Meta, yeni yapay zeka aracını tanıttı

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Meta, yeni yapay zeka aracını tanıttı
Abone ol
Meta, bir görünüdeki nesneleri birbirinden ayırt edebilen, daha önce hiç görmediği nesneleri bile seçebilen yapay zekâ aracını tanıttı.

Son bir yılda herkesin kullanabileceği kadar kolay ve faydalı hale getirilen yapay zekâ teknolojileri, takip etmesi zor bir şekilde ilerlemeye devam ediyor. Resimleri bile yorumlayabilen ChatGPT için GPT-4 büyük merakla takip edilirken bugün, Meta’dan da büyük bir duyuru geldi.

Facebook, Instagram ve WhatsApp’ın çatı şirketi ve metaverse dünyasının en büyük destekçisi olan şirket, görsellerde nesneleri ayırt edebilen yapay zekâ geliştirdi. “Segment Anything Model (SAM – Her Şeyi Bölümlendirin)” adıyla duyurulan yapay zekâ, özellikle artırılmış gerçeklik dünyasına büyük bir katkı sunabilir.

Meta'nın SAM'i neler yapabiliyor?

Meta’nın paylaştığı açıklamaya göre SAM, nesnelerin kendisini değil, 'nesne' denilen şeyin ne olduğunu öğrenmiş durumda. Bu da SAM’e daha önce hiç karşılaşmadığı nesneleri bile seçme imkânı sunuyor. Ayrıca bu yetenek, SAM’in ekstra eğitime ihtiyaç duymamasını da sağlıyor.


Peki SAM ne işimize yarayacak?

Meta’ya göre SAM’in kullanım alanları fazlasıyla geniş. Bu teknoloji, görüntüdeki herhangi bir nesneyi dışa aktarma imkânı sunabilir, artırılmış gerçekliğin hayatımızda yaygınlaştığı günlerde dijitalin gerçekliğe karışmasına destek olabilir, bilimsel çalışmalara yardımcı olabilir, yeni yapay zekâ teknolojilerinin temelini oluşturabilir. SAM’in kullanım alanı, tamamen insanın hayal gücüyle sınırlı durumda.

SAM nasıl kullanılır?

Meta, herkesin bu teknolojiyi denemesini sağlamak için SAM’e özel bir demo sayfası oluşturdu. Bu sayfada hazır görselleri üzerinde nesnelerle etkileşimde bulunulabilir. SAM’i kendi görsellerde kullanmak içinse GitHub sayfasına ulaşarak kaynak kodları edinilebilir.


Yorum Yazın