İsrail Başbakanı Netanyahu ile ABD Başkanı Biden 27 gün sonra ilk kez görüştü

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
İsrail Başbakanı Netanyahu ile ABD Başkanı Biden 27 gün sonra ilk kez görüştü
Abone ol
İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ile ABD Başkanı Joe Biden, dün akşam bir telefon görüşmesi gerçekleştirdi. Netanyahu, bağımsız bir Filistin devletinin kurulmasının hâlâ mümkün olduğunu söyledi.

İsrail Başbakanı Netanyahu'nun, ülkesi Gazze'ye yönelik saldırılarını sonlandırdıktan sonra herhangi bir şekilde Filistin devleti kurulmasına karşı olduğunu ve Şeria Nehrin'nin batısındaki tüm toprakların İsrail kontrolünde olacağını Beyaz Saray'a bildirdiği öğrenilmişti. 

İki ülke arasındaki "iki devletli çözüm" anlaşmazlığı sürerken, dün İsrail Başbakanı Netanyahu ve Başkan Joe Biden bir telefon görüşmesi yaptı. Liderler, 23 Aralık'tan bu yana ilk kez görüştü ve görüşme yaklaşık 40 dakika sürdü.

Biden, "bir süredir" Netanyahu ile görüşme ayarlamaya çalışıyormuş

Beyaz Saray'dan yapılan açıklamada, 19 Ocak Cuma günü iki lider arasında gerçekleştirilen görüşmenin yaklaşık son bir ay içinde yapılan ilk görüşme olduğu belirtildi. Beyaz Saray sözcülerinden John Kirby, basına yaptığı açıklamada, Biden'ın Netanyahu ile "bir süredir" bir görüşme ayarlamaya çalıştığını aktardı. Kirby, söz konusu görüşmenin, Netanyahu'nun "Filistin devletinin kurulmasının İsrail'in güvenliğini garanti etmeyeceği" yönündeki açıklamasına yanıt olarak yapıldığı iddiasını ise reddetti.

“Netanyahu, tüm iki devletli çözümlere karşı değil”

ABD'den yapılan açıklamaya göre, dün yapılan görüşmede, Biden, Netanyahu ile bağımsız bir Filistin devletinin kurulması için olası çözümleri konuştu.

Bu çözüm önerilerinin arasında "silahsızlandırışmış bir hükümete"giden bir yol da vardı. Beyaz Saray'ın açıklamasında, Biden'ın daha kalıcı bir barış ve İsrail'i tamamen bölgeye entegre etmek için güvenlik vizyonunu ve İsrail'in güvenliğinin garanti edildiği iki devletli çözümü ele aldığı belirtildi.

İsrail şu ana kadar Washington'un tercih ettiği seçenek olan uluslararası tanınırlığa sahip Filistin Yönetimi'nin hem Gazze'yi hem de işgal altındaki Batı Şeria'yı yönetmesine izin verilmesi çağrılarını reddetti ve bunun yerine İsrail Savunma Kuvvetleri'nin önemli bir denetleyici rol oynadığı, yerel güç sahiplerini ya da klanları içeren bir yönetim biçimi önerdi.

ABD'li belediye başkanlarıyla görüştükten sonra basına konuşan ABD Başkanı Biden, Netanyahu görevdeyken iki devletli çözümün mümkün olup olmadığına ilişkin soruya, "Hayır, değil" yanıtını verdi. Biden, Netanyahu'nun tüm iki devletli çözümlere karşı olmadığını ifade ederek, bazı Birleşmiş Milletler (BM) üyelerinin askeri güçlerinin olmadığına işaret etti ve diğer iki devletli çözümlerin de mümkün olduğunu söyledi.


Yorum Yazın