Japon havayolunun, yolcularından ne istediğine çok şaşıracaksınız

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Japon havayolunun, yolcularından ne istediğine çok şaşıracaksınız
Abone ol
Japon havayolu firması Japan Airlines, yolcularından kıyafetlerini yanlarında götürmeleri yerine varış noktalarında uygun fiyatlarla kıyafet kiralamalarını istiyor. Teşvik amacıyla bir yıl boyunca deneme yapılacak.

Kiralama modelinin amacı olarak , “karbon emisyonlarının azaltılmasına yardımcı olmak” ve giysilerin yeniden kullanılmasıyla daha “döngüsel bir ekonomi yaratmak” olduğu açıklandı.

5 Temmuz’da başlayarak Ağustos 2024 sonuna kadar devam edecek olan deneme süresi boyunca, Tokyo'ya uluslararası uçuş yapan yolcuların, Japan Airlines ve 66 ülkede faaliyet gösteren küresel bir iş grubu olan Sumitomo Corp. tarafından oluşturulan “Any Wear, Anywhere” adlı dijital bir hizmet aracılığıyla kiralamak üzere kıyafet seçebilecekleri belirtildi.

Yolcuların, seyahate çıkmadan bir ay öncesine kadar uygulamadaki sanal raflara göz atarak, her sezon için cinsiyet, beden ve duruma göre kategorize edilmiş koleksiyonlardan seçim yapabilecekleri ifade edildi. Koleksiyon fiyatlarının 28 ila 49 dolar arasında olduğu ve yolcuların kendi çorap ve iç çamaşırlarını getirmeleri gerektiği duyuruldu.

Katılımcıların Japonya'daki otellerine vardıklarında, önceden seçtikleri kıyafetlerden oluşan, yeni yıkanmış ve ütülenmiş bir çanta alacakları; eşyaları resepsiyona iade etmeden önce iki haftaya kadar saklayabilecekleri bildirildi.

Amacın, tüm karbon salınımının yüzde 2,5'unu oluşturan bir sektörde karbon salınımını azaltmak olduğu aktarıldı. Japon havayoluna göre,  New York ve Tokyo arasında 22 kilo bagajı ortadan kaldırmak karbon emisyonlarını 16,5 kilo azaltacak, bunun yaklaşık olarak bir arabayı 24 mil sürerek üretilen karbona eşdeğer olduğu kaydedildi.

Uçakta daha az ağırlık daha düşük bir karbon ayak izi yaratır, çünkü jet daha az yakıt gerektirir. Ayrıca havayolu şirketi için de ticari faydalar söz konusu; United Airlines’ın, 2018 yılında uçak içi dergilerinde daha hafif kağıt kullanmaya başladığında, yılda 170 bin galon yakıt tasarrufu sağladığı ve operasyonel maliyetlerde 290 bin dolar tasarruf ettiği bildirildi. Uçak içi hizmet kılavuzlarını daha hafif kağıtla hazırlayarak 220 bin galon daha tasarruf ettiği aktarıldı.

Japon şirketin, deneme süresi boyunca bagaj ağırlıklarındaki değişiklikleri izleyeceği ve uçak ağırlığının azalmasıyla karbondioksit emisyonlarının azalma etkisini karşılaştıracağı açıklandı.

Japan Airlines, 2020'nin aralık ayında yayınlanan haberlere göre yolcularından uçuşlarında yemek yemeyerek "etik bir seçim" yapmalarını istemişti. CNN'e konuşan bir şirket temsilcisi bunun maliyetleri düşürmekle değil gıda israfını azaltmakla ilgili olduğunu söylemişti.


Yorum Yazın