İran - İsrail çatışması piyasaları nasıl etkiler?

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
İran - İsrail çatışması piyasaları nasıl etkiler?
Abone ol
Orta Doğu'da gözler İran'ın İsrail'e yönelik yapacağı geniş çaplı saldırıya çevrildi. İran medyası, İsrail'e ilk balistik füze fırlatıldığını duyurdu. Peki bu çatışma piyasaları nasıl etkiler?

Orta Doğu'da gözler İran'ın İsrail'e yönelik yapacağı geniş çaplı saldırıya çevrildi. İran medyası, İsrail'e ilk balistik füze fırlatıldığını duyurdu.

İsrail, İran'ın Şam'daki büyükelçilik yerleşkesinde yer alan konsolosluk binasına 1 Nisan'da hava saldırısı düzenledi. Saldırıda, İran Devrim Muhafızları Ordusundan 2'si general rütbesinde toplam 7 kişi öldü.

Saldırıdan günler sonra beklenen İran’ın misillemesi bu gece başladı. İran'ın İsrail'e 100'den fazla insansız hava aracı (İHA) ve füze gönderdiği belirtildi.

İran Devrim Muhafızları Ordusu, "İsrail'e yönelik İHA saldırısı, İsrail'in Suriye'deki İran konsolosluğuna saldırısına cevap olarak Devrim Muhafızları Ordusu Hava Kuvvetleri, siyonist rejimin topraklarındaki bazı hedefleri onlarca İHA ve füzeyle vurdu” açıklamasında bulundu.

Jeopolitik gerilimler, özellikle de savaş gibi ekonomik, sosyal ve politik sonuçlar doğuran çatışmalar, doğal olarak küresel anlamda bir etki tepki durumuna yol açıyor.

Dünyanın herhangi bir bölgesinde herhangi iki taraf arasında bir savaş, küresel olarak çeşitli ekonomileri doğrudan veya dolaylı olarak etkiliyor. Bu durum merkez bankalarının para politikaları, pariteler ve hisse hareketleri için de geçerli.

İran İsrail savaşının etkileri Borsa İstanbul'a sınırda yaşanan olayların ülkeyi etkileyebilmesi açısından olumsuz etkileyebileceği ifade ediliyor.

Altın ve Para Piyasaları Uzmanı İslam Memiş'in yaptığı açıklamalar, olayın ciddiyetini ve ekonomik etkilerini daha net bir şekilde ortaya koyuyor. "Dünya ekonomilerinde kara delik oluştu" diyerek, yaşananların sadece geçici bir durum olmadığını, aksine uzun vadeli etkiler yaratacağını vurguluyor.

Altın, petrol ve dolar piyasalarında beklenen dalgalanmalar, yatırımcıların yeni stratejiler belirlemesine neden oluyor. Memiş, özellikle altın ve petrol fiyatlarında önemli yükselişler olabileceğini ve küresel enflasyonun yeniden tetiklenebileceğini belirtiyor.

Küçük Yatırımcılara Uyarılar

Elimde dövizim var-altınım var  diyen yatırımcılara yönelik olarak, artık "Yükselecek mi, düşecek mi?" sorusunun öneminin kalmadığı, yeni ekonomik gerçekliklerde nasıl bir pozisyon alınması gerektiği konusunda Memiş'ten ciddi uyarılar geliyor. Küçük yatırımcılar için artık "Alabilecek miyim? Sahip çıkabilecek miyim?" soruları daha büyük önem taşıyor.

Gelecekteki Ekonomik Senaryolar

Gelecekteki senaryolar üzerine yapılan spekülasyonlar, İran'ın bu hamlesi ile birlikte başlayan ve belki de uzun süre devam edecek bir dönemin başlangıcını işaret ediyor. "3. Dünya Savaşı’nın eşiğindeyiz" gibi ifadelerle, mevcut durumun sadece bölgesel değil, aynı zamanda global bir krize dönüşebileceği öngörülüyor.

Global ekonomi üzerindeki baskıların, kripto para ve borsa piyasalarını da olumsuz etkilemesi bekleniyor.


Yorum Yazın