NATO’ya girme çabasında olan

İsveç, geç de olsa Kuran yakılması olayını kınadı

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
İsveç, geç de olsa Kuran yakılması olayını kınadı
Abone ol
Kurban Bayramı’nın ilk gününde başkent Stockholm’deki en aktif caminin önünde Kuran-ı Kerim yakılmasını kınayan İsveç hükümeti, yapılanı da ”İslamofobik” olarak değerlendirdi.

Pazar günü Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, ”İsveç hükümeti, İsveç’teki eylemlerde sergilenen İslamofobik eylemlerin Müslümanlar için rahatsız edici olabileceğini anlıyor” denildi. 

Açıklamada, ”Bu eylemleri sert bir şekilde kınıyor, hiçbir şekilde İsveç hükümetinin görüşünü yansıtmadığını belirtmek istiyoruz” ifadeleri kullanıldı.

”Kuran’ın veya herhangi bir kutsal metnin yakılması rahatsız edici ve saygısızca bir hareket, ayrıca açık bir provokasyondur” denilen açıklamada, ”Irkçı, yabancı düşmanı ve benzer hareketlerin ne İsveç’te ne Avrupa’da yeri yoktur” yazıldı.

Öte yandan Dışişleri Bakanlığı, İsveç’te insanların ”toplanma, ifade ve gösteri özgürlüğünün Anayasa tarafından korunan haklar olduğunu vurguladı.

İsveç’in kınaması, İslam İşbirliği Teşkilatı’nın İsveç’e daha fazla Kuran yakma eylemi yapılmasını önleyecek önlemler alma çağrısı yapmasının ardından yayınlandı. 

İsveç’te yaşayan Irak vatandaşı Salwan Momika, Kurban Bayramı’nın ilk gününde Stokholm’deki en aktif camisinin önünde Kuran’ın üstüne çıkmış ve daha sonra birkaç sayfasını yakmıştı. İsveç polisi, ”ifade özgürlüğü” gerekçesiyle Momika’nın eylemine müsaade verirken, daha sonra yakmayı cami yakınında yaptığı için ”bir etnik grubu rahatsız ettiği” gerekçesiyle soruşturma başlattı.

Olayın ardından, Fas, Kuveyt, Ürdün ve Birleşik Arap Emirlikleri büyükelçilerini geri çağırdı. Pazar günü İran Dışişleri Bakanı, olayın ardından İsveç’e gönderecekleri yeni büyükelçiyi ”beklettiklerini” söyledi. İslam ülkelerinin yanı sıra ABD ve Rusya gibi ülkeler de eyleme tepki gösterdi. 

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan da olayla ilişkin olarak Twitter’dan yaptığı açıklamada eyleme onay verilmesine de tepk göstererek, “Mübarek Kurban Bayramı’nın ilk gününde Kutsal Kitabımız Kur’an-ı Kerim’e yönelik İsveç’te yapılan aşağılık eylemi lanetliyorum! İslam karşıtı bu eylemlere ifade özgürlüğü bahanesiyle müsaade verilmesi kabul edilemez. Bu tarz menfur eylemlere göz yummak suça ortak olmaktır” ifadelerini kullanmıştı.

İsveç, NATO’ya katılabilmek için Türkiye ve Macaristan’dan yeşil ışık bekliyor.


Yorum Yazın