İstanbul’un fethinin 569. yılına özel OCEMUT konseri

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
İstanbul’un fethinin 569. yılına özel OCEMUT konseri
Abone ol

Muhalif. Özel / Emel Seçen

“Galata'da şarap içip,
pera'da sarhoş olacağım
yedikule'den
bir kıza aşık olacağım” Hasapiko

Geçip, gittiğimiz İstanbul şehrinin Fethi, bir çağı kapatıp yeni bir çağı başlattı. Dünya tarihini değiştiren olay 569.yılında. Fahih Sultan Mehmet Han’ın 53 gün süren kuşatması sonrası İstanbul, sadece bölgesel olarak değil içindeki kültürü ile de bize geçti. Çok kültürlü ANADOLU’nun çok kültürlü İstanbul’u. Bizler, İstanbul’u yeterince yaşıyor ve koruyor muyuz, tartışılır ama tarihi değiştiren gerçeklikte, kültür mozağinin önemli unsurlarından olmazsa olmaz, müzik olgusuna, yasaklar ile kıvranan zamanda bir tek CHP Maltepe Belediyesi nefes oldu. Maltepe Belediyesi yetkililerinden Murat Zeynel Ceylan, programın saatler öncesinden gelip, hem konser detayları hem konseri yapacak OCEMUT ekibi ile birebir ilgilendi. Prof.Dr. Türkan Saylan Kültür Merkezinde çok özel ve dünyada tek bir konser, yine OCEMUT tarafından gerçekleşti.

Yrd.Doç. ve Müzikolog Oğuzhan Uç tarafından kurulan (Oğuzhan Uç Çok Sesli Müzik Topluluğu) Oratoryo olarak hazırlanmış iki özel konserini 2022 yılında müzikseverler ile buluşturmuştu. “Tanrıya Yakarış” olarak hazırlanan programda, repertuarı 2500 yıllık bir ağıt olan Seikolos Ağıtı’nı, 3000 yıllık bir eser olan Sümer İlahisi Ud an Gıta’yı da kapsıyor. Anadolu dinlerinin ve kültürlerinin müzikal yapılarını, yine otantik çok seslilik altında dinleyicilere ulaştırmıştı. CHP Maltepe Belediyesi Meclis Üyesi Murat Zeynel Ceylan’ın katkıları ile de kadim İstanbul şarkılarının gelmiş geçmiş; Rum, Süryani, Çerkes, Roman, Arap, Türk şarkıları üzerinden harmanlanmış çok özel halini taktim ettiler.

Aynı zamanda Müzikolog olmasının avantajını sadece müzik değil, müziği oluşturan unsurlarında neler olduğunu ve alt yapısı ile tarihsel bilgelikle sunmayı ilke edinmiş şef Oğuzhan Uç eşliğinde OCEMUT, Prof.Dr.Türkan Saylan Kültür Merkezinde, günler öncesinden bitenen biletleri ile unutulmaz bir gece yaşattı.Sirtaki, Hasapiko ile İstanbul’un Balat, Fener düzleminden Yedikule’ye, ilk kanto eserlere, Çingene ninnisine kadar dinleyicileri mest etti.

Hepimizin bildiği düğünlerimizde Kasap havası olarak bilinen ezgilerden, Roman Ninnisine ve yer yer Yedikule’ye uzandı ki kantolar. Kadınların sahneye çıkmasının hatta sesini kullanmasının yasak olduğu zamanlarda kemani Yorgi efendinin kızı AMELYA ilk kantocu ki, kendisi gayri müslüm kişilerin/ kadınların sahne aldığı bir dönemde Adile/Selim Naşit’in de annesi olacaktır.

Hayat, iz bırakanları, tarihi yaşatmak ve üzerine bir taş daha konarak şekillenir ve geleceğe bırakılır.

Program, Maltepe Belediyesinin OCEMUT kurucu ve şefi, müzik insanı Oğuzhan Uç’a plaket taktimi ile tamamlandı.


Yorum Yazın