İkinci Yüzyılın İktisat Kongresi'nde söz çocukların

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
İkinci Yüzyılın İktisat Kongresi'nde söz çocukların
Abone ol
İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından düzenlenen İkinci Yüzyılın İktisat Kongresi'nde, çocuklar geliştirdikleri projeleri Başkan Tunç Soyer'e ve katılımcılara anlattı. Kent Konseyi Çocuk Meclisi Sekreteri, lise öğrencisi Egenur Çiftçi, "Çocuklarınıza yatırım yaparsanız daha güçlü ve daha iyi bir geleceğe yatırım yapmış olursunuz. Çocuk dostu kent yaratılmaz, kentler çocuk dostu kente çevrilir" dedi.

UNICEF Türkiye Sosyal Politikalar Bölüm Başkanı Emre Üçkardeşler, “İkinci Yüzyılın İktisat Kongresi Çocuk Çalıştayı” bugün sunumunu yaptı. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’in de ilgiyle izlediği sunumda Emre Üçkardeşler, UNICEF'in çocuklara yönelik yürüttüğü çalışmaları anlattı.

Üçkardeşler, “Çocukların refahını artırmak, tüm çocuklara tam potansiyellerine ulaşma olanağını sunmak için çeşitli ortaklıklarla çalışmalarımız sürüyor. Bütün çocuklar, kız, erkek, sığınmacı, kentte, kırda, hepsi UNICEF çalışmaları kapsamında. Çalışmalarımızda önceliği en dezavantajlı, en kırılgan kesimlere veriyoruz” dedi.

Üçkardeşler’in konuşmasının ardından çocukları temsilen sahneye çıkan farklı okullardan dört öğrenci de yaptıkları çalışmaları ve beklentilerini anlattı.

"Çocuk dostu şehirlere destek olmanızı istiyoruz"
Lise öğrencisi, 17 yaşındaki Ege Beştek, “Toplantıda ilk önce çocuk haklarıyla ilgili bir sunum yapıldı. Sonrasında bu hakları nasıl sağlayabileceğimiz ile ilgili fikirlerimizi bir tahtaya yazdık. Ardından belli başlıkları seçerek beş gruba ayrıldık. Yeşil çevre, engelliler için şehir gibi… Maketler yapmaya başladık. Maketleri bütçeledik. En çok bütçeyi de akıllı şehir olan bizim grubumuz aldı. Bu çalışmanın sonucunda da bu çocuk dostu şehirlerin nasıl olabileceğini gördük. Çocuk dostu şehirlere destek olmanızı istiyoruz” dedi.

Sekiz yaşında olduğunu söyleyen ilkokul üçüncü sınıf öğrencisi Ceyda, “Projeleri çok beğendim. Video izledik, kurabiyeler yedik, limonatalar içtik. Projeler yaptık. Arkadaşlarımızla birlikte depreme hazırlıklı olmak projesi yaptık biz. Deprem çanta yaptık, yataklar yaptık. Bu tip toplantıların tekrarlanmasını istiyoruz” diyerek çalışmalarını anlattı.

"Benim en çok yatırım yaptığım proje engelliler projesi oldu çünkü abim de down sendromlu"
6’ncı sınıfa giden 11 yaşındaki Enas, “Gruplar oluşturduk. Her bir grup farklı bir proje aldı. Benim aldığım proje yeşil park, yeşil çevre projesiydi. Bu projede ağaçlar, evler, parklar yaptım. Bize bir miktar bütçe verildi. O bütçeyi de projelere ayırdık. Benim en çok yatırım yaptığım proje engelliler projesi oldu. Çünkü abim de down sendromlu. Ona üzüldüğüm için en çok projeyi ona yaptım. Belediye Başkanımızdan da istediğim şey, bu projelerin gerçekleşmesi” dedi.

“ÇOCUK DOSTU KENT YARATILMAZ, KENTLER ÇOCUK DOSTU KENTE ÇEVRİLİR”

Lise öğrencisi ve Kent Konseyi Çocuk Meclisi Sekteri Egenur Çiftçi, çocukların katılımının artması gerektiğini ifade ederken, “Çocuklarınıza yatırım yaparsanız daha güçlü ve daha iyi bir geleceğe yatırım yapmış olursunuz. Çocuk dostu kent yaratılmaz, kentler çocuk dostu kente çevrilir” dedi


Yorum Yazın