İngiltere'de başbakanı halk seçseydi kim galip gelirdi?

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
İngiltere'de başbakanı halk seçseydi kim galip gelirdi?
Abone ol
İngiltere'de Ipsos kamuoyu araştırma şirketi tarafından yapılan bir anket, yeni Başbakan Rishi Sunak'ın halk oylamasıyla da galip geldiğini gösterdi.

İngiltere'de son yıllarda başbakanl koltuğuna oturacak isim, halk oylamasıyla değil Muhafazakar Parti içerisinde yapılan oylamayla belirleniyor.

Kamuoyu araştırma şirketi Ipsos tarafından 14-17 Ekim'de yapılan anket, yaklaşık on kişiden üçünün (yüzde 28) Rishi Sunak'ı altı rakip arasından başbakan olarak seçtiğini gösterdi.

Ankete katılanların dörtte biri (yüzde 23) 'hiçbir adayı seçmediğini' belirtirken, eski Başbakan Boris Johnson yüzde 19'luk bir destek kazandı.

Bununla birlikte diğer adaylar Avam Kamarası Başkanı Penny Mordaunt yüzde 7, Savunma Bakanı Ben Wallace yüzde 5, Uluslararası Ticaret Bakanı Kemi Badenoch yüzde 4 ve İçişleri Bakanı Suella Braverman da yüzde 2'lik bir destek aldı.

Adaylar arasında gösterilenler arasında sadece Wallace, başbakanlığa aday olmak istemediğini belirtmişti.

2019'da yapılan başka bir kamuoyu yoklaması, Johnson'ın Sunak'ın yüzde 36'ya 31 oranlarında 5 puan önünde gösterdi.

Rishi Sunak, Johnson'ın 7 Temmuz'da parti liderliğinden istifasının ardından başlayan liderlik yarışında da adaylığını olmuş fakat oylama sonucu Liz Truss karşısında yenilgiye uğramıştı.

Geçen hafta istifa kararı alan Truss'ın ardından dün göreve Sunak getirilmişti.


Yorum Yazın