"Ülkemizde bu varyantın bulunmadığını söylemek mümkün değil"

Mehmet Ceyhan'dan süper varyant açıklaması

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Mehmet Ceyhan'dan süper varyant açıklaması
Abone ol
Prof. Dr. Mehmet Ceyhan, süper varyant olarak da isimlendirilen Omicron hakkında sosyal medya hesabından açıklamalarda bulundu.

Enfeksiyon Hastalıkları Derneği Başkanı Prof. Dr. Mehmet Ceyhan, Twitter hesabından dünyada Omicron varyantı saptanan ülkeleri paylaştı. Ceyhan ayrıca "Ülkemizde bu varyantın bulunmadığını söylemek mümkün değil" dedi. Söz konusu koronavirüs varyantı Dünya Sağlık Örgütü tarafından daha bulaşı ve daha tehlikeli olarak açıklanmış. Omicron, sahip olduğu ek mutasyonlar sebebiyle "süper varyant" olarak da isimlendiriliyor.

Ceyhan, "An itibariyle Omicron varyantı saptanan vaka sayısı. Güney Afrika yeni sonuçları henüz bildirmedi. Kısıtlamalar gelince durdular" notunu düştü.

Buna göre; Omicron varyantı şimdiye kadar Güney Afrika’da 109, Botswana’da 19, Hollanda’da 13, Avusturalya’da 2, Kanada’da 2, Danimarka’da 2, Almanya’da 2, Hong Kong’da 2, Birleşik Krallık’ta 2, İsrail’de 1, İtalya’da 1 ve Belçika’da 1 olmak üzere 12 ülkede 156 kişide görüldü.

Önlem alınmalı

Prof. Dr. Ceyhan, ayrıca virüsün çok yüksek bulaşıcılıkla yayıldığını belirterek, vakit geçmeden girişlerde ve ülke için önlemlerin alınması gerektiği tavsiyesinde bulundu.

Ceyhan, şunları ifade etti:

"Portekiz’de bir oyuncunun Güney Afrika’dan geçen hafta dönmesi sonucu takımda 13 oyuncuda Omicron mutantı pozitif bulunuyor. Bu da virüsün çok yüksek bir bulaştırıcılıkla yayıldığını gösteriyor.

Kaynak vaka bir süper bulaştırıcı değilse, bulaştırıcılık kat sayısı (R) şimdiye kadar görülen pandemilerden çok daha yüksek demektir.

Ülkemizde bu varyantın bulunmadığını söylemek mümkün değil. Son bir haftada pozitif bulunan örneklerin Omicron varyantı için test edilmesi sonucu durum belli olabilir. Vakit geçirmeden girişlerde ve ülke içinde önlemler alınmalıdır."

 


Yorum Yazın