İstiklal Marşı'nda olmayıp da Andımız'da olan iki kelime!

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
İstiklal Marşı'nda olmayıp da Andımız'da olan iki kelime!
Abone ol
Danıştay'ın ilköğretim okullarında "Öğrenci Andı" okunmasını sonlandıran karar, Cumhur İttifakı'nda görüş ayrılığını beraberinde getirdi. Siyasetin gündemine şekil veren karar sonrası açıklamalarda bulunan MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, Danıştay'ın kararını "bu yanlıştan dönmeli" ifadesiyle eleştirdi. Cumhur ittifakında görüş ayrılığı da tam olarak bu noktada devreye girdi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Andımızın kaldırılmasına ilişkin yaptığı açıklamada, "Milli Andımız İstiklal Marşı'dır, marşımızın ruhunu içselleştirmeliyiz" diyerek yeni bir polemik konusu başlattı.

Öğrenci Andı, 2013 yılında dönemin başbakanı Recep Tayyip Erdoğan'ın açıkladığı "Demokratikleşme Paketi" sonrası yapılan yönetmelik değişimi ile yürürlükten kaldırıldı. Türk Eğitim-Sen'in yalnızca birkaç gün sonra yürürlükten kaldırma kararının iptali istemiyle açtığı dava, beş yıl sonra, 2018 yılında sonuçlandı. Danıştay 8. Dairesi'nin, oy çokluğu ile aldığı kararla düzenleme iptal edildi ve Andımızın yeniden okutulmasının önü açıldı. Milli Eğitim Bakanlığı'nın 2018 yılındaki bu karara ilişkin yaptığı itiraz, geçen Cuma günü Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu tarafından karara bağlandı ve andın okutulması yönündeki kararı iptal etti. 
Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu tarafından alınan karar, tartışmaları da beraberinde getirdi.

"SKANDAL BİR KARAR"
Cumhur İttifakı’nın ortağı MHP’nin lideri Devlet Bahçeli, alınan karara tepki göstererek yazılı bir açıklama yaptı. Sert ifadeler kullanan Bahçeli, "Yaklaşık iki yıldır bekletilen bu davanın, bir anda karara bağlanarak servis edilmesi maksatlıdır, marazidir, melun bir hevesin ve hedefin işaretidir. Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu’nun Türk’üm demekten rahatsızlığı hüsran verici bir çarpıklıktır. Nitekim Danıştay skandal bir karara imza atmış, milli gerçeklerle çatışmıştır" dedi.

"MİLLİ ANDIMIZ, İSTİKLAL MARŞI"
Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan ise, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde Devlet Övünç Madalyası Tevcih Töreni’nde yaptığı konuşmada, okullarda Öğrenci Andı’nın okunmasını engelleyen karar sonrası yaşanan tartışmalara dahil oldu. Andımız tartışmalarına bir başka boyut getiren Erdoğan, "Milli andımız olan İstiklal Marşı bize niçin birlik olmamız gerektiğini de anlatıyor. İstiklal Marşımızdaki ruhu hep birlikte içselleştirmemiz, milletimizin tüm fertlerine aşılamamız büyük önem taşıyor” ifadelerini kullandı.

FARK NEREDE?
İstiklal Marşı'nın sözleri ile Andımız'ın sözleri karşılaştırıldığında ve Andımız'a karşı mesafeli duran kesimin söylemlerine bakıldığına iki kelime ön plana çıkıyor. Andımız'da Atatürk ve Türk vurgusu yapılırken, İstiklal Marşı'nda bu iki kelime geçmiyor.
Şimdi merak edilen, hemen her konuda fikir birliği içinde olan Erdoğan ve Bahçeli, bu iki kelimelik farktan doğan görüş ayrılığını nasıl aşacağı...


Yorum Yazın