Muhalif Yazarı Cihan Altınöz yazdı: Yap, İşlet, İflas Et!..

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Muhalif Yazarı Cihan Altınöz yazdı: Yap, İşlet, İflas Et!..
Abone ol
Türkiye'nin yeni kara deliklerinin devlet garantili Yap-İşlet-Devret (YİD) projelerini merceğine alan Muhalif Yazarı Cihan Altınöz, bu tercih, iktidarın iflası olarak değerlendirdi.

Avrasya Tünelinden başlayarak, Yavuz Sultan Selim Köprüsü, Osmangazi Köprüsü, İstanbul Havalimanı, Kuzey Marmara Oto Yolu, İstanbul İzmir otoyolu, Ankara Niğde Otoyolu, irili ufaklı daha birçok otoyol, şehir hastaneleri ve en son Çanakkale Köprüsü'nün, yap işlet devret modeliyle (YİD) yapıldığına dikkat çeken Altınöz, bu projelerde şirketler hiçbir zaman kaybeden taraf olmadığını vurguladı. Altınöz şunları kaydetti:

"Çünkü iktidar, onlara ticari sır kabul edilen sözleşmelerle yıllarca sürecek garanti ödemeleri taahhüt etmiştir. Yeterli yolcusu olmayan ama yolcu garantisi verilen havaalanları, hasta garantisi verilen şehir hastaneleri, araç garantisi verilen otoyollar ve köprüler. Araç geçse de geçmese de yolcu gelse de gelmese de kazanan hep bu şirketler. Bunlarla da yetinilmemiş, olası iktidar değişikliğinde çıkabilecek anlaşmazlık ya da uyuşmazlık durumlarında Türkiye mahkemeleri yerine Birleşik Krallık mahkemeleri ve Londra Tahkim Kurulu tercih edilmiştir..."

Altınöz, 2013 ile 2019 yılları arasında, iktidara yakınlıklarıyla bilinen bazı şirketlerin aldığı ihaleleri de sıraladı:
Cengiz Holding: On iki kamu ihalesi aldı, bedeli 7 milyar 98 milyon TL
Limak Holding: Üç ihale aldı, bedeli 2 milyar 108 milyon 356 bin TL
Kalyon Holding: Sekiz ihale aldı, bedeli 4 milyar 448 milyon 292 bin TL
Kolin Holding: Yedi kamu ihalesi aldı, bedeli 10 milyar 264 milyon TL
Makyol Holding: On bir kamu ihalesi aldı, bedeli 3 milyar 877 milyon 846 bin TL

Cihan Altınöz'ün yazısının tamamını okumak için aşağıdaki linki tıklayabilirsiniz...


Kötü giden ekonomiye bir de pandemi eklenince ortaya çıkan durum gerçekten vahimdir. İşsiz sayısı on milyonu aşmış, on binlerce esnaf kepenk kapatmış, binlerce şirket batmış, işçisi, çiftçisi borç tuzağına düşmüş bu ülkede… İktidar bu ağır sorunları yaşayan giderek daha da yoksullaşan geniş toplum kesimlerine destek olmak, çare olmak yerine, sayıları bir elin parmakları kadar olan YİD projelerinin müteahhitlerine iyileştirilmiş garanti alacaklarını hiç aksatmadan ödüyor. 

İktidar kimden yana?


Yorum Yazın