Mevlüt Çavuşoğlu'dan Taliban'la görüşme sonrası açıklama

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Mevlüt Çavuşoğlu'dan Taliban'la görüşme sonrası açıklama
Abone ol
Taliban heyetiyle Ankara'da görüşen Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, önemli açıklamalarda bulundu.

Afganistan'daki Taliban hükümetinin Dışişleri Bakan Vekili Emirhan Muttaki ve heyeti Ankara'ya geldi. Muttaki ile Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ve heyetler görüşme gerçekleştirdi.

Çavuşoğlu, Afganistanda kadınların eğitimi konusunda tavsiyelerde bulunduklarını ve kadınların eğitimi konusunda "İslam dünyası"nın ve diğer müslüman ülkelerinin beklentisi olduğunu aktardıklarını açıkladı.

Çavuşoğlu, Afganistan'da yaşayan ve dönmek isteyen Türk vatandaşlarının; TİKA, Kızılay, AFAD ve Diyanet ile görüşme gerçekleştireceğini de duyurdu.

Bakan Çavuşoğlu, görüşmenin ardından açıklamalarda bulundu:

"Bu görüşmede Afganistan'daki son durum hakkında kendilerinden bilgiler aldık. Türkiye olarak kardeşçe düşüncelerimizi paylaştık. Uluslararası toplumla, şu andaki Taliban yönetiminin angajmana girmesinin önemini anlatıyorduk. Bu çerçevede acil ihtiyaç olan insani yardımların ulaştırılması gerekiyor. Biz ulaştırdık, kapsamlı bir paket üzerinde çalışıyoruz. Afganistan ekonomisinin çökmemesi gerekiyor. Bu konuda son gelişmeler hakkında bilgi aldık. Terörle mücadele önemli. Bir boşluk olursa örgütlerin saldırılarını artıracağını görüyoruz. DEAŞ'ın Afganistan'da güçlü olduğunu görüyoruz. Diğer taraftan şu anki Taliban yönetimine tavsiyelerde bulunduk. Biz Batılılar gibi üst perdeden değil, önemini anlatarak tavsiyelerde bulunduk. Kapsayıcı olmaları gerektiğini söyledik. Taliban dışında gruplardan kişilerin de yönetime dahil olması gerektiğini anlattık. Kadınların, çocukların ve kızların eğitimi konusunda, iş hayatına katılım konusunda tavsiyeleri paylaştık. Bir şeyin altını çizdik. Bunun İslam dünyasının, diğer Müslüman ülkelerinin de bir beklentisi olduğunu tavsiye niteliğinde kendilerine söyledik. Bu okulların tamamının faaliyetlere başlaması gerektiğini de söyledik. Kızların eğitimi ve kadınların iş hayatında çalışabilmesi konusunda tavsiyelerimizi bugün bir daha paylaştık. Orada yaşayan vatandaşlarımızla, dönmek isteyen vatandaşlarımızla ilgili konuları gündeme getirdik. TİKA'nın orada ofisi var, kendileri Kızılay'la, AFAD'la, Diyanet İşleri Başkanlığımızla görüşmeler gerçekleştirecekler. Havaalanlarının işletilmesi için düzenli uçuşların başlaması için güvenlik noktasındaki beklentilerimizi kendilerine anlattık. Kendileri de bizden insani yardımlar, oradaki yatırımların devam etmesi konusunda, ekonomi konusunda, kalkınma yardımları konusunda ricalarını ilettiler."
 

Cumhurbaşkanı Erdoğan: "Türkiye’nin Taliban’ın inancıyla alakalı ters bir yanı yok"

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 20 Temmuz 2021 tarihinde KKTC'de bayram namazı çıkışı Taliban ile alakalı açıklamalarda bulunmuştu. Erdoğan, "Taliban Türkiye ile bu görüşmeleri çok daha rahat yapması lazım. Çünkü Türkiye onun inancıyla alakalı ters bir yanı yok, ters bir yanı olmadığı için de onlarla bu konuları daha iyi görüşeceğimize, anlaşabileceğimize ihtimal veriyorum" ifadelerini kullanmıştı.

 

CHP'li Çakırözer: Ankara'da ağırlanan Muttaki yaptırım uygulanan bir isim

BMM Dışişleri Komisyonu üyesi ve CHP Eskişehir Milletvekili Utku Çakırözer, Taliban ziyareti değerlendirdi.

ANKA'ya açıklamalarda bulunan Çakırözer, şunları söyledi:

"Taliban hükümetinin dışişleri bakanının Ankara’da ağırlanması, dünya gözünde Taliban’ı meşrulaştırmaktan başka bir anlam taşımaz. Tabii ki Türkiye, Afgan halkına yardım etmelidir. Hele hele yaklaşan kış öncesinde Afganistan’da büyük bir insani trajedi yaşanırken, insani yardımı derhal yapmalıyız. Ama bunu yapmak için Afganistan’da terörle bağlantısını kesmemiş olan Taliban yönetiminin dışişleri bakanının Ankara’da ağırlanması gerekmez.

Şu anda Ankara’da bakan protokolüyle ağırlanan Taliban’ın Dışişleri Bakanı Muttaki, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin, teröre destek veren isimlere uyguladığı yaptırımlar yasası kapsamında yaptırım uygulanan bir isimdir. Muttaki’nin yanı sıra Taliban hükümetinin 33 bakanından 18’i de BM’nin yaptırımlar listesinde yer almaktadır.

Daha önce uyardık. Türkiye’nin Kabil Büyükelçisi de yine geçtiğimiz günlerde bu Dışişleri Bakanı’nı ziyarette bulundu. Orada da söyledik, bunun adı tanıma anlamına gelir. Bakanı ziyaret etme, bakanı Ankara’da ağırlama gibi hareketler dış politikada meşrulaştırma anlamına gelir. Türkiye, bu adımları atmaktan kaçınmalıdır.

Neden kaçınmalıdır? Çünkü kurulan Taliban yönetimi ülkenin tüm halkını temsil eder nitelikte değil. 33 bakandan 18’i BM’nin terör listesinde gözüken isimler. Benzer şekilde Afganistan’da temel hak ve özgürlükler alanında büyük sıkıntılar yaşanıyor. Kadınlar eve hapsedilmiş durumda, sokak ortasında idamlar yaşanıyor, şeriat yasalarıyla cezalar veriliyor; gazetecilerin, diğer aydınların ifade özgürlüğü kısıtlanmış durumda.

Hal böyleyken Türkiye’nin bu rejimi tanıma, bu rejimi dünya gözünde meşrulaştıracak anlamına gelecek adımlardan kaçınması gerekir. O yüzden Taliban’ın dışişleri bakanının Türkiye’de kabul edilmesi çok büyük bir hatadır. Görüşme mutlak surette alt seviyede yapılmalıdır, üst seviyede görüşmelerden kaçınılmalıdır. Taliban’ın ülkesinde insan hakları alanında, terörle mücadele alanında, uyuşturucuyla mücadele alanında dünyaya güven vermeden; Türkiye’nin bu rejimi meşrulaştırma, bu rejimi tanıma anlamına gelecek hiçbir adım atmaması gerekir."

 

 


Yorum Yazın