Ayla Ganioğlu yazdı:

İbrahim Uslu’dan “kazanacak aday”

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
İbrahim Uslu’dan “kazanacak aday”
Abone ol

Ekonomik krize rağmen AKP neden hala birinci parti ve neden oylarındaki düşme durdu hatta birkaç puan da olsa artış oldu? Bu devam eder mi? Cumhur İttifakı’nın yeniden iktidar olma şansı var mı? Muhalefet neden büyük oy artışları sağlayamıyor? Başörtüsü önerisi CHP’ye oy kaybettirdi mi? AKP, başörtüsü için referandum ile seçimi birleştirip, buradan başarı sağlayabilir mi? CHP ile İYİ Parti arasındaki tartışmalar oylarını nasıl etkiler? “Kazanacak aday” kim?

Seçime aylar kala tartışılan soruları, siyasal iletişim uzmanı İbrahim Uslu’ya sorduk. Görüşlerini Muhalif’e anlattı.

Oy artışı, AKP’ye yetmiyor

Anketlerde farklı sonuçlar çıksa da, son aylarda AKP’nin oylarının yükseldiği görülüyor. Konut projesi mi, maaş artışları mı, muhalefetin başarısızlığı mı?

USLU- Aslında düzenli bir yükselişten bahsedemeyiz. Asgari ücret, maaş zamları, sosyal konut projesi ile Temmuz’da yükselme oldu. Bundan sonra da iki buçuk puan kadar arttı ve seviyede durdu. Düzenli olarak Ağustos, Eylül, Ekim aylarında bir oy yükselmesi gözlemlemiyoruz. Daha önce 2021 Aralık ayında da benzer bir şey yaşanmıştı. Orada asgari ücret, emekli maaş zamlarıyla bir-iki puan yükselme olmuştu ama Şubat ayında, doğalgaz, elektrik zamlarıyla birlikte tekrar nötralize oldu. Bu sefer nötralize olmadı, Temmuz-Ağustos’taki artış devam ediyor. Ama düzenli artıştan sözedemeyiz. Yüzde 50 artı 1’i gerektiren bir durumda, bu artış AK Parti’nin ihtiyacını karşılamıyor. Çok daha fazla oy artışı için benim gördüğüm çeşitli bariyerler var.  

Cumhur İttifakı’nın seçim kazanma şansı var mı?

USLU -Yüzde 40’ın biraz altında Cumhur İttifakı. Ama yüzde 50 artı 1 gerekiyor, cumhurbaşkanlığı için. Parlamentoda çoğunluğu almak için de yüzde 40’ın altındaki oy oranları yeterli değil. O yüzden geçen seçimdeki gibi siyasi hedeflerini gerçekleştirmenin çok uzağında şimdi Cumhur İttifakı.

CHP’nin oylarındaki artış

Ekonominin bu kadar kötü olduğu bu dönemde neden CHP, yüzde 30’ları hatta yüzde 40’ları bulamıyor?

USLU- Popülist iktidarlardan oy alabilmek çok kolay bir şey değil. Dünyada da popülist iktidarlar öyle kolay kolay oy kaybetmiyor. Trump seçimi kaybetti ama oy kaybetmedi. Rakibi onu geçtiği için seçimi kaybetti. İtalya gibi bir ülkede, neo faşist olarak nitelendirilen bir parti iktidar olabildi. İsveç’te aşırı sağcılar iktidara geldiler. Macaristan’da Orban kazandı. Brezilya’da Bolsonaro, beklendiği kadar oy kaybetmedi. Dünyada da sosyal demokrat partiler böyle yüzde 40’lara falan çıkamıyorlar. Dünyada yaşanan gelişmeler bizde de yaşanıyor. Bize özel bir durumdan sözedemeyiz. Zaten dünyanın geri kalan ülkelerinde de bu popülist liderleri yenebilmek için güçlü ittifaklar kuruluyor. Bütün dünyada yükselen değer solculuk değil, sağcılık, aşırı sağcılık. Dolayısıyla CHP’nin yaptığı akıntıya karşı kürek çekmek. O yüzden de bizi dünyadan bağımsız düşünmek, sadece bizde bunlar yaşanıyor diye davranmak doğru değil...

Köşe yazısının tamamını aşağıdaki linkten okuyabilirsiniz.


Yorum Yazın