Kan testi ile kalp yetmezliği riski belirlemede yeni dönem: Basit ve etkili çözüm

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Kan testi ile kalp yetmezliği riski belirlemede yeni dönem: Basit ve etkili çözüm
Abone ol
Kan testi, kalp yetmezliği riskini tespit etmede yeni bir dönem başlatıyor.

Yeni, ucuz ve basit bir kan testi ile kalp yetmezliğinden ölme riski yüksek olan kişiler tespit edilebilecek.

Konjestif kalp yetmezliği olarak da adlandırılan kalp yetmezliği, zayıflamış bir kalbin vücudun ihtiyaçlarını karşılamaya yetecek kadar kan pompalayamaması durumu olarak tanımlanıyor.

Avrupa Kalp Yetmezliği Dergisi'nde yayınlanan bir araştırma, belirli bir proteinin yüksek miktarda bulunduğu hastaların kalp komplikasyonundan ötürü ölüm olasılığının daha yüksek olduğunu keşfetti.

Nöropeptit Y veya NPY, vücuttaki tüm işlevi sağlayan bir kimyasaldır: beyin aktivitesini ve sindirimi de düzenler. NPY, kastaki küçük kan damarları kapandığında kalbimizin gereğinden fazla çalışmasına neden olabilir. Çalışmaya katılan 800 kişiden yaklaşık üçte birinin (hepsi de kalp yetmezliğinin farklı aşamalarında) daha yüksek NPY düzeylerine sahip olduğu görüldü.

Araştırmacılar, üç yıllık takip süresi boyunca kalp komplikasyonu nedeniyle ölüm riskinin düşük seviyelere sahip olanlara göre yüzde 50 daha yüksek olduğunu buldu. 

Araştırmacılar, NPY'nin kalp yetmezliğini teşhis etmek için kullanılan hormon olan B tipi natriüretik Peptid (BNP) ile birlikte test edilmesi gerektiğini söyledi. 

Oxford Üniversitesi'nde kardiyovasküler tıp profesörü ve danışman kardiyolog Neil Herring şunları söyledi: "Bu araştırmanın bulguları, bu stres hormonu üzerinde 10 yıldan fazla süren ortak araştırmalara dayanan heyecan verici yeni bir gelişme. Araştırmamızın, her gün kalp yetmezliğinin zayıflatıcı etkileriyle yaşayan, sayıları giderek artan hastalara fayda sağlayacağını umuyoruz. Daha sonra, çok yüksek nöropeptid Y seviyelerinin ölçülmesinin, kan testi beş yıl içinde kullanıma sunulmadan önce hastaların ICD'ler (implante edilebilir kardiyoverter-defibrilatörler) gibi hayat kurtarıcı tedavileri alıp alamayacağını etkileyip etkilemeyeceğini araştıracağız" 


Yorum Yazın