızlık, hem cehalet var” yorumunda bulundu.

Tan bu yorumunun sebebini ise şöyle açıklıyordu: “Pakistan’da yüksek mahkeme kararıyla anayasayı ihlâlden ötürü düşürülen ilk Başbakan İmran Han değil, Nawaz Şerif’ti.”

Tan paylaşımının geri kalan kısmında da şu ifadeleri kullanmıştı:

“Anayasa Mahkemesi yargısal normlar hiyerarşisinin en üst erki. Kararlarına uyma mecburiyeti olmasaydı, AKP 2008’de kapatılırdı.

Yargıtay’ın bir dairesi anayasal normların üstünde değil. Pozitif hukuk da böyle işlemiyor. Bu kararı alanlar, ileride insan içine çıkamayacaklar.”


 


Yorum Yazın