Kulislerde konuşulanlar

İYİ Parti’nin seçimli olağanüstü kongresi, yeni Anayasa’nın geleceğini belirleyecek

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
İYİ Parti’nin seçimli olağanüstü kongresi, yeni Anayasa’nın geleceğini belirleyecek
Abone ol
“Hür ve müstakil” olarak girdiği 2024 yerel seçimlerinde Türkiye genelinde 3 milyon 110 bin oy kaybı yaşayan İYİ Parti’nin 27 Nisan 2024’de yapacağı Olağanüstü Seçimli Kongresi, kulislerde ‘AKP’nin yeni Anayasa projesi’ ve ‘CHP ile ittifaka sıcak bakanların tasfiyesi’ gibi görüşlerle konuşuluyor olması dikkat çekiyor. Kulislere göre, Kongre de kimin kazanacağı hem İYİ Parti hem de iktidar açısından oldukça önem taşıyor. Bu görüşü savunanlara göre, Kongreyi kazanacak ismin esnek tutacağı ilişkilerle AKP, yeni Anayasa için Meclis’te gerekli olan Anayasal çoğunluğu bulabilir. Kongrede aday olmayacağını açıklayan Meral Akşener’in, işaret edeceği bir adayın Kongreyi kazanması halinde iktidara yeni Anayasanın yolu açılabilir. Kulislere göre, iktidarla ‘yakınlaşma’ stratejisi üzerine kurulacak bir İYİ Parti Kongresi, aynı zamanda parti içinde CHP ile ittifaka ılımlı bakanların sonunu da getirebilir.

Hülya Özmen- Muhalif- kulis haber

İYİ Parti’nin 27 Nisan 2024’de yapacağı Olağanüstü Seçimli Kongresi öncesinde, kulisler çarpıcı iddialarla dikkat çekiyor. Kongre de, aday olmayacağını açıklayan Meral Akşener’in, işaret edebileceği bir aday, AKP’nin yeni Anayasası ve izlenilecek tutum ayrıca parti içindeki CHP’ye ılımlı bakanların ‘tasfiyesi’ gibi farklı görüşler konuşuluyor. Kulislere göre, Kongre de kimin kazanacağı hem İYİ Parti hem de iktidar açısından oldukça önem taşıyor. Bu görüşü savunanlara göre, Kongreyi kazanacak ismin esnek tutacağı ilişkilerle AKP, yeni Anayasa için Meclis’te gerekli olan Anayasal çoğunluğu bulabilir. Kongrede aday olmayacağını açıklayan Meral Akşener’in, işaret edeceği bir adayın Kongreyi kazanması halinde iktidara yeni Anayasanın yolu açılabilir. Kulislere göre, iktidarla ‘yakınlaşma’ stratejisi üzerine kurulacak bir İYİ Parti Kongresi, aynı zamanda parti içinde CHP ile ittifaka ılımlı bakanların sonunu da getirebilir. Hatırlanacağı üzere, AKP sözcüleri Ramazan Bayramı sonrasında yasama çalışmalarının başlayacağı Meclis’te, yeni Anayasa için muhalefetin kapısını çalacaklarını açıklamıştı.

 Akşener aday olmayacağını açıkladı

 İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, 27 Nisan'da yapılacak seçimli Olağanüstü Genel Kurultay'da aday olmayacağını açıkladı. Açıklama sonrası, İYİ Parti Grup Başkanvekili ve İzmir Milletvekili Müsavat Dervişoğlu ve ardından İYİ Parti TBMM Grup Başkanı Koray Aydın genel başkanlığa aday olacaklarını duyurdu. İYİ Parti Göç Politikalarından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Tolga Akalın da aday olacağını açıklamıştı.

Yerel seçimde İYİ Parti'nin İzmir Büyükşehir Belediye Başkan Adayı olarak gösterilen İzmir Milletvekili Ümit Özlale partiden istifa ettiğini duyurdu. Özlale, "Geldiğimiz noktada partimizin ilk günlerdeki heyecanının kalmadığını, makul çözümler sunmanın mümkün olmadığını ve siyaset üretmenin imkansız olduğunu üzülerek görüyorum" ifadelerini kullandı. 14 Mayıs’ta Meclis’te 44 milletvekiliyle temsil edilen İYİ Parti’nin işleme alındıktan sonra Özlale’nin istifasıyla Meclis’te 37 milletvekili kalacak.


Yorum Yazın