Kurbanın ve kurban kesmenin şartları neler?

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Kurbanın ve kurban kesmenin şartları neler?
Abone ol
Kurban her sene sadece imkanı olanlara farz olarak verilmiş bir ibadettir. Kurban ibadeti ile ilgili Kur'an-ı Kerim'de de bilgi verilmiştir. Kur'an-ı Kerim'de yer alan Kevser suresinde kurban kesmenin faziletlerinden bahsedilmiştir. Kurban kesmek Allah'ın inananlara emrettiği ibadetlerden bir tanesidir. Kurban kesmenin bir takım şartlar bulunmaktadır. Bu şartları yerine getiren kişiler kurban kesmek ile mükelleftir. Kurban ibadetini gerçekleştirmeden önce bu şartların bilinmesi son derecede önemlidir. Kur'an-ı Kerim'de yer alan ayetlere göre Kurban kesmek Hicret'in ikinci yılında farz kılınmıştır.

 Kurban ibadetini yapabilecek kişiler Kur'an-ı Kerim'de de aktarılmıştır. Kurbanın şartları şu şekildedir;

 1) Müslüman Olmak

 Kurban yalnızca Müslüman olanlara özgü olan bir ibadettir. Bundan dolayı Müslüman olmayan bir kişinin kurban ibadeti yapması bir anlam ifade etmez. Öncelikle inanç meselesi bu noktada ön plana çıkmaktadır. Kadın ya da erkek fark etmeden Müslüman olan kişiler kurban ibadetini yapmak için ilk şartı oluştururlar.

 2) Özgür Olmak

 Kurban için bir diğer şart ise özgür yani hür olmaktır. Tutsak olan bir kişi kurban kesmek ile mükellef değildir. Örneğin cezaevinde yatan bir hükümlü için kurban ibadeti farz ya da vacip değildir. Kurban kesmenin en önemli şartlarından bir tanesi özgür olmak olarak bilinmektedir.

 3) Mukim Olmak

 Mukim yani yolcu olmamak kurban ibadeti için en önemli şartlardan bir tanesidir. Seferi yani yolcu olan bir kişi için kurban ibadeti farz sayılmaz. Bundan dolayı kurban için mutlaka kişinin mukim olması gerekmektedir.

 4) Yeterli Derecede Zenginliğe Sahip Olmak

 Kurban ibadetini gerçekleştirmek için mutlaka yeterli derecede zenginliğe sahip olunması gerekmektedir. Bir kişi eğer fakir ise ve geçimini zor yapıyorsa bu kişiler için kurban ibadeti vacip ya da farz değildir. Bundan dolayı kurban ibadetini yapacak kişiler fıtır sadakasında vacip kılınan zenginliğe sahip olması gerekmektedir. 

 5) Akıl Sahibi Olmak

 Kurban ibadeti akıl sahibi olanlara vacip kılınmıştır. Bir kişi eğer yeterince akıl sahibi değilse bu kişiler için kurban ibadeti vacip değildir. Müslüman ve akıl sahibi olan bir kimse kurban ibadetini gerekli şartları sağlayarak yapabilir. 
 


Yorum Yazın