İran: İsrail'e kapsamlı saldırı başlatıldı

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
İran: İsrail'e kapsamlı saldırı başlatıldı
Abone ol

İran'ın Birleşmiş Milletler Daimi Temsilciliği, İran'ın İsrail'e gerçekleştirdiği saldırının BM'nin belirlediği misilleme çerçevesine uygun olduğunu vurguladı; İsrail'in tekrar taarruza geçmemesi durumunda bunun tek seferlik bir saldırı olacağını ifade etti. 

İran'ın BM Daimi Temsilciliği'nin X platformundaki hesabından yapılan açıklamada mevcut çatışmanın İran ve İsrail arasında olduğu, ABD'nin uzak durması gerektiği ifade edildi. 

Yapılan açıklamada, “BM’nin meşru savunmaya ilişkin 51. Maddesi uyarınca gerçekleştirilen İran'ın askeri harekâtı, Siyonist rejimin Şam'daki diplomatik binalarımıza yönelik saldırısına yanıt olarak gerçekleşti" denildi.

Tahran'ın Daimi Temsilciliği, "Meselenin sonuçlandığı düşünülebilir. Ancak İsrail rejiminin bir hata daha yapması durumunda İran'ın tepkisi çok daha sert olacaktır. Bu, İran ile haydut İsrail rejimi arasındaki, ABD'nin UZAK DURMASI GEREKEN bir çatışmadır!” ifadelerini kullandı. 

İran, İsrail savaş uçaklarının 1 Nisan'da Suriye'nin başkenti Şam'daki İran konsolosluğunu vurarak aralarında üst düzey bir İran Devrim Muhafızları Ordusu Kudüs Gücü komutanı Tuğgeneral Muhammed Reza Zahedi'nin de aralarında olduğu 11 kişiyi öldürmesinin ardından intikam sözü vermişti.

Tahran cumartesi gecesi, yapılan bu açıklamadan yaklaşık iki hafta sonra harekete geçerek İsrail'e yönelik bir hava saldırısı başlattı. Saldırıda yüzlerce dron ve füze kullanıldığı belirtiliyor. 

İsrail Ordu Sözcüsü Daniel Hagari, yaptığı basın açıklamasında, İran'dan havalanan onlarca İHA'nın İsrail'e doğru ilerlediğini duyurdu.

İsrail hava ve deniz kuvvetlerinin İsrail'e ulaşması saatler sürebilecek İHA'ları takip ettiğini belirten Hagari, ülke genelinde GPS sisteminde bozulmalar yaşanabileceğini aktardı.

Hagari, İsrail'deki saldırı alarmlarının İHA'ların ancak hedeflere yöneldiğinde çalacağını belirterek, İHA'ları bir an önce önlemeye çalışacaklarını belirtti.

İsrail devlet televizyonu KAN, Hagari'nin açıklamasından önce, İran'ın onlarca İHA ile İsrail'e saldırı başlattığını duyurmuştu.

İsrail makamları saldırıların askeri hedeflere düzenlenmesini değerlendirdi. İsrail savaş kabinesi ve ardından güvenlik kabinesinin bu gece Tel Aviv'deki Savunma Bakanlığı'nda toplanacağı aktarıldı.

İsrail Başbakanlık devlet uçağının saldırıda vurulabilmesi endişesiyle havalandığı belirtildi.

İsrail'den Kanal 12'nin haberine göre, İsrail hava sahası bu gece 01.00'e kadar kapatıldı. Ayrıca İHA'ların İsrail'e yerel saatle gece 2'de ulaşması bekleniyor.

Birleşik Arap Emirlikleri'nden İsrail yönüne havalanan uçakların rotalarından geri döndüğü, hava radar sistemlerine yansıdı.

An itibariyle Orta Doğu'daki uçuş trafiğiyse şu şekilde:

İsrail ordusu, İran'ın kendi topraklarından İsrail'e doğru insansız hava araçları gönderdiğini duyurdu. Tahran'ın saldırıyı, nisan ayında Suriye'nin başkenti Şam'daki konsolosluğuna yapılan saldırıya karşılık olarak başlattığı düşünülüyor.

İsrail ordusu sözcüsü Daniel Hagari, canlı yayınlanan basın açıklamasından İran'dan havalanan İHA'ların İsrail'e doğru geldiğini doğruladı.

Hagari, İsrail kuvvetlerinin tehdidi takip ettiğini; İHA'ların ülkeye ulaşmasının birkaç saat alacağını ifade etti. 

Haaretz'in aktardığına göre İsrailli güvenlik kaynakları İran dronlarının ilk bölümünün saat 2.00 sularında İsrail'e ulaşmasını bekliyor.

İsrail, saldırının başladığını resmen duyurmasının ardından güvenlik önlemlerini artırmaya yönelik adımlar atmayı sürdürdü. İsrail Ulaştırma Bakanlığı, güvenlik birimlerinin telkinleri doğrultusunda saat 00.30 itibarıyla İsrail devletinin hava sahasının tüm uçuşlara kapatılacağını duyurdu. 

Irak Ulaştırma Bakanlığı, saldırının başladığının duyurulmasının ardından ülkenin hava sahasını kapattığını ve tüm hava trafiğini durdurduğunu ifade etti. İran İHA'larının, İsrail'e ulaşmak için Irak'ın üzerinden geçtiği ifade ediliyor. 

Öte yandan ABD, İran karşısında İsrail'e tam destek verdiklerini vurguladı. Beyaz Saray'dan yapılan ilk açıklamada, "İsrail'in güvenliğine desteğimiz tam. ABD, İran'dan gelen tehditlere karşı (İsrail'in) savunmasını destekleyecek" denildi.

Netanyahu: Hem saldırmaya hem savunmaya hazırız

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, ülkesinin İran tarafından gerçekleştirilecek "direkt bir tehlikeye hazır olduğunu" söyledi.

"Savunma sistemlerimiz hazır durumda. Hem savunma hem saldırı konusunda tüm senaryolara hazırız" diyen Netanyahu, ABD dahil birçok ülkenin İsrail'in arkasında olduğunu ifade etti.

Gazze Şeridi'ndeki plajlar kapatıldı 

Gazze Şeridi'nin çevresindeki bazı bölgelerde açık havada 100, kapalı mekanlarda 300 kişiye kadar toplanılabileceği belirtildi. "Çatışma riskinin yüksek" olduğu belirtilen kuzeydeki bölgelerde açık havada 30, kapalı mekanlarda 300 kişiye kadar toplanılmasına izin verildiği, Gazze Şeridi ve kuzeydeki plajların kapatıldığı kaydedildi.

Her iki bölgede de yakınlarda güvenli sığınak bulunması halinde açık alanda veya iş yerlerinde çalışılabileceği belirtildi. Güvenlik uygulamalarının yürürlüğe konulduğu kuzeydeki bölgeler ile Gazze Şeridi çevresinde, yakınlarda güvenli sığınak olması halinde açık alanda veya iş yerlerinde çalışılabileceği bildirildi.

Gallant: ABD'den askeri destek alıyoruz 

İsrail Savunma Bakanı Yoav Gallant, İran'dan olası saldırı tehdidine karşı ABD öncülüğündeki ortaklarının ülkesine askeri destekte bulunduğunu söyledi.

Gallant, yaptığı açıklamada, İran ve vekillerinin, İsrail'e yönelik muhtemel saldırı planını yakından izlediklerini belirtti.

İsrail vatandaşlarını korumak için gerekli tüm tedbirleri alacaklarına dikkati çeken Gallant, "Son günlerde savunma ve saldırı mekanizmamızı güçlendirdik. İsrail bünyesinde ve ABD öncülüğündeki ortaklarımızla birlikte karada, havada, denizde ve istihbarat teşkilatımıza yeni yetenekler ekledik." diye konuştu.

Gallant, İran'dan saldırı düzenlenmesi durumunda karşılık vereceklerini sözlerine ekledi.

Öte yandan İsrail ordusu, İran'dan olası saldırı tehdidine ilişkin endişe artarken ülke genelinde okulların iki gün tatil edildiğini duyurdu.

Ülke genelinde uyarı yapılan yerler hariç bin kişiye kadar toplanmaya izin verildi, açık havada çalışmaya ve iş yerlerine ise kısıtlama getirilmedi.

Ürdün hava sahasını geçici olarak kapattı 

Ürdün, "bölgedeki tehlikelerin artması" nedeniyle hava sahasının tüm uçuşlara geçici olarak kapatılacağını açıkladı.

Ülkenin resmi ajansı PETRA'nın haberine göre, Ürdün Sivil Havacılık Düzenleme Kurumundan yapılan açıklamada, Ürdün hava sahasının yerel saatle 23.00'ten (TSİ 23.00) itibaren gelen, giden ve transit tüm uçuşlara "birkaç saat" kapatılacağı duyuruldu.

Açıklamada, bu uygulamanın, gelişmelere göre güncellenip kontrol edileceği belirtildi.

Ülkenin hava sahasını kapatma kararının, "uyulan uluslararası standartlara göre risklerin değerlendirilmesinin ardından bölgedeki tehlikelerin artması nedeniyle güvenliği ve Ürdün hava sahasında sivil havacılığın güvenliğini korumak amacıyla" alındığı aktarıldı.

Acil olarak toplanan İsrail savaş kabinesinden ilk görsel paylaşıldı

İran Dışişleri Bakanlığı'ndan açıklama:

"İran, gerekirse, herhangi bir askeri saldırıya ve yasadışı güç kullanımına karşı meşru çıkarlarını korumak için daha fazla savunma önlemi almakta tereddüt etmeyecektir. İran, BM Şartı ve uluslararası hukuk ilkelerine bağlılığını bir kez daha teyit etmektedir."

İsrail'in ABD Büyükelçisi: İran sorumlu tutulmalı

İsrail'in Washington Büyükelçisi Michael Herzog, İran'ın İsrail'e gerçekleştirdiği saldırılar nedeniyle sorumlu tutulması gerektiğini söyledi.

Herzog, "İran on yıllardır Orta Doğu'da istikrarı en çok bozan kuvvet ve 7 Ekim ile onun ötesinde bölgede yaşanan tırmanıştan sorumlu. İran sorumlu tutulmalıdır" dedi. 

Tahran, Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres ve Güvenlik Konseyi Başkanı Vannessa Frazier'a gönderdiği mektupta İran'ın İsrail'e saldırısının "makul" olduğunu ve "meşru müdafaa" kapsamına girdiğini savundu.

İran mektupta BM Güvenlik Konseyi'nin, İsrail'in 1 Nisan'da Şam'daki İran konsolosluğuna yapılan saldırıyı kınamamasını eleştirdi.

İran'ın BM Daimi Temsilciliği mektupta da ilk açıklamasında yaptığı gibi BM’nin meşru savunmaya ilişkin 51. Maddesi'ne işaret ederek hedeflerinin gerilimi tırmandırmak olmadığını ifade etti.

Mektupta, "BM'nin sorumluluk sahibi bir üyesi olarak İran İslam Cumhuriyeti, BM antlaşmasında koruma altına alınmış amaç ve prensiplere, ve de uluslararası hukuka bağlıdır" ifadeleri kullanıldı.

İran'ın BM Daimi Temsilciliği, "İran bir kez daha bölgede çatışma veya tırmanma istemediğine dair istikrarlı duruşunu teyit eder" yazdı.

Mektupta İran'ın yine de tüm tehditlere karşı vatandaşlarını ve çıkarlarını koruyacağı vurgulandı. 

Biden'dan İran'a kınama

ABD Başkanı Joe Biden, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ile yaptığı telefon konuşmasından kısa süre sonra bir açıklama yayımladı ve İran'ın saldırısını "en ağır şekilde" kınadı.

Biden, bölgede konuşlu ABD kuvvetlerinin İsrail'in neredeyse tüm dron ve füzeleri düşürmesine yardımcı olduğunu belirtirken İsrail'in güvenliğine bağlılıklarını bir kez daha teyit etti.

ABD kuvvetleri veya tesislerine bir saldırı yapılmadığını vurgulayan Biden, "yine de tüm tehditlere karşı gözlerinin açık olduğunu" belirtti.

 İran'ın İsrail'e saldırısını meşru gösterme hedefiyle uygulamaya soktuğu Birleşmiş Milletler Antlaşması'nın 51. maddesi nedir?

İran, Birleşmiş Milletler Antlaşması'nın 51. maddesini uygulamaya koyduğunu söyleyerek İsrail'e gerçekleştirdiği saldırının meşru olduğunu savundu. Bu madde, üye ülkelere saldırılara uğramaları durumunda kendilerini savunma hakkı veriyor.

Antlaşmanın 51. maddesi şöyle:

"İşbu Antlaşmanın hiçbir hükmü, Birleşmiş Milletler Üyelerinden birinin silahlı bir saldırmaya hedef olması halinde, Güvenlik Meclisi milletlerarası barış ve güvenliğin muhafazası için lüzumlu tedbirleri alıncaya kadar, tabii olan münferit veya müşterek meşru müdafaa hakkına halel getirmez. Bu meşru müdafaa hakkını kullanarak Üyelerin aldığı tedbirler derhal Güvenlik Konseyi'ne bildirilir ve Konsey'in, işbu Antlaşmaya dayanarak milletlerarası barış ve güvenliğin muhafaza veya iadesi için lüzumlu göreceği şekilde her an hareket etmek yetki ve ödevine hiçbir veçhile tesir etmez".

Tahran, İsrail'in 1 Nisan'da Suriye'nin başkenti Şam'daki İran konsolosluğunu vurmasının direkt olarak ülkenin egemenliğine yapılmış bir saldırı olarak sayılması gerektiğini savunuyor.

İsrail, Gazze'de savaşı "var gücüyle sürdüreceğini" ifade etti

İsrail'in istihbarat kurumu Mossad, Hamas'ın Gazze'de ateşkes için arabulucuların sunduğu teklifi reddettiğini ifade etti.

Mossad, "İsrail, Hamas'la savaşın tüm hedeflerini gerçeğe dönüştürmek için var gücüyle çalışmaya devam edecektir ve 133 rehinenin Gazze'den dönmesi için ters çevrilmemiş taş bırakmayacaktır" ifadelerini kullandı.

 Netanyahu, X platformundaki hesabından paylaşımda bulundu: "Engelledik. Püskürttük. Birlikte kazacağız."

ABD Başkanı Joe Biden'ın İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'ya İsrail'in İran'a yapacağı bir karşı saldırıya destek vermeyeceğini söylediği aktarıldı.

Axios'a konuşan bir Beyaz Saray kaynağına göre Biden, Netanyahu'ya "Bir zafer elde ettin. Fazlasını zorlama" dedi.

Yetkilinin aktardığına göre Biden, Netanyahu'ya ABD'nin İran'a karşı yapılacak hiçbir saldırıya katılmayacağını ve destek vermeyeceğini söyledi. Netanyahu'nun buna "Anlıyorum" diye yanıt verdiği ifade edildi.

Axios'a konuşan bir İsrailli yetkilinin aktardığına göre ABD Savunma Bakanı Lloyd Austin de İsrailli mevkidaşı Yoav Gallant'tan bir karşı saldırı yapma kararı alırlarsa kendilerine haber vermelerini istedi.

Habere göre ABD yetkilileri, İsrail'in İran'ın saldırısına vereceği bir karşılığın çok ağır sonuçları olacak bir bölgesel savaşı tetiklemesinden korkuyor.

ABD Savunma Bakanı Lloyd Austin, ABD kuvvetlerinin İran İHA ve füzelerinin düşürülmesinde rol oynadığını, ancak Tahran ile çatışma istemediklerini ifade etti.

İran'ın saldırısını kınayan Austin, "İran'la çatışma istemiyoruz ancak kuvvetlerimizi korumaktan ve İsrail'in savunmasını desteklemekten çekinmeyiz" dedi.

ABD'nin en büyük Müslüman sivil haklar savunucu örgütü Amerikan-İslam İlişkileri Konseyi (CAIR), İran'ın İsrail'e hava saldırısının ardından, Biden yönetimine "bölgesel bir savaşa girmemesi" çağrısı yaptı.

CAIR tarafından yapılan yazılı açıklamada, ABD Başkanı Joe Biden'dan, bölgede gerilimi azaltması talebinde bulunuldu.

Biden yönetiminin, aşırı sağ hükümetine verdiği tam yetkiyle İsrail'i, Gazze'deki soykırımdan Şam'daki İran Büyükelçiliği kompleksini vurmaya kadar kriz üretme konusunda cesaretlendirdiği belirtilen açıklamada, "Binyamin Netanyahu'nun çaresiz ve başarısız hükümeti, açıkça dikkatleri Gazze'deki soykırımdan uzaklaştırmaya ve İran ile topyekun bir bölgesel savaşı ateşleyerek siyasi gücü korumaya çalışıyor." ifadeleri kullanıldı.

ABD halkının, Gazze'de süren soykırımı ya da İsrail hükümetinin ABD'yi başka bir kaçınılmaz ve gereksiz Orta Doğu savaşına sürükleme yönündeki girişimini desteklemediğine işaret edilen açıklamada, "Yeter artık. Biden yönetimi, İsrail hükümetinden devam eden krizi hafifletmesini ve uluslararası hukuku ihlal etmeyi bırakmasını talep etmelidir." değerlendirmesinde bulunuldu.

İran'ın İsrail'e saldırısını meşru gösterme hedefiyle uygulamaya soktuğu Birleşmiş Milletler Antlaşması'nın 51. maddesi nedir?

İran, Birleşmiş Milletler Antlaşması'nın 51. maddesini uygulamaya koyduğunu söyleyerek İsrail'e gerçekleştirdiği saldırının meşru olduğunu savundu. Bu madde, üye ülkelere saldırılara uğramaları durumunda kendilerini savunma hakkı veriyor.

Antlaşmanın 51. maddesi şöyle:

"İşbu Antlaşmanın hiçbir hükmü, Birleşmiş Milletler Üyelerinden birinin silahlı bir saldırmaya hedef olması halinde, Güvenlik Meclisi milletlerarası barış ve güvenliğin muhafazası için lüzumlu tedbirleri alıncaya kadar, tabii olan münferit veya müşterek meşru müdafaa hakkına halel getirmez. Bu meşru müdafaa hakkını kullanarak Üyelerin aldığı tedbirler derhal Güvenlik Konseyi'ne bildirilir ve Konsey'in, işbu Antlaşmaya dayanarak milletlerarası barış ve güvenliğin muhafaza veya iadesi için lüzumlu göreceği şekilde her an hareket etmek yetki ve ödevine hiçbir veçhile tesir etmez".

Tahran, İsrail'in 1 Nisan'da Suriye'nin başkenti Şam'daki İran konsolosluğunu vurmasının direkt olarak ülkenin egemenliğine yapılmış bir saldırı olarak sayılması gerektiğini savunuyor.

İsrail'in Ben Gurion Havalimanı'nda uçuşlar yeniden başladı

İsrail, dün gece İran'dan başlatılan insansız hava araçları (İHA) saldırısı nedeniyle kapattığı hava sahasını sivil uçuşlara yeniden açtı.

İsrail kamu yayın kuruluşu KAN'ın haberine göre, İsrailli yetkililer, İHA saldırıları nedeniyle 7 saat kapalı kalan hava sahasının sivil havacılık trafiğine açıldığını belirtti.

İsrail: dron ve füzelerin yüzde 99'unu düşürdük

İsrail ordusu sözcüsü Avichay Adraee, İran'ın dronlarından hiçbirinin İsrail hava sahasına giremediğini; dronlar ve füzelerden yüzde 99'unun da düşürüldüğünü belirtti. 

Irak, Ürdün ve Lübnan; hava sahalarını yeniden açtı

Irak, Ürdün ve Lübnan, tüm uçuşlara kapattıkları hava sahalarını yeniden açtı.

Irak Sivil Havacılık Otoritesi tarafından yapılan açıklamada, "Irak'ta sivil havacılığın güvenliğini ve emniyetini etkileyen tüm risklerin aşılmasının ardından hava sahası, gelen, giden ve geçen tüm uçaklara yeniden açıldı" denildi.

Ürdün Sivil Havacılık Düzenleme Kurumu da Ürdün'ün hava sahasının yerel saatle 08:15'te hava trafiğine yeniden açılacağını duyurdu.

Lübnan Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada da, bölgede yaşanan gelişmeler nedeniyle kapatılan hava sahasının gelen, giden ve transit geçen tüm uçaklara yeniden açıldığı belirtildi.

Hamas'tan açıklama

Hamas, İran'ın İsrail'e yönelik misilleme saldırısına destek açıklamasında bulundu. Militan grubun açıklamasında şu ifadelere yer verildi:

"Biz Hamas olarak İran İslam Cumhuriyeti tarafından yürütülen askeri operasyonu, Şam'daki İran konsolosluğunun hedef alınması ve Devrim Muhafızları'nın bazı liderlerinin öldürülmesi suçuna karşı doğal bir hak ve hak edilmiş bir yanıt olarak görüyoruz"

 Kudüs'teki Amerikan Büyükelçiliği, çalışanları için sığınak emrini kaldırdı

Kudüs'teki Amerikan Büyükelçiliği, "drone ve/veya füze saldırısı tehdidinin azaldığını" açıkladı.

Yapılan açıklamada, "Kudüs'teki ABD Büyükelçiliği, güvenlik olaylarının genellikle uyarı yapılmadan gerçekleşmesi nedeniyle ABD vatandaşlarına dikkatli olmaları ve kişisel güvenlik farkındalıklarını arttırmaları gerektiğini hatırlatır" denildi.

Açıklamada, ABD hükümeti çalışanları ve aile üyeleri için sığınak emrinin kaldırıldığı belirtildi. İsrail ordusu, tehdidin sona erdiğine dair belirgin bir işaret olarak daha önceki bir uyarıyı revize ederek, bölge sakinlerine sığınmaya hazırlanmalarını tavsiye etmediğini söyledi.

 İsrail Savaş Kabinesi ve BMGK, peş peşe toplanacak

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi, İsrail'in, İran'ın saldırısının kınanması ve Devrim Muhafızları'nın terör örgütü olarak tanımlanması talebi üzerine bugün saat 16.00'da toplanacak.

ABD Başkanı Joe Biden, İran'ın saldırısına karşı "birleşik bir diplomatik tepkiyi koordine etmek" üzere G7 liderlerini bir araya getireceğini söyledi. G7 dönem başkanlığını yürüten İtalya'nın da saldırıyı görüşmek üzere online bir toplantı çağrısında bulunduğu bildirildi.

Öte yandan İsrail savaş kabinesi, İran'ın daha önce "benzeri görülmemiş" saldırısına nasıl karşılık vereceklerine karar vermek üzere saat 15.30'da Başbakan Binyamin Netanyahu ile bir araya gelecek. 

İran Cumhurbaşkanı Reisi'den açıklama

İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi, Tahran'ın İsrail'e misilleme saldırısının ardından bir açıklama yayımladı. Reisi, Devrim Muhafızları'nı "siyonist rejime ders veren cesur adamlar" olarak nitelendirdi.

Operasyonun İsrail'in saldırgan eylemlerine karşılık olarak "meşru müdafaa hakkı çerçevesinde" yapıldığını da sözlerine ekledi.

İran Cumhurbaşkanı, BMGK'ya seslenerek "İşgalci rejimin destekçilerine, İslam Cumhuriyeti tarafından gerçekleştirilen bu sorumlu ve yerinde eylemi takdir etmelerini ve bu saldırgan rejime körü körüne destek vermeyi bırakmalarını tavsiye ediyoruz" dedi. 

 Rusya'dan ilk açıklama

Rusya, İran'ın İsrail'e gerçekleştirdiği hava saldırısının ardından tüm taraflara "itidal gösterme" çağrısı yaptı.

Birçok ülkenin aksine saldırının devam ettiği sabah saatlerinde açıklama yapmayan Rusya Dışişleri Bakanlığı, bugün öğle saatlerinde Moskova'nın konuyla ilgili ilk resmi açıklamasını yayımladı.

Bakanlıktan yapılan açıklamada, "Bölgedeki devletlerin var olan problemlerini siyasi ve diplomatik yollarla çözeceğine güveniyoruz" denildi.

Moskova, "bölgedeki tehlikeli yükselişten endişe duyduklarını" da bildirdi.

Rusya Dışişleri Bakanlığı, "Başta Filistin-İsrail çatışması olmak üzere Orta Doğu'daki çeşitli krizlere çözüm bulunmamasının istikrarsızlığı büyüteceği konusunda daha önce defalarca uyarılarda bulunduklarını" ifade etti. 

Dışişleri Bakanı Fidan, saldırılarla ilgili olarak Britanyalı mevkidaşı David Cameron'la görüştü.

Diplomatik kaynaklara göre her iki bakan da bölgede tırmanmanın daha fazla artmaması gerektiğini vurguladılar.

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, bölgede artan gerilime ilişkin olarak yazılı açıklama yaptı.

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, İran'ın İsrail'e hava saldırısıyla bölgede tırmanan gerilimle ilgili yazılı açıklama yaptı. Yılmaz, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda şunları kaydetti:

"Bölgemizde artan gerilimin bir an önce düşmesini ve dikkatlerin Gazze’de yaşanan insanlık suçlarına yoğunlaşmasını diliyoruz. Ateşkesin sağlanması, insani yardımların mazlum Filistin halkına kesintisiz ulaştırılması ve iki devletli kalıcı barış sağlamaya yönelik siyasi sürecin başlatılması için Türkiye olarak her türlü çabayı sarf etmeye devam edeceğiz. Yaşanan katliamlara sessiz kalarak İsrail’e koşulsuz destek olanlar bölgesel gerilimi artırmakta ve Netanyahu yönetiminin suçlarına ortak olmaktadırlar. Uluslararası toplumun hukuka dönmesi, haklı olanın yanında durması ve İsrail yönetiminin saldırılarını durdurması için tavır alması insani olduğu kadar tarihi ve stratejik bir gerekliliktir. Savaşın kazananı, adil bir barışın kaybedeni olmaz."


Yorum Yazın