Meral Danış Beştaş, Aile Mahkemeleri sayısında artışı gündeme taşıdı

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Meral Danış Beştaş, Aile Mahkemeleri sayısında artışı gündeme taşıdı
Abone ol
Yeşil Sol Parti Grup Başkanvekili, Erzurum Milletvekili Meral Danış Beştaş, “Son dönemlerde kurulan Aile Mahkemeleri sayısında ve işgünlerinde belirgin artış gözlemlenmektedir” dedi.

Muhalif- Ankara

Son dönemlerde Aile mahkemelerinin işgünün arttığı ve daha çok yerde aile mahkemesi kurulduğu gözlendiğine dikkat çeken Beştaş, Adalet Bakanı Yılmaz Tunç’a yanıtlaması istemiyle yönelttiği 13 maddelik soru önergesinde,” Yeni Aile Mahkemelerinin kurulmasında artan nüfus mu yoksa açılan dava sayısı mı kriter olarak nazara alınmaktadır” dedi.

 Önergenin gerekçesi ve sorular şöyle:

Kuruluş kanununa göre Aile mahkemeleri, Adalet Bakanlığınca Hâkimler ve Savcılar Yüksek Kurulunun olumlu görüşü alınarak her ilde ve merkez nüfusu yüzbinin üzerindeki her ilçede, tek hâkimli ve asliye mahkemesi derecesinde olmak üzere kurulur. Aile mahkemelerinin yargı çevresi, kurulduğu il ve ilçenin mülkî sınırlarıyla belirlenir. Ancak yargı çevresi, Adalet Bakanlığının teklifi üzerine Hâkimler ve Savcılar Yüksek Kurulunca değiştirilebilir. Gerektiğinde usule göre bir yerdeki aile mahkemesinin birden çok dairesi kurulabilir. Aile mahkemesi kurulamayan yerlerde bu Kanun kapsamına giren dava ve işlere, Hâkimler ve Savcılar Yüksek Kurulunca belirlenen Asliye Hukuk Mahkemesince bakılır. Son dönemlerde Aile mahkemelerinin işgünün arttığı ve daha çok yerde aile mahkemesi kurulduğu gözlenmektedir.

1- Türkiye genelinde kaç Aile Mahkemesi bulunmaktadır?

2- Aile Mahkemelerinin sayılarının illere göre dağılımı ne şekildedir?

3- Aile Mahkemelerinin sayılarının ilçelere göre dağılımı ne şekildedir?

4- Halihazırda Aile Mahkemelerinin görevine bakan Asliye Hukuk Mahkemesi sayısı nedir?

5- Aile Mahkemelerinin görevine bakan Asliye Hukuk Mahkemeleri hangi il ve ilçelerdedir?

6- Son beş yıl içerisinde en çok Aile Mahkemesinin kurulduğu il ve ilçeler hangileridir?

7- Ülke genelinde son beş yıl içerisinde Aile Mahkemeleri ile Asliye Hukuk Mahkemeleri nezdinde açılan boşanma davası sayısı kaçtır? Açılan davaların il ve ilçelere göre dağılımı ne şekildedir?

8- Son beş yıl içerisinde Aile Mahkemeleri ve Asliye Hukuk Mahkemeleri nezdinde açılan diğer dava türleri ile bu davaların sayısal dağılımı ne şekildedir?

9- Son beş yıl içerisinde Aile Mahkemeleri ve Asliye Hukuk Mahkemeleri tarafından verilen boşanma kararına dair sayısal dağılım ne şekildedir?

10- Halihazırda Aile Mahkemeleri ve Asliye Hukuk Mahkemelerinde görev yapan kadın yargıç sayısı nedir?

11- Halihazırda kaç yargı çevresinde yeni Aile Mahkemesinin kurulması planlanmaktadır?

12- Yeni Aile Mahkemelerinin kurulmasında artan nüfus mu yoksa açılan dava sayısı mı kriter olarak nazara alınmaktadır?

13- Aile Mahkemelerinde görülen davaların sonuçlanma süresi ortalama ne kadardır


Yorum Yazın