Kira krizine çözüm önerisi: kamu-özel iş birliği

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Kira krizine çözüm önerisi: kamu-özel iş birliği
Abone ol
Gayrimenkul Yatırımcıları Derneği (GYODER), kamuya ait arsalarda özel sektörün kiralama amaçlı konut üretmesini ve kiralık için üst limit ile devlet denetimi yapılması önerisinde bulunuyor.

GYODER’in hazırladığı projeye göre kamuya ait arazilerin kullanıma açılmasıyla arsa maliyeti sıfırlanacak, konut kiraları ise hane gelirinin yüzde 30’unu geçemeyecek. 

GYODER Başkanı Mehmet Kalyoncu, konuyla ilişkin olarak, ”Konut üretiminin en önemli bileşeni arsa maliyetini biz modelimizde sıfırladık. Arsa maliyeti olmayınca maliyetler yarıya indi. Ama bu ortaya çıkan yüzde 50 kimin faydasına? Geliştirici makul ticari beklentilerle bu işi yapacak. 5-6 yıl geri dönüş olan durumdan çıkıp biz 10 yıl ve üzeri geri dönüşleri bu modelde konuşuyoruz.” dedi.

Kamu-özel sektör işbirliği ile 500 bin kiralık konut üretilmesi hedeflenirken, konutların hane gelirinin yüzde 30’unu geçmeyecek şekilde fiyatlarla kiralanması öngörülüyor.GYODER, arsa için belediyelerle görüşürken, modelin finansmanı için de bankalar ve uluslararası emeklilik fonlarıyla görüşüyor.


Yorum Yazın