Münasebetsiz işbirlikleri

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Münasebetsiz işbirlikleri
Abone ol
Enteresan bir seçime gidiyoruz, sonrası da enteresan olacak gibi. Cumhur ittifakından millet ittifakına yöneltilen benzemezler arası birliktelik şeklindeki eleştiri şimdi Cumhur ittifakı için de oluşmuş gibi. Bu enteresanlığa en son emek ittifakı da dahil oldu.

Muhalif Analiz

Millet ittifakında başından beri var olan her partinin kendi kimliğini muhafaza etme gayreti alışılmış şekilde devam ediyor olsa da aslında o taraf hep birlikte hedefe kilitlenmek konusunda mesafe almış görünüyor. 

Son olarak Davutoğlu’nun halamı ikna edemiyorum, söylemi ve Babacan’ın seçmenimizin tamamını CHP’ye oy vermekte ikna edemeyiz şeklindeki ifadesi özellikle CHP seçmenini oldukça rahatsız etmiş durumda. Yavuz Ağıralioğlu’nun ayrılığı İYİ Parti tarafında çok büyük sorun yaratmadı. Çünkü Ağıralioğlu her ne kadar çok sert bir söylemle ayrılmış olsa da listelerin açıklanmasından önce ayrılması, ve kendisini millet ittifakının dışında tanımlaması etkiyi azalttı. Yani Ağıralioğlu ayrılırken de zarar vermemeye dikkat etti. Ama İYİ Partiden ayrılmadan CHP seçmeni ile aynı mantıkla eleştiriler getirmeye devam eden Aytun Çıray’ın eleştirileri de İYİ Parti tarafı için can sıkıcı oluyor. Oysa ki listelerin açıklanmasının ardından İYİ Partide de ciddi kırgınlıklar yaşandı ama çoğunluk tepkisini seçim sonrasında bırakma kararı aldı. 

CHP’de de listelerden sonra yaşanan böyle sıkıntılar var, orada bazı isimler üzerinden eleştiriler yapılsa da orada da bu durum uzun sürmedi. Genel olarak millet ittifakı bu süreci daha erken yaşamanın avantajını yaşıyor şu anda. 

Ancak Ankara’da konuşulanlara bakılırsa Cumhur ittifakı içinde durum biraz daha taze. Özellikle HÜDA-PAR ve DSP adaylarının AKP listesinde yer alması konusu MHP tarafını ciddi şekilde rahatsız ediyor. Bu rahatsızlık nedeniyle de MHP ayrı liste ile girme kararı aldı ve bu listelerin en büyük zararı da ittifak ortağı AKP’ye olacak gibi görünüyor. 

En son eski MHP’li Tuğrul Türkeş’in HÜDA-PAR dan rahatsız olduğunu açıklamasının da MHP seçmeni tarafından bir mesaj olarak algılanabileceği konuşuluyor. 

Mesela AKP Kayseri Milletvekili adayı Ayşe Böhürler’in geçtiğimiz günlerde HÜDA-PAR ve Yeniden Refah Partisinin kadın hakları konusundaki fikirleri üzerine konuşurken söylediği, “ Her görüşlerine katılmıyoruz. Zaten ittifak görüşmeleri birkaç saat sürüyor böyle şeyler konuşulmuyor” şeklindeki ifadesi  aslında yapılan ittifakların temelinin ortak görüşler olmadığını ortaya koymuştu. Aynı şekilde Yeniden Refah Partisi Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Altınöz’ün AKP’yi milli görüş çizgisinden uzaklaşmakla eleştirmesi ve hatta “Türkiye ekonomisinin bu gün geldiği hali görüyorsunuz” şeklindeki sözleri de Cumhur ittifakının yapısının da eskisi gibi sağlam olmadığı şeklinde değerlendiriliyor.

Kulislerde Devlet Bahçeli’nin, bu yeni genişleme hamlelerinin hepsi ile ilgili sıkıntılarını dile getirdiği ancak özellikle  HÜDA-PAR la yan yana gelmemek konusunda ve HÜDA-PAR’ın seçime kadar kamuoyunda gündem olacak şekilde görünür olmaması hakkında taleplerini direk olarak Erdoğan’a ilettiği ve bu taleplerin de kabul gördüğü konuşuluyor. Ancak hem HÜDA-PAR’ın hem de Yeniden Refah Partisinin açıklamalarına devam edeceği ve kendi seçmenlerine mesaj vermek konusunda kararlı oldukları da Ankara’da konuşulanlardan

Ankara’da,  özellikle HÜDA-PAR ın bu tarzı devam ederse MHP Liderinden de ilerleyen günlerde bir çıkış gelmesini bekleyenler az değil.


Yorum Yazın