Fed’in faiz kararı ne anlama geliyor?

Meral Tamer: ABD için stagflasyon artık uzak ihtimal!

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Meral Tamer: ABD için stagflasyon artık uzak ihtimal!
Abone ol
Fed 2018 yılından beri ikinci kez faiz artırdı. Fed üyeleri 2022 yılı için 4 faiz artışı daha öngördü. Konuyu ekonomi gazetecisi Meral Tamer Muhalif. okurları için değerlendirdi.

Mayıs ayında Fed politika faizini 50 baz puan artırarak, faiz aralığını %0,75-1,00 seviyesine çekti. Fed 2018 yılından beri ikinci kez faiz artırdı. Fed üyeleri 2022 yılı için 4 faiz artışı daha öngördü.

Fed’in faiz artırımını, Ekonomi Gazetecisi Meral Tamer Muhalif. okurları için değerlendirdi;
"Enflasyonun Türkiye’de algılanışıyla Avrupa’da, ABD’de algılanışı çok başka. Bizim milletimiz özellikle de iş dünyamız enflasyonu seviyor. Amerika’da tüketici de satıcı da bu durumdan hoşlanmıyor çünkü biliyor ki sattığı malı yerine koyamayacak. Bu nedenle Fed faizleri artırmadığı için ağır eleştiriler alıyordu ve geç kaldığı için enflasyona imkan tanıdığı düşünülüyordu.  Yarım puanlık artış ve hatta 0.75 puanlık bir artış öngörülüyordu. Bu beklenen bir artıştı." 

Bundan sonra ne olacak? 
"FED Başkanı Powell’ın söylemlerinden anlıyoruz ki, faiz artışları sürecek ama tedbirli ve yumuşak şekilde.  Orada korkulan, faizin hızlı yükseltilmesi durumunda ekonominin resesyona girebilme ve işsizliğin artması ihtimaliydi. Masaya yatırılan konular arasında ekonomi resesyona girerken, enflasyon bir anda frenlenemeyeceği için stagflasyon riski de vardı. Bu artık uzak bir ihtimal. Resesyona girmemesi için Powell’ın söylediklerinden anlıyoruz ki faizde yumuşak artışlar devam edecek. İlaveten bilançosunu küçültecek. FED parasal genişlemeyi daraltacak. 
Savaş tüm dünyayı etkiliyor
Amerika’da enflasyonun tırmanmasında savaşın etkileri; enerji ve tahıl fiyatlarındaki artış da önemli rol oynuyor. Bu etkenlerle birlikte Fed açısından enflasyonun kontrol altına alınması için zor bir dönem olduğunu söyleyebiliriz."


Yorum Yazın