Mars simülasyonunda yaşayacak kişiler aranıyor

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Mars simülasyonunda yaşayacak kişiler aranıyor
Abone ol
NASA simüle edilmiş Mars habitatında bir yıl geçirecek, bilim eğitimi almış, askeri veya pilotluk deneyimi olan sağlıklı yetişkinleri işe almak istediğini duyurdu.

NASA henüz kimseyi Mars'a gönderemiyor ama gitmiş gibi yapacak dört kişi arıyor.

Geçtiğimiz günlerde eşine az rastlanır bir iş ilanı yayınlayan uzay ajansı; simüle edilmiş Mars habitatında bir yıl geçirecek, bilim eğitimi almış, askeri veya pilotluk deneyimi olan sağlıklı yetişkinleri işe almak istediğini duyurdu.

Mürettebat Sağlığı ve Performans Keşfi Programı (CHAPEA) gönüllülerin Houston’da bulunan 3D yazıcıdan çıkmış bir habitatın içinde yaşadığı ve bir yıl süren bir görev yürütüyor.

NASA’nın ‘analog astronot’ adını verdiği bu kişiler ‘Mars Dune Alpha’ adı verilen alanda kızıl gezegenin ortamını deneyimliyor. Programın ilk dört kişilik mürettebatı geçtiğimiz Temmuz ayından bu yana burada yaşıyor.

NASA'nın ilerleme raporları iş tanımının nasıl bir şey olduğuna dair ipuçları veriyor: Sebze yetiştirmek, kum havuzunda ‘Mars yürüyüşü’ alıştırması yapmak, Uluslararası Uzay İstasyonu'nda yapılanlara benzer bilim deneyleri yürütmek ve sıkı bir egzersiz programı uygulamak.

Ve şimdi NASA 2025 baharında başlayacak ikinci CHAPEA görevi için aday arıyor.

Peki bir ‘Mars astronotunda’ hangi özellikler aranıyor?

Ajans, 30 ila 55 yaşları arasında, İngilizce bilen ve sigara içmeyen ‘sağlıklı, motivasyonu yüksek ABD vatandaşları veya daimi ikamet edenler’ aradığını söylüyor.

Uzayda görev yapan astronotlar gibi simülasyon astronotlarının da bir STEM alanında yüksek lisans derecesine sahip olmasını, bu alanda iki yıllık deneyime veya 1.000 saatlik jet pilotluğu tecrübesine sahip olması gerekiyor.

Kurumdan yapılan açıklamada, “Başvuru sahiplerinin benzersiz, heyecan verici maceralar için güçlü bir arzuya sahip olması ve Mars'a ilk insan yolculuğuna hazırlanma çalışmalarına katkıda bulunmaya istekli olması gerekiyor” deniliyor.

Başvuru sahiplerinin ayrıca adli sicil kontrolü, psikiyatrik tarama ve tıbbi değerlendirmeden geçmesi gerekiyor. Sonuçta, üç kişiyle birlikte bir yıl boyunca aşırı izolasyona ve son derece disiplinli bir programa razı oluyorlar.

Başvuru formunda işin doğası hakkında daha fazla ipucu veriliyor ve şöyle sorular soruluyor: Bir yıl boyunca sadece rafta saklanabilir uzay uçuşu için üretilen gıdaları tüketmeye hazır mısınız? Uzun süreler boyunca aileniz ve arkadaşlarınızla sınırlı temas kurmayı kabul ediyor musunuz?

Ayrıca ilanda rutin kan, idrar, dışkı ve tükürük testleri yapılacağı, sosyal medyaya kısıtlı erişim olacağı ve alan dışındaki herhangi biriyle iletişimde gecikmeler yaşanacağı vurgulanıyor.

İlana göre gıda alerjileri, diyet kısıtlamaları ve gastrointestinal bozukluklar elenme sebebi. Kan sulandırıcı ve uyku ilacı kullanmak da programa kabul edilmeme nedenlerinden.

Peki NASA ne kadar ücret veriyor? Bir NASA sözcüsü yaptığı açıklamada CHAPEA katılımcılarına ödenen ücretin ‘diğer analog görevlere katılan kişilere ödenen ücretle tutarlı’ olduğunu söylemekle yetindi ve daha fazla ayrıntı vermedi. Başvurular 2 Nisan saat Salı gününe kadar açık olacak.


Yorum Yazın