İnsanı anlamak

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
İnsanı anlamak
Abone ol
Eğitimci, yazar Mehpare Ümit Kılıç, Büyükçekmece Belediyesi ve Ana Kucağı Derneği işbirliği ile 'İnsanı Anlamak' konu başlığı altında, bir Felsefe söyleşisi gerçekleştirdi.

Kültür Sanat/ Emel Seçen

Anlamak, anlamlandırmak ,anlam katmak.
'BİR BEN VAR,BENDEN İÇERU'

Eğitimci, yazar Mehpare Ümit Çelik, Büyükçekmece Belediyesi ve Ana Kucağı Derneği işbirliği ile 'İnsanı Anlamak' konu başlığı altında, bir Felsefe söyleşisi gerçekleştirdi.
'İLİM KENDİN BİLMEKTİR,
SEN, KENDİN BİLMEZSEN
YA NİCE OKUMAKTIR?'

OKUMAK, ÖĞRENMEK,OKUTMAK VE ÖĞRETMEK

Köy Enstitüsü,Kızılçullu bir öğretmenin, Anadolu yollarında babası ile büyürken, yine onun gibi öğretmen olmayı seçen kızı Mehpare Ümit KILIÇ,kitapların satışından gelen geliri ÇYDD'ye bağışladı.

Mehpare Ümit Kılıç, Felsefe,Insanı Anlama,Mevlana, gibi konu başlıkları ile 'Insan Olma'sürecini anlattı.
Mehpare Öğretmen,Büyükçekmece Belediyesi ve Ana Kucağı derneği ile 'Insanı Anlamak' ve Yunus Emre söyleşisi gerçekleştirdi.
Silivri Solo Müzik Grubunun müzikleri ile eşĺik ettiği söyleşide, Mehpare Hocanın şiirlerinden bestelenmiş, üç adet eserde yorumlandı.
Kendisine ait, 'İçimdeki Yargıç' şiiri gibi:
'Ben en çok içimdeki yargıçtan korkarım,
Savunanam kendimi, karşısında sözsüz kalırım.' dedi.
'Insan olabilme' serüvenini, bu kez YUNUS EMRE fesefesi ile ifade etti.
Yunus Aşkı, hümanistliği ve erdemi, tüm yaşam içinde ve özünde 'INSANLAŞABİLME' ve ölümlü dünyada tek sarılmamız gereken olgunun 'Sevgi'gerceği olduğuna değindi.

BİZİM YUNUS

' Sizlere,'Bizim Yunus'u anlatmaya çalışacağım. İslâm Yunus'u değil ama İNSAN YUNUS'u anlatabilmek gaye. Mutasavvıf ama Yunus'un gerçek yanı, bir derviş olmasıdır. Peki,Dervişlik, ne demek, önce buna bakmak lazım. Anadolu'nun bağrından çıkan, özellikle de 13.yy da, Anadolu'nun en sancılı, en çalkantılı, Anadolu Selçuklularının son zamanları, ķüçük küçük Anadolu beylikleri kurulmaya başlamış, dığer yanda da Moğol istilaları ile Anadolu'nun bağrı durmadan delik deşik 
edilmiş, bu coğrafya da, böyle bir ortamda Yunus,Mevlana,Hacı Bektaş, Karacaoğlan gibi halktan çıkan insanlar, insanlığa umut ve sevgi aşılamaya çalışmışlar.

Rehberleri hep sevgi olmuş.
Bu sabah rüyama giren Yunus için yazdığım şiiri paylaşmak istiyorum:
'Yunus'un deryasına şöyle bir varıvardım. Yunuslarla beraber dalıp, onu aradım. Asırlar öncesinden açtığı pencereden bize baktığını görünce şaşırıp kaldım. Hayretle bize bakıyordu o pencereden. Ve inanamıyordu, bu kavga, bu zulm neden? Kimseye kalmıyor,anlamadınız mı, bu dünya. Tanışın, barışın, sevişin diyordu,vakit varken'
Büyükçekmece, Kurşunlu Han'da gerçekleşen etkinliğe; Chp XVI.Istanbul Milletvekili Ayhan Altuğ, Chp Meclis Üyesi Emine Altuğ, Büyükçekmece Ilce ve Kadın Kolları başkanları ile ÇYDD Büyükçekmece Yönetim Kurul Üye ve öğrencileri de katıldı.
Söyleşi sonrasi,'Ömür Defteri' ve ' Hıçlik Makamı' adlı kitaplarını imzalayan, Mehpare Ümit. Çelik, söyleşi sonrası kitap gelirinin tamamını ÇYDD 'ye bağışladı.

 


Yorum Yazın