Muhalefetten 5. Yargı Paketi'ne tepki

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Muhalefetten 5. Yargı Paketi'ne tepki
Abone ol
AK Parti milletvekilleri tarafından iki gün önce TBMM Başkanlığı’na sunulan 5. Yargı Paketi'ne CHP Milletvekili Süleyman Bülbül ve İYİ Parti Milletvekili Hasan Subaşı TBMM Adalet Komisyonu'nda tepki gösterdi.

CHP Aydın Milletvekili Süleyman Bülbül, 5. Yargı Paketi'nin boşanmış çiftlere çocuk teslim hakkında sunulan yeniliklere tepki gösterdi. Bülbül, "Teklifte, çocuk haklarından eser yoktur" dedi.

İYİ Parti Antalya Milletvekili Hasan Subaşı ise söz konusu yargı paketinde icra işlemlerine yönelik getirilen bilişim yeniliklerini eleştirerek, "Toplumun yarısının borçlu olduğunu işareti sayılır. Bilişim teknolojisinden yararlanmak, çabuk çözüme varabilmek için icra dosyalarındaki yığılmaları önlemekten ibarettir" dedi.

"Boşanmış ebeveyn ve hacizli mal alıp satan çok sayıda insanı ilgilendiriyor"

Kanun teklifi, çocuk teslimini icra konusundan çıkarma gibi önemli düzenlemeler içeriyor. Teklif ile boşanmış ebeveynlerden birinin çocuğunu diğeriyle görüştürmemesi halinde icra yoluyla çocuğun haczedilerek görüştürülmesi uygulamasına son veriliyor.

Velayeti bulunduran anne veya babanın, çocuğun diğer ebeveyne teslimi veya kişisel ilişki kurmasına yönelik kararı uygulama görevi, icra daireleri yerine Adalet Bakanlığı bünyesindeki adli destek ve mağdur hizmetleri müdürlüklerine veriliyor. Çocuk teslimi veya çocukla kişisel ilişki kurulmasına dair ilam veya tedbir kararının yerine getirilmesini engelleyen ebeveynlere disiplin hapsi cezası öngörülüyor. Hacizli malların satışına ilişkin düzenlemeler de içeren teklif ile hacizli malların mezatlarda satılması uygulamasına son veriliyor ve malın internet ortamında satılmasının önü açılıyor.

"Çocuk haklarından eser yok"

CHP Aydın Milletvekili Süleyman Bülbül; teklifte gözetilen menfaatin, çocuğun üstün yararı yerine anne ve babanın tatmini olduğunu söyleyerek, “Teklifte, çocuk haklarından eser yoktur. Getirilecek bu düzenleme ile kervan yolda düzülecek, olan yine çocuklara olacak. Adalet Bakanlığı bünyesindeki adli destek ve mağdur hizmetleri müdürlüklerinin işlevi konusunda sıkıntılar var. Çocukların teslimi ile ilgili sorumluluk verilmeli mi tartışılması gerekir” dedi.

“Borçlu Türkiye’de hayatın geçtiği yerlerden biri icra daireleridir”

İYİ Parti Antalya Milletvekili Hasan Subaşı, 40 milyon icra dosyası olduğunu belirterek, “Toplumun yarısının borçlu olduğunu işareti sayılır. Bilişim teknolojisinden yararlanmak, çabuk çözüme varabilmek için icra dosyalarındaki yığılmaları önlemekten ibarettir. Borçlu Türkiye’de hayatın geçtiği yerlerden biri icra daireleridir, diğeri de hapishanelerde geçmektedir” diye konuştu.

HDP Batman Milletvekili Mehmet Rüştü Tiryaki, teklifin görüşülmesi için alt komisyon kurulması ve demokratik kitle örgütlerinden görüş alınması gerektiğini söyledi. Tiryaki, teklifin ebeveyn ve çocukları ilgilendiren kısmı için örgütlerden görüş aldıklarını ve Züleyha Gülüm’ün aktaracağını söyledi.

Komisyon, teklif maddelerine geçilmeden ara verildi.

5. Yargı Paketinde neler var?

AK Parti Grup Başkanvekili Mahir Ünal, 3 gün önce 5. Yargı Paketi'nin içeriğini gazetecilere açıklamıştı. Önceki gün Ünal, sosyal medya hesabından 5. Yargı Paketi'nin içeriğine dair görseller paylaşmıştı.

 

 

 

 


Yorum Yazın