Mevcut cumhurbaşkanı adayları kimlerdir? Adaylar nerelidir ve meslekleri nelerdir? Cumhurbaşkanı adayları yaşları kaç?

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Mevcut cumhurbaşkanı adayları kimlerdir? Adaylar nerelidir ve meslekleri nelerdir? Cumhurbaşkanı adayları yaşları kaç?
Abone ol
Mevcut cumhurbaşkanı adayları Recep Tayyip Erdoğan, Muharrem İnce, Kemal Kılıçdaroğlu, Cem Uzan ve Sinan Oğan'ı sizler için araştırdık.

Recep Tayyip Erdoğan Kimdir?

Aslen Rizeli olan Recep Tayyip Erdoğan, 26 Şubat 1954'te İstanbul'da doğdu. 1965 yılında Kasımpaşa Piyale İlkokulu'ndan, 1973 yılında ise İstanbul İmam Hatip Lisesi'nden mezun oldu. Fark dersleri sınavını vererek Eyüp Lisesi'nden de diploma aldı. Üniversiteyi Marmara Üniversitesi İktisadî ve Ticarî Bilimler Fakültesi'nde okuyan Erdoğan, bu okuldan 1981 yılında mezun oldu.

Lise ve üniversite yıllarında Millî Türk Talebe Birliği öğrenci kollarında aktif görev alan Recep Tayyip Erdoğan, 1976 yılında MSP Beyoğlu Gençlik Kolu Başkanlığı'na ve aynı yıl MSP İstanbul Gençlik Kolları Başkanlığı'na seçildi. 1980 yılına kadar bu görevlerini sürdüren Erdoğan, siyasi partilerin kapatıldığı 12 Eylül döneminde, özel sektörde bir süre müşavirlik ve üst düzey yöneticilik yaptı.

1983 yılında kurulan Refah Partisi ile fiilî siyasete geri dönen Recep Tayyip Erdoğan, 1984 yılında Refah Partisi Beyoğlu İlçe Başkanı, 1985 yılında ise Refah Partisi İstanbul İl Başkanı ve Refah Partisi MKYK üyesi oldu. İstanbul İl Başkanlığı görevi sırasında diğer siyasi partiler için de model olan yeni bir örgütsel yapı geliştiren Erdoğan, bu dönemde özellikle kadınların ve gençlerin siyasete katılımını artırmaya yönelik çalışmalar yaptı; siyasetin tabana yayılarak geniş halk kitleleri tarafından benimsenip itibar görmesi yolunda önemli adımlar attı. Bu yapılanma, mensubu bulunduğu Refah Partisi'ne 1989 Beyoğlu yerel seçimlerinde büyük bir başarı kazandırırken, yurt genelinde de parti çalışmaları için örnek teşkil etti.

27 Mart 1994 yerel seçimlerinde İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı seçilen Recep Tayyip Erdoğan, siyasî yeteneği, ekip çalışmasına verdiği önem, insan kaynakları ve malî konulardaki başarılı yönetimiyle dünyanın en önemli metropollerinden biri olan İstanbul'un kronikleşmiş sorunlarına doğru teşhis ve çözümler üretti. Su sorunu, yüzlerce kilometrelik yeni boru hatlarının döşenmesiyle; çöp sorunu ise dönemin en modern geri-dönüşüm tesislerinin kurulmasıyla çözümlendi. Hava kirliliği sorunu Erdoğan döneminde geliştirilen doğalgaza geçiş projeleriyle son bulurken, kentin trafik ve ulaşım açmazına karşı 50'den fazla köprü, geçit ve çevre yolu inşa edildi; sonraki dönemlere ışık tutacak birçok proje geliştirildi. Belediye kaynaklarının doğru kullanımı ve yolsuzluğun önlenmesi amacıyla olağanüstü önlemler alan Erdoğan, 2 milyar dolar borçla devraldığı İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin borçlarını büyük ölçüde ödedi ve bu arada 4 milyar dolarlık yatırım gerçekleştirdi. Böylece, Türkiye'nin belediyecilik tarihinde yeni bir çığır açan Erdoğan, bir yandan diğer belediyelere örnek olurken, bir yandan da halk nezdinde büyük bir güven kazandı.

Recep Tayyip Erdoğan, 12 Aralık 1997'de Siirt'te halka hitaben yaptığı konuşma sırasında, Millî Eğitim Bakanlığı tarafından öğretmenlere tavsiye edilen ve bir devlet kuruluşu tarafından yayınlanan bir kitaptaki şiiri okuduğu için hapis cezasına mahkûm edildi ve İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı görevine son verildi.

Recep Tayyip Erdoğan, 4 ay kaldığı cezaevinden çıktıktan sonra kamuoyunun ısrarlı talebi ve gelişen demokratik sürecin bir sonucu olarak 14 Ağustos 2001'de arkadaşlarıyla birlikte Adalet ve Kalkınma Partisi'ni (AK Parti) kurdu ve Kurucular Kurulu tarafından AK Parti'nin Kurucu Genel Başkanı seçildi. Milletin teveccüh ve güveni AK Parti'yi daha kuruluşunun ilk yılında Türkiye'nin en geniş halk desteğine sahip siyasî hareketi hâline getirdi ve 2002 yılı genel seçimlerinde üçte ikiye yakın parlamento çoğunluğuyla (363 milletvekili) tek başına iktidara taşıdı.

Hakkındaki mahkeme kararı nedeniyle 3 Kasım 2002 seçimlerinde milletvekili adayı olamayan Erdoğan, yapılan yasal düzenlemeyle milletvekili adaylığının önündeki yasal engelin kalkması üzerine, 9 Mart 2003'te Siirt ili milletvekili yenileme seçimine katıldı. Bu seçimde oyların yüzde 85'ini alan Erdoğan, 22. Dönem Siirt Milletvekili olarak parlamentoya girdi.

16 Nisan 2017’de kabul edilen Anayasa değişikliği ile hayata geçirilen Cumhurbaşkanlığı Hükûmet Sistemi’nin ilk Cumhurbaşkanı olarak 9 Temmuz 2018 tarihinde yemin ederek görevine başladı.

Recep Tayyip Erdoğan, evli ve 4 çocuk babasıdır.

Recep 

Tayyip Erdoğan okuduğu lise:

Eyüp Lisesi

Recep Tayyip Erdoğan okuduğu üniversite:

Marmara Üniversitesi

Recep Tayyip Erdoğan doktora yaptığı üniversite:

Yok

Recep Tayyip Erdoğan tuttuğu takım:

Fenerbahçe

Recep Tayyip Erdoğan kaç adet kitap yazdı ve isimleri:

2 Adet. Küresel Barış Vizyonu ve Daha Adil Bir Dünya Mümkün

Recep Tayyip Erdoğan bildiği yabancı diller:

Temel seviye Arapça

Recep Tayyip Erdoğan akademik ünvanı:

Yok

Recep Tayyip Erdoğan bulunduğu devlet görevleri:

11 Yıl Başbakan, 8 Yıl Cumhurbaşkanı

Recep Tayyip Erdoğan yazdığı makale:

21 adet

Recep Tayyip Erdoğan öğretim görevleri:

Yok

Recep Tayyip Erdoğan kurduğu enstitü ve önemli kuruluşlar:

Cumhurbaşkanlığı bünyesinde bir çok kuruluşun emrini vermiştir.

Recep Tayyip Erdoğan doğum yeri:

İstanbul

Recep Tayyip Erdoğan yaşı:

69


Muharrem İnce Kimdir?

TBMM’ye ilk olarak 2002 yılında CHP Yalova milletvekili olarak girmiştir.

2007’de genel parti seçimlerinde partisi tarafından aday gösterildi ve meclisteki yerini korudu.

2011 tarihinde yapılan Türkiye milletvekili seçimlerinde tekrar Yalova CHP milletvekili seçildi.

(TÜRKPA) Türk Dili Konuşan Ülkeler Parlamenter Asamblesi Türk Grup üyesi oldu.

2015 Türkiye Genel Seçimlerinde CHP Yalova milletvekili olarak meclise girdi. 2002-20015 yılları arasında yapılan genel seçimlerde iki dönem CHP Grup Başkanvekilliği görevini üstelendi.

2018 yılında CHP’den Cumhurbaşkanı adayı olan İnce, %30,67 oy alarak seçimi ikinci sırada tamamladı.

Muharrem İnce 4 Eylül 2020’de Sivas Kongresi’nin yıl dönümünde Sivas’ta, ”Bir Günde Memleket Hareketi” adında bir hareket başlattı.

8 Aralık 2020’de CHP’den ayrılacağını ve Memleket Hareketi’nin partileşeceğini açıkladı. CHP’den ayrıldıktan sonra Memleket Hareketini Memleket Partisi’ne dönüştürdü.

17 Mayıs 2021 itibari ile de Memleket Partisi’nin genel başkanıdır.

 Aynı zamanda Muharrem İnce Ülke İnce ile evli ve bir erkek çocuğu babasıdır.

Muharrem İnce okuduğu lise:

Yalova Endüstri Meslek Lisesi

Muharrem İnce okuduğu üniversite:

Balıkesir Üniversitesi

Muharrem İnce doktora yaptığı üniversite:

Yok

Muharrem İnce tuttuğu takım:

Fenerbahçe

Muharrem İnce kaç adet kitap yazdı ve isimleri:

4 adet. Tatanka (şiir kitabı),  Bu Kaçıncı Kirlenişin Beyaz, 1 İleri 5 Geri, Buyurun Sayın İnce/Siz Yokken Meclis Sonuna Kadar Çalışıyordu

Muharrem İnce bildiği yabancı diller:

Yok

Muharrem İnce akademik ünvanı:

Yok

Muharrem İnce bulunduğu devlet görevleri:

Lise Öğretmeni

Muharrem İnce yazdığı makale:

2

Muharrem İnce öğretim görevleri:

Artvin Borçka Lisesi

Muharrem İnce kurduğu enstitü ve önemli kuruluşlar:

Yok

Muharrem İnce doğum yeri:

Yalova

Muharrem İnce yaşı:

58


Kemal Kılıçdaroğlu Kimdir?

Tunceli'nin Nazımiye ilçesinde doğan Kemal Kılıçdaroğlu, ilk ve ortaöğrenimini Erciş, Tunceli, Genç, Elazığ gibi Anadolu'nun çeşitli yerlerinde yaptı. Yükseköğrenimini yapmak için girdiği Ankara İktisadi ve Ticari İlimler Akademisi'nden (şimdiki adıyla Gazi Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi) 1971'de mezun oldu.

Lisans öğrenimini tamamladığı 1971 yılında, girdiği hesap uzman yardımcılığı sınavının ardından Maliye Bakanlığı'nda göreve başladı. Daha sonra hesap uzmanı olan Kılıçdaroğlu, bir yıl Fransa'da kaldı. Hesap uzmanlığını 1983'e kadar sürdürdü ve aynı yıl Gelirler Genel Müdürlüğü'ne atandı. Burada önce daire başkanı olarak görev aldı, daha sonra aynı kurumun genel müdür yardımcılığını yaptı.

Kemal Kılıçdaroğlu 1991 yılında Bağ-Kur'a atandı. Burada genel müdürlük yapan Kılıçdaroğlu, 1992 yılında da Sosyal Sigortalar Kurumu Genel Müdürlüğü'ne geçti. Daha sonra kısa bir süre Türkiye Cumhuriyeti Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nda müsteşar yardımcısı olarak görev yaptı. 1994 yılında Ekonomik Trend dergisi tarafından "Yılın Bürokratı" seçildi. Kemal Kılıçdaroğlu, 1999'un Ocak ayında kendi isteğiyle Sosyal Sigortalar Kurumu Genel Müdürlüğü'nden emekli oldu.

Sekizinci Beş Yıllık Kalkınma Planı çalışmalarında Kayıtdışı Ekonomi Özel İhtisas Komisyonu'na başkanlık eden Kılıçdaroğlu, Hacettepe Üniversitesi'nde de bir süre ders verdi. Daha sonra Türkiye İş Bankası'nda yönetim kurulu üyesi olarak görev yaptı.

11 Ocak 1999'da SSK Genel Müdürlüğü'nden ayrılan Kemal Kılıçdaroğlu'nun, Demokratik Sol Parti'den 18 Nisan 1999'daki genel ya da yerel seçimlerde aday olmak için istifa ettiği dönemin gazetelerinde belirtildi. 18 Nisan 1999 genel ve yerel seçimlerinde aday gösterilmedi.

Türkiye Büyük Millet Meclisi 22. dönem için yapılan 3 Kasım 2002 Milletvekili Genel Seçimleri'yle Cumhuriyet Halk Partisi İstanbul milletvekili olarak Meclis'e girdi.22 Temmuz 2007 Milletvekili Genel Seçimleri'nde de İstanbul'dan 23. dönem milletvekili seçildi.

Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun Ankara'dan İstanbul'a kadar adalet talebiyle yürüdü. Kılıçdaroğlu yürüyüş kararını, Berberoğlu'na yirmi beş yıl hapis cezası ve tutuklama kararı verilmesi sonrasında aldı. Yürüyüş, 15 Haziran 2017'de Ankara'da Güven Park'ta başlamış ve 9 Temmuz 2017'de Maltepe'de sonlandırılmıştır. 420 kilometrelik yolu 25 günde yürüyen Kılıçdaroğlu, yürüyüşün sonunda Maltepe'de bir miting de düzenledi.

27. dönem CHP İzmir 2. bölge milletvekili adayı oldu.

2023 yılı cumhurbaşkanlığı seçimlerinde Millet İttifakı'nın cumhurbaşkanı adayı oldu.

Kemal Kılıçdaroğlu okuduğu lise:

Elazığ Ticaret Lisesi

Kemal Kılıçdaroğlu okuduğu üniversite:

Gazi Üniversitesi

Kemal Kılıçdaroğlu doktora yaptığı üniversite:

Yok

Kemal Kılıçdaroğlu tuttuğu takım:

Fenerbahçe

Kemal Kılıçdaroğlu kaç adet kitap yazdı ve isimleri:

3 adet. Türkiye'ye sözüm var, 1948 Türkiye İktisat Kongresi, Özgür ve Adil Bir Türkiye İçin Yürüyüş

Kemal Kılıçdaroğlu bildiği yabancı diller:

Temel seviye Fransızca

Kemal Kılıçdaroğlu akademik ünvanı:

Yok

Kemal Kılıçdaroğlu bulunduğu devlet görevleri:

SGK Genel Müdürü

Kemal Kılıçdaroğlu yazdığı makale:

2

Kemal Kılıçdaroğlu öğretim görevleri:

Hacettepe Üniversitesi (28 Gün)

Kemal Kılıçdaroğlu kurduğu enstitü ve önemli kuruluşlar:

Yok

Kemal Kılıçdaroğlu doğum yeri:

Tunceli

Kemal Kılıçdaroğlu yaşı:

74


Sinan Oğan Kimdir?

Sinan Oğan 1967 yılında Iğdır'da doğdu.  Marmara Üniversitesi İİBF mezunu olup yüksek lisans çalışmasını aynı üniversitede tamamladı. Moskova Devlet Uluslararası İlişkiler Üniversitesi'nde (MGİMO) doktora yaptı. MO) doktora çalışmasını tamamlamıştır. İleri düzeyde Rusça ve akademik düzeyde İngilizce bilmektedir. Marmara Üniversitesi Türkiyat Araştırmaları Enstitüsünde araştırma görevlisi, Azerbaycan Devlet Ekonomi Üniversitesinde öğretim görevlisi ve Dekan Yardımcısı olarak görev yaptı. TİKA Azerbaycan Temsilcisi oldu. Avrasya Stratejik Araştırmalar Merkezi (ASAM) Rusya Ukrayna Araştırmaları Masası Başkanlığı yaptı. TÜRKSAM'ı kurdu ve Başkanlığını yaptı. 
 

2011 Türkiye genel seçimlerinde Milliyetçi Hareket Partisi'nden Iğdır milletvekili seçildi.  26 Ağustos 2015 tarihinde Milliyetçi Hareket Partisi'nden ihraç edildi. Açtığı davayı kazanarak 2 Kasım 2015 tarihinde ihraç edildiği MHP'ye geri döndü.10 Mart 2017 tarihinde Balıkesir Milletvekili İsmail Ok, Kayseri Milletvekili Yusuf Halaçoğlu, Isparta Milletvekili Nuri Okutan ile birlikte MHP'den tekrar ihraç edildi.
 

Sinan Oğan, Gökçen Doğan ile evlidir. Çiftin 2 çocukları var.

Sinan Oğan okuduğu lise:

Iğdır Anadolu Lisesi

Sinan Oğan okuduğu üniversite:

Marmara Üniversitesi

Sinan Oğan doktora yaptığı üniversite:

Moskova Üniversitesi

Sinan Oğan tuttuğu takım:

Iğdırspor

Sinan Oğan kaç adet kitap yazdı ve isimleri:

2 adet. Turuncu Devrimler, Azerbaycan İktisadi Bünyesi, Ürünleri, Telefonları ve Adresleri ile Bütün Müesseseleri

Sinan Oğan bildiği yabancı diller:

İleri seviye İngilizce ve Rusça

Sinan Oğan akademik ünvanı:

Dr.

Sinan Oğan bulunduğu devlet görevleri:

Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığı Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ankara (TİKA) temsilcisi. Kapadokya Meslek Yüksekokulu Dış İlişkilerden sorumlu müdür yardımcısı

Sinan Oğan yazdığı makale:

500 (Türkçe, Rusça, İngilizce)

Sinan Oğan öğretim görevleri:

Azerbaycan Devlet Ekonomi Üniversitesi Dekan Yardımıcısı, Marmara Üniversitesi, Kapadokya Meslek Yüksekokulu Dış İlişkilerden sorumlu müdür yardımcısı

Sinan Oğan kurduğu enstitü ve önemli kuruluşlar:

Uluslararası ilişkiler ve stratejik analizler merkezi TÜRSAM, Avrasya Stratejik Araştırma Merkezi (ASAM)

Sinan Oğan doğum yeri:

Iğdır

Sinan Oğan yaşı:

55


Cem Uzan Kimdir?

Cem Cengiz Uzan (d. 26 Aralık 1960, Adapazarı), Türk iş adamı, siyasetçi ve Genç Parti (GP) genel başkanı.

Boşnak bir aileden gelen Cem Uzan, 20 Aralık 1960 tarihinde iş adamı Kemal Uzan ve Melahat Uzan'ın çocuğu olarak Sakarya'nın Adapazarı ilçesinde doğdu. Hakan Uzan adında bir erkek kardeşi vardır. Liseyi İstanbul Alman Lisesi'nde tamamlayan Cem Uzan, Amerika Birleşik Devletleri'nde Pepperdine Üniversitesi’nde işletme alanında lisans eğitimi aldı. Almanca, Fransızca ve İngilizce’yi ana dili gibi konuşabilmektedir.

Türkiye'de görsel ve işitsel basın alanlarında ilk özel (Star TV), ilk eğlence (Teleon TV), ilk müzik (Kral TV), ilk Türk sineması (Yeşilçam TV) ve ilk Türk dizileri (Dizi TV) televizyon kanalları; ilk özel (Süper FM), ilk arabesk müzik yayını yapan (Kral FM), ilk yabancı müzik yayını yapan (Metro FM) ve ilk slow müzik yayını yapan (Joy FM) radyo istasyonları ile ilk sayısal yayın platformunu (Star Digital) kurarak önemli işler başarmıştır. Mobil iletişim alanında da Telsim şirketiyle GPRS, MMS, WAP, MVS, Bas Konuş gibi hizmetleri Türkiye'de ilk olarak hizmete sokmuştur.

Sahibi olduğu Star gazetesi, Türkiye'de en çok traj gören gazete konumuna geldi. Uzan ailesinin yönetiminde bulunduğu Çukurova ve Kepez Elektrik’te imtiyaz sözleşmeleri Haziran 2003’te iptal edildi, 3 Temmuz 2003’te de İmar Bankası ve Adabank’a el konuldu. Şubat 2004'te, Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF), Uzanlar'ın, İmar Bankası soruşturması çerçevesinde birçoğu hakkında ihtiyati tedbir kararı bulunan 219 şirketinin yönetimine el koydu.

Cem Uzan 2002 yılının yaz aylarında siyasete girerek Genç Parti'yi kurdu ve genel başkanı oldu. Partisi, kurulmasından üç ay sonra katıldığı 3 Kasım 2002 genel seçiminde %7,25 oranında oy aldı. 66 günde aldığı 2.500.000 oy ile büyük başarı yakaladı, birçok üniversite bu başarıyı araştırdı, öğrencilerin tez konusu oldu. Genç Parti, 22 Temmuz 2007 genel seçiminde %3.03 oy oranı almış, ancak iki seçimde de baraj altında kaldığı için milletvekili çıkartamamıştır. 2007 genel seçimi öncesi propaganda sürecindeki Mazot 1 YTL olacak!, Fındık 8 YTL olacak! ve Dokunulmazlıklar kalkacak! benzeri sloganları olay yaratmıştır.

2. Ergenekon iddianamesinde, Şener Eruygur'u askeri darbeye teşvik ettiği iddia edildi. Daha sonra ise, Eylül 2009'da gizli yollardan Türkiye'yi terk etti ve bir süre Interpol tarafından arandı. 12 Ekim 2009 tarihinde, Fransa’ya yaptığı siyasi sığınma başvurusu kabul edildi. İktidar tarafından siyasi lince uğradığını iddia eden Cem Uzan, Fransız yetkililer de Uzan'ı haklı bulup siyasi sığınma başvurusunu kabul ettiler. Fransa'da siyasi sürgünde olan Genç Parti Genel Başkanı Cem Uzan, Genç Parti Genel Başkanı olarak siyasete devam etmektedir.

Üç kez evlenen Cem Uzan ilk evliliğini Feyyaz Berker'in kızı Şebnem Berker'le yapmış olup bu evlilikten Sinan Kemal ve Dilara Gizem adlarında 2 çocuğu vardır. İkinci evliliğini ise Renç Koçibey'in kızı Alara Zeynep Koçibey'le yapmış, bu evliğinden de Emre Renç ve Yasemin Paris isminde 2 çocuğu daha olmuştur.Ardından üçüncü evliliğini ise 28 Kasım'da takı tasarımcısı sevgilisi Fanny Blanchelande ile yapmıştır.

Cem Uzan okuduğu lise:

İstanbul Alman Lisesi

Cem Uzan okuduğu üniversite:

ABD Pepperdine Üniversitesi

Cem Uzan doktora yaptığı üniversite:

Yok

Cem Uzan tuttuğu takım:

Galatasaray

Cem Uzan kaç adet kitap yazdı ve isimleri:

Yok

Cem Uzan bildiği yabancı diller:

İleri seviye İngilizce, Almanca, Fransızca ve Arapça

Cem Uzan akademik ünvanı:

Yok

Cem Uzan bulunduğu devlet görevleri:

Yok

Cem Uzan yazdığı makale:

12

Cem Uzan öğretim görevleri:

Yok

Cem Uzan kurduğu enstitü ve önemli kuruluşlar:

Telsim, Kartel (Kazakistan), KKTC Telsim, Star Digital, DigiFunClub, Seyhan Barajı ve HES, Barko Barajı ve HES, Türkiye İmar Bankası, Adabank, Türk Otomotiv Endüstrisi, Star TV, METAŞ, Berke Barajı, AYSAN, LİMAŞ, DEMAŞ

Cem Uzan doğum yeri:

İstanbul

Cem Uzan yaşı:

62


Yorum Yazın