Maden Kanun teklifi 31 Mart yerel seçim sonrasına kaldı

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Maden Kanun teklifi 31 Mart yerel seçim sonrasına kaldı
Abone ol
Enerji ve maden alanında düzenlemeler içeren Maden Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi, bu haftanın gündeminde yer almasına rağmen raftan indirilmeyerek seçim sonrasına bırakıldı. İliç faciasının gölgesinde kalan teklifle ilgili belirsizlik dikkat çekmişti. CHP, DEM Parti teklifin komisyon raporuna şerh düşmüştü. 29 Şubat 2024'te seçim için ara verecek olan Meclis'in son haftasında Genel Kurul gündeminde 8. Yargı Paketinin yer alması bekleniyor.

Muhalif- Özel

 Erzincan Çöpler Altın Madeninde yaşanan facianın ardından gözlerin çevrildiği enerji ve maden alanında düzenlemeler içeren Maden Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi, Meclis Genel Kurulu’na getirilmeyerek 31 Mart yerel seçim sonrasına bırakıldı. İliç faciasının gölgesinde kalan teklifle ilgili belirsizlik dikkat çekmişti. CHP, DEM Parti teklifin komisyon raporuna şerh düşmüştü. 29 Şubat 2024'te seçim için ara verecek olan Meclis'in son haftasında Genel Kurul gündeminde 8. Yargı Paketinin yer alması bekleniyor. 

 Maden Kanunu teklifi  

16 maddeden oluşan teklife göre, yerli üretim ve farklı kaynaklardan ithal edilen doğal gaz, Türkiye'de sıvılaştırılarak dünya piyasalarına LNG olarak pazarlanabilecek. Denizler, baraj gölleri, suni göller ve tabii göllerin Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığınca yenilenebilir enerji kaynak alanı olarak ilan edilen alanlarında, imar planı yapılmaksızın yenilenebilir enerji üretim santralleri kurulabilecek. Enerji verimliliğini artırmak amacıyla hazırlanan projeler, Bakanlık tarafından 15 milyon lirayı geçmemek kaydıyla bedellerinin en fazla yüzde 30 desteklenecek.  Teklifle, içme ve kullanma suyu temin edilen alanların, Kıyı Kanunu kapsamındaki kıyı ve sahil şeritleri hariç olmak üzere belirlenen alanlarda Yenilenebilir Enerji Kaynak Alanı ilan edilerek tesis kurulmasını öngörüyor.

Teklife göre, Ulusal Maden Kaynak ve Rezerv Raporlama Komisyonu (UMREK) koduna göre raporlama zorunluluğu sadece "IV. Grup" maden işletme ruhsatları açısından devam edecek. Böylece bunun haricindeki maden grupları açısından bu zorunluluk ve mevcut taksir yaptırımı kaldırılıyor.

Maden Tetkik ve Arama Genel Müdürlüğü, arama ruhsatı alarak bulduğu madenler için UMREK Koduna göre rapor hazırlama şartı aranmaksızın MTA tarafından hazırlanan raporlar ile buluculuk hakkını kazanacak.

İçme-kullanma suyu temin edilen rezervuarlar ve sulak alanlar ile Kıyı Kanunu kapsamında kalan kıyı ve sahil şeritleri hariç olmak üzere denizler, baraj gölleri, suni göller ve tabii göllerin Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığınca yenilenebilir enerji kaynak alanı olarak ilan edilen alanlarında imar planı yapılmaksızın yenilenebilir enerji üretim santralleri kurulabilecek.


Yorum Yazın