O videoyu üzülerek paylaşmıyoruz!

Muharrem Sarıkaya'dan basın emekçisine çirkin hareket!

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Muharrem Sarıkaya'dan basın emekçisine çirkin hareket!
Abone ol
Muharrem Sarıkaya, bir basın emekçisine Gaziantep Büyükşehir Belediyesi Başkanı Fatma Şahin'in gözü önünde tokat attı.

Habertürk TV sunucusu Muharrem Sarıkaya, "Gün Başlıyor"  isimli programda İhlas Haber Ajansı'nda çalışan basın emekçisi Ahmet Demir'e yayın sırasında tokat attığı görüldü.

Gazeteci Talat Atilla, söz konusu videoyu Twitter'dan paylaştı.

Atilla, 17 Aralık tarihinde Gaziantep Büyükşehir Belediyesi Başkanı Fatma Şahin'in konuk olduğu Habertürk yayında yaşananları aktardı.

Paylaşılan videoda Sarıkaya'nın yayın konuğu Şahin ile konuştuğu bu sırada yanına gelen bir kişinin kulaklık ile ses bağlantısını kontrol ettiği görüldü. O anlarda Sarıkaya'nın bir anda sinirlenip yanındaki kişiye tokat attığı kameraya yansıdı.

Talat Atilla söz konusu olayı şu notla paylaştı:

 Rezalet !
Gaziantep Büyüksehir Belediye Başkanı Fatma Şahin'in karşısında Gazeteci Muharrem Sarıkaya ses teknikerine tokat atıyor.
Yazıklar olsun!

Özür diledi

Basın emekçisine işini yaptığı için tokat atan Muharrem Sarıkaya isimli Habertürk TV sunucusu Twitter'dan özür diledi. Özrü şöyle:

Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Sayın Fatma Şahin ile yaptığımız canlı yayın sırasında ardı sıra tekrar eden ve yanını da sorunlu hale getiren teknik aksaklıklar sebebiyle bir an kontrolümü kaybettim ve yapmamam gereken, bana ve temsil ettim kuruma yakışmayan bir davranışta bulundum.

Yayın biter bitmez İHA kameramanı Sayın Ahmet Demir’den ve o an orada bulunan İHA Bölge Müdürü Sayınz Orhan Akın’dan ayrı ayrı özür diledim.

Bu noktada kalmayıp, bir saat kadar sonra telefonda kendileri ile ayrı ayrı konuşup yaptığımın hata olduğunu belirtip özrümü her ikisine de yineledim.

Olay kamuoyuna yansıdığı için şimdi de kamuoyu önünde İHA kameramanı Sayın Ahmet Demir, İHA Bölge Mürdürü Sayın Orhan Akın ile olaya tanıklık eden Sayın Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Sayın Fatma Şahin’den ve kamuoyundan  mazeretsiz özür diliyorum…

Muharrem SARIKAYA

Muhalif.com.tr olarak o görüntüleri değerli meslektaşımız Ahmet Demir'i  daha da üzmemek adına paylaşmıyoruz. Manifestomuzda da yer aldığı gibi "Şiddete Karşıyız" ve Habertürk Ankara Medya Grup Temsilcisi Muharrem Sarıkaya'yı kınıyoruz. 

Öte yandan bir Kadın, eski Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı, şimdi de Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı olan Fatma Şahin'in böyle bir şiddet eyleminin ardından yayına nasıl devam edebildiği de yanıt bekleyen sorumuz? 

'Çok zoruma gitti bir şey yapamamak ve karşındaki insanın bir şey yapmaması, dava açacağım'

Cumhuriyet'e konuşan İHA Muhabiri Ahmet Demir, yayın sırasında yaşananları anlattı. Demir şunları söyledi:

"Ben kameramanlık görevi yapıyordum. Muharrem Bey, kendi kanallarıyla irtibat kurabilmesi için kendi telefonunu kullanmak istedi. Kendi telefonumuzu vermek istedik ama kendisi ısrarla kabul etmedi. Kendi telefonu çekmeyince yayın esnafında sürekli hareket yaptı. Görevim olmasa da durumla ilgilenip telefonumu verdim ve sonrasında bana bu hamleyi yaptı. Çok zoruma gitti bir şey yapamamak ve karşındaki insanın bir şey yapmaması."

Sarıkaya'nın özür dilediğini ifade eden Demir, "Benden özür dilemeye çalıştı. Müdürüm ısrarla kabul etmemi istedi ve ben de yaşına hürmeten kabul ettim ancak avukatımla görüştüm. Rencide olduğum için hukuki süreci başlatacağım. Salı günü dava açacağım" diye devam etti.

Fatma Şahin'den açıklama

Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, canlı yayın gerçekleştirdiği gazeteci Muharrem Sarıkaya'nın bir çalışanı tokatlamasına ilişkin, "Olay anında tepki verememiş olmam tepki duymadığım anlamına gelmiyor." ifadesini kullandı.

Şahin, Habertürk TV canlı yayınında yaşanan olaya ilişkin yaptığı yazılı açıklamada, konuk olduğu canlı yayında son derece nahoş bir durum yaşandığını belirtti.

Yayının başından itibaren teknik aksaklıklar yaşandığını aktaran Şahin, şöyle devam etti:

"Yaşanan teknik aksaklıklar Muharrem Sarıkaya'nın, çalışan teknikere asla kabul edilemez bir müdahalesiyle devam etti. Kargaşanın daha da büyümemesi için büyük bir gayretle yayına devam etmeye çalıştım. İlk kez böyle bir olayla karşılaştım ve üzüntümü şu an da tarif etmeme imkan yok. Ahmet Demir kardeşimizin mağduriyetini ve üzüntüsünü o andan beri yüreğimde hissediyorum. Zaten hemen sonrasında Muharrem Sarıkaya ile konuyu konuştuk. O da Ahmet Demir arkadaşımızdan özür diledi."

Olaydan üzüntü duyduğunu vurgulayan Şahin, şunları kaydetti:

"Olay anında tepki verememiş olmam tepki duymadığım anlamına gelmiyor. Ancak canlı yayın ortamını bozmak, orada o yayın için emek veren tüm çalışanlara karşı bir saygısızlık olacağından yayına devam etmek için büyük çaba gösterdim. Çaba gösterdim diyorum, çünkü daha önce hiç şahit olmadığım böyle bir durumda tek düşüncem yayının sürmesini sağlamaktı. Dilerim bugün karşı karşıya kaldığımız bu nahoş olay, bundan sonrasında tüm emekçilerin sosyal ortamlarının ve çalışma koşullarının iyileşmesi konusunda bir farkındalık oluşmasına vesile olur. Tüm kamuoyuna ve özellikle de basın emekçilerine en derin üzüntülerimi ifade etmek isterim."

İHA'dan açıklama

İhlas Haber Ajansı'ndan konuya ilişkin açıklama geldi. İHA'nın açıklaması şöyle:

Gazeteci Muharrem Sarıkaya’nın, canlı yayın esnasında görevini yapmakta olan İhlas Haber Ajansı (İHA) Muhabiri Ahmet Demir’e yönelik çirkin saldırısı, tüm kamuoyu ile birlikte bizleri de derinden üzmüştür.

Gazeteci arkadaşlarımız; görevleri gereği benzer saldırılara sık sık maruz kalsalar da, son yaşanan olayın bir meslektaşımız tarafından gerçekleştirilmiş olması daha üzücü ve vahimdir. İhlas Haber Ajansı, Ahmet Demir'e yönelik sert tavra sessiz kalmayarak Gazeteci Muharrem Sarıkaya hakkında maddi ve manevi tazminat davası açacaktır.

İhlas Haber Ajansı olarak, arkadaşımıza yönelik saldırıyı gerçekleştiren Gazeteci Muharrem Sarıkaya'yı kınıyor ve takdiri kamuoyuna bırakıyoruz…
SAYGILARIMIZLA

Basın kuruluşlarından açıklama

Yaşanan olayla ilgili gazetecilik sendikaları da peş peşe açıklamalar yaptı.

DİSK Basın-İş, “Gazeteci Muharrem Sarıkaya ses teknikerine tokat attı. Bu tokat tüm basın emekçilerine atılmıştır! Bu emekçi düşmanlığının özrü, böyle emekçi düşmanlarının meslekte yeri yoktur. Habertürk basın emekçisine sahip çıkmalıdır. Konunun takipçisi olacağız” açıklamasında bulundu.

Türkiye Gazeteciler Sendikası ise “Gazeteci Muharrem Sarıkaya’nın İhlas Haber Ajansı Gaziantep Muhabiri Ahmet Demir’e yönelik çirkin hareketini en sert biçimde kınıyoruz. Sarıkaya’nın meslektaşımızdan özür dilemesini bekliyoruz. İHA muhabiri, meslektaşımız Ahmet Demir’in yanındayız. Dava açmak isterse kendisine hukukî destek de sağlayacağız. Muhabiri, kameramanı ezen medya düzenini değiştireceğiz” mesajını paylaştı.

Sınır Tanımayan Gazeteciler'den (RSF) yapılan açıklamada ise, “Zalimane tavrı nedeniyle Muharrem Sarıkaya'yı kınıyoruz; hiçbir şey olmamış gibi davranmayı sürdüren Sayın Fatma Şahin'e de tehessüflerimizi bildiriyoruz. İsmine bakılmadan hakkında işlem yapılmalı ki, sektör içi gazeteci ezme girişimleri için ders olsun” çağrısı yapıldı.

Yaşanan olaya ilişkin açıklama yapan Basın Konseyi, şunları söyledi:

Habertürk Ankara Temsilcisi Muharrem Sarıkaya, Gaziantep Belediye Başkanı Fatma Şahin'le yaptığı röportaj sırasında, teknik aksaklığa sinirlenip, bir meslektaşına tokat atacak kadar kontrolünü kaybetmiştir.

Kimse yayın stresine, canlı yayın aksaklığına sığınıp şiddet uygulayamaz. Ekranın önünde ve arkasında çalışanlar eşittir, biri diğerinden üstün değildir.

Yayıncılık bir disiplin işidir. Milyonların önünde program sunuyorsanız ne olursa olsun kontrolünüzü kaybetmeyeceksiniz, emeğe saygı göstereceksiniz.

Bu ayıplı hareketinin ardından özür dilemiş olsa da meslektaşını tokatlayan program sunucusunu; buna tepki göstermeyen konuğu belediye başkanını kınıyoruz. Böyle bir hareketin bir daha tekrarlanmamasını diliyoruz.

Çağdaş Gazeteciler Derneği’nden yapılan açıklamada ise şöyle denildi:

Ciner Yayın Grubu bünyesindeki yayın organlarında son dönemde üst üste yaşanan mesleki dayanışmadaki erozyon, Muharrem Sarıkaya’nın, bir basın emekçisine saldırısıyla devam etmiştir.

Gazeteciliğin; hak arayışı mücadelesi kadar insani erdemleri de yüksek bir meslek olduğunu öğrenememişler; bu olaydan sonra Sarıkaya’ya herhangi bir tavır göstermeyenler ve tokadı sessiz kalıp izleyenleri kınıyoruz. Gazeteciye şiddet, kimden ve nereden gelirse gelsin suçtur.

Habertürk TV'den özür

Habertürk TV yaşanan olayla iligli olarak özür açıklamasında bulundu. TV'nin açıklaması şöyle:

“Habertürk TV'nin Gaziantep Büyükşehir Belediyesi Başkanı Fatma Şahin’in konuk olduğu canlı yayınında Ankara Temsilcimiz Muharrem Sarıkaya'nın gerçekleştirmiş olduğu kabul edilemez ve izahı olmayan davranışından ötürü İHA Gaziantep kameramanı Ahmet Demir arkadaşımızdan, ailesinden, çalıştığı kurumdan ve tüm kamuoyundan Habertürk olarak içtenlikle özür dileriz"

 


Yorum Yazın