Gülter Kolankaya yazdı:

Mehmet Öz, Senato yarışını kazanabilecek mi?

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Mehmet Öz, Senato yarışını kazanabilecek mi?
Abone ol
Kaliforniya’dan Gülter Kolankaya ABD gündemini Muhalif okurlarıyla paylaşıyor. Kolankaya’nın ilk yazısı: “Mehmet Öz Senato yarışını kazanabilecek mi?”

Cumhuriyetçi Parti’den Pensilvanya Eyaleti 2021 Kasım ayında adaylığını açıklayan Mehmet Öz; TV programları, sağlık öğütlerini içeren kitapları ile milyonlarca kişi tarafından tanınması, büyük bir potansiyel olmasına karşın politikada yeni bir isim olması nedeni ve Cumhuriyetçi Parti’den bazı siyasetçilerin onaylarını alamaması, kendisinin seçim şansını zorlayabilir.

Mehmet Öz ilk kez, 2003 yılında televizyonun ünlü ismi Oprah Winfrey’i tedavi etmesi ile başlayan bu ikilinin serüveni, Mehmet Öz’ün Amerikan halkının, sağlık, beslenme, yaşam şekli, holistik tedavinin faydalarını içeren konularda olumlu katkıları oldu.

Mehmet Öz  ve Oprah, birlikte pek çok projeye imza  atan ikili, ilerleyen yıllarda Oprah ‘nın “DR. OZ SHOW” Amerika’nın Doktoru, olarak lanse ettiği ve Mehmet Öz’e büyük bir şans yarattığı TV Show başlamış oldu… Mehmet Öz’ün, Cumhuriyetçi Partiden adaylığını koyma planlarını ilan etmesi nedeni ile Oprah ve Öz’ün balayıları bitti.

Oprah’ın koyu bir Demokrat olması, eski Başkan Obama, şimdiki Başkan yardımcısı Kamala Haris ile yakın dostluğu da bir faktör.

Mehmet Öz , ayrıca Trump ‘ın başkanlığı sırasında Beyaz Saray’da sağlık danışmanı olarak da görev yapması, eski Başkan Trump ile yakınlığı, Trump‘ın Mehmet Öz’ü Senato yarışında Pensilvanya’dan lanse etmesi bu ikilinin ilişkisinin , Öz ‘ün Senato yarışında negatif bir faktör olduğu izlenimini veriyor. Pensilvanya seçimlerinde eyaletin seçim kararını belirleyecek, en önemli iki faktör kürtaj ve ekonomi.

Seçimi kazandığı taktirde kürtajı yasaklayacağını ilan etmesi Cumhuriyetçi Parti’nin bir simgesi olarak görünüyor.

Amerikan Birleşik Devletleri Yüksek Mahkemesi dokuz üyeden oluşuyor bunun 6 üyesi Cumhuriyetçi ,3 üyesi Demokrat.

Yüksek Mahkeme Üyeleri kürtajla ilgili yıllar önce verilmiş Roe vs Wade

Kararını değiştirerek büyük bir sarsıntıya neden oldu. Kasım ayındaki seçimlerde Amerika’da en büyük karar kürtaj konusunda verilecek.

Pensilvanya‘nın genç oy potansiyeli her geçen gün artış göstermekte. Özellikle 25 yaş altı ,2/3 oy potansiyeli kadınlar. Bu nedenle Mehmet Öz’ün kürtaj konusunda daha cesur kararlar vermesi gerekiyor.

Diğer önemli bir oy potansiyeli ise Pensilvanya’daki Müslüman dernekleri. Gerek Öz’ün gerekse kampanya merkezinin, hiçbir zaman kendileriyle kontak kurmadığını ve bu yüzden bu seçimlerde kendisine oy verme potansiyelinin şüpheli olduğu belirtiliyor.

Kadın oyları seçimlerde önemli faktör olarak görünüyor.

24 Eylül’de yapılan ankette, Federman, demokrat aday’ın oy potansiyeli %45 .  Öz, Cumhuriyetçi % 42 ile  arkadan geliyor.

Kasım ayındaki seçimlerde oy potansiyelinin değişkenlik göstermesi de mümkün.

Seçim sonucu ne olursa olsun, Mehmet Öz bu seçimi kazandığı takdirde Amerikan seçim tarihinde Türk-Amerikalı olarak bir ilke imza atacak.


Haber Yorumları

Yorum Yazın