Kimler güneş kremi kullanmalı?

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Kimler güneş kremi kullanmalı?
Abone ol
Güneş ışınlarında bulunan D vitamini, vücut için son derece faydalıdır. Vücudun D vitamini ihtiyacını karşılar, kemik erimesini engellemeye yardımcı olur ve erken yaşlanmanın da en büyük düşmanıdır. Kansızlık ve bağışıklık sistemi hastalıklarının önlenmesinde de D vitamini önemli bir rol üstleniyor. Ancak güneş ışınlarının tamamının yararlı olduğundan da söz edemeyiz. Peki, kimler güneş kremini kullanmalı?

Güneşin zararlı olan UVA ve UVB ışınlarına karşı vücudu korumak gerekiyor. Bu görevi üstlenen de güneş kremleri oluyor. Dolayısıyla kimler güneş kremi kullanmalı sorusunun yanıtı “herkes” olmalıdır. Güneşin zararlı ışınlarından herkesin korunması gerekir ve ten renginiz ne olursa olsun mutlaka düzenli olarak güneş kremi kullanmalısınız.

Güneş Kremi Alırken Nelere Dikkat Etmek Gerekir?

  • Seçtiğiniz güneş kremi cilt tipinize uygun olmalıdır. Çeşitli markalar tarafından formüle edilen güneş kremleri kuru, yağlı ya da normal cilt tiplerine uygun olacak şekilde farklı seçenekler sunabiliyor. Cilt tipinizi dikkate alarak tercih yapmanızda fayda var.
  • Suya dayanıklı olan güneş kremlerini seçmeye özen gösterin. Bu sayede terleme gibi durumlarda güneş kremini anında yenilemeniz gerekmez. Suya dayanıklı olan güneş kremlerinin etkinlik süresi daha uzun olabilir.
  • Güneş kreminin UVA ve UVB ışınlarına karşı geniş spektrum koruma sunması gerekir.
  • Makyaj yapanlar için makyaj altına kullanılabilen güneş kremleri tercih edilmelidir.
  • Kolaylıkla cilt yüzeyine yayılabilen ve ciltte kalın bir katman halinde kalmayan kremler daha doğru bir seçim olacaktır.

İyi Bir Güneş Kremi Nasıl Anlaşılır?

Günümüzde güneş kremleri çok daha fazla koruma sunacak şekilde üretilebiliyor. Bu ürünler fiziksel ve kimyasal olmak üzere iki farklı kategoride ele alınır. Fiziksel olan güneş kremleri güneşin zararlı ışınlarını yansıtır. Kimyasal olanlar ise cilde ulaşmadan zararlı güneş ışınlarını emer. Elbette en iyi güneş kremi olarak tercih edilebilecek sadece tek bir markanın tek bir ürünü bulunmuyor. Belirli bir kalitenin üzerinde olan, cilt tipinize uyumlu, yeterli SPF değerine sahip bir güneş kremini tercih edebilir; düzenli olarak kullanabilirsiniz.

İyi bir güneş kremini anlamak için içerisinde ecamsule, avobenzone, oksibenzon, titanyum dioksit, çinko oksit ya da sulisobenzone maddelerinden biri mutlaka olmalıdır. Aynı zamanda SPF 30 ve üstü olan bir güneş kremi olmasına da dikkat etmelisiniz.

Güneş Kremi Cildi Güzelleştirir mi?

Güneş kremlerinin cildi güzelleştirdiğine dair bilimsel bir veri ya da akademik bir çalışmanın bulunmadığını belirtelim. Bu nedenle güneş kremi cildi güzelleştirir mi sorusuna net bir yanıt verilemez. Ancak güneşin zararlı ışınlarından cildi koruyor olması, foto yaşlanma olarak tabir edilen yaşlanmanın önüne geçmesini sağlıyor. Zamanla ciltte oluşan tahribatın azalmasına yardımcı olması, cilt kırışıklıklarının oluşma sürecini de yavaşlatıyor.

Güneş Koruyucu Krem Göz Altına Sürülür mü?

Seçtiğiniz güneş kreminin hangisi olduğuna bağlı olarak güneş koruyucu krem göz altına sürülür mü sorusunun yanıtı değişir. Çok sayıda marka tarafından formüle edilen güneş kremleri göz çevresine, göz kapaklarına ve kaz ayaklarının oluştuğu bölgeye sürülebiliyor. Ancak bu durum tüm markaların ürünleri için geçerli olmayabilir. Bu nedenle ürünün kullanım talimatına göz atmanızda fayda olacaktır. Hangi markanın güneş kremini seçerseniz seçin göz ile temas etmemesine; etmesi durumunda derhal bol su ile yıkayarak bir hekime başvurmaya özen göstermelisiniz.


Yorum Yazın