İsrailli sanatçılar, Gazze'de ateşkes olana dek Venedik Bienali'nde yer almayacaklar

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
İsrailli sanatçılar, Gazze'de ateşkes olana dek Venedik Bienali'nde yer almayacaklar
Abone ol
İsrailli sanatçı ve küratörler, sanat dünyasını buluşturan en büyük etkinliklerinden Venedik Bienali'ndeki pavyonlarını Filistin-Gazze'de "bir ateşkes ve rehine anlaşmasına ulaşılana kadar" açmama kararı aldı.

Giardini'deki İsrail pavyonunun önüne ekibin kararını bildiren bir bildirge asıldı. Pavyonu, her saat silahlı üç İtalyan polisi koruyor.

İsrail'in bu sene bienaldeki varlığı tartışma konusu olmuştu. 23 binden fazla sanatçının imzaladığı bir açık mektupta, Güney Afrika'ya apartheid nedeniyle 1968-1993 yılları arasında uygulanan yasak hatırlatılarak, bienal yönetiminden İsrail pavyonunun dışarıda bırakılması talep edilmişti.

Rus sanatçılar da 2022'de ülkelerinin Ukrayna'yı topyekûn işgal girişimini başlatmasından sonra geçen sene bienale katılmamıştı.

Pavyonda eserleri yer alan sanatçılardan Ruth Patir, "Bir sanatçı ve eğitimci olarak kültürel boykota karşıyım, ama hayata hiç değer verilmediği bir dönemde hayatın hassaslığı konusunda bir proje sunmakta çok zorlanıyorum" dedi.

İsrailli küratörler Mira Lapidot ve Tamar Margalit de, "İsrail'e yapılan korkunç 7 Ekim saldırısı ve Gazze'deki korkunç savaşın üzerinden 6 ay geçti. Yakında bitecek gibi durmuyor; ufukta sadece daha çok acı, kayıp ve yıkım görünüyor. Sergi hazır ve pavyon açılmayı bekleniyor. Sanat bekleyebilir ama cehennemi yaşayan çocuk ve kadınlar bekleyemez" açıklamasında bulundu. 


Yorum Yazın